Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Χάρισμα

Έπειτα από μία υπόθεση ομηρίας που καταλήγει σε τραγωδία, ο αστυνομικός Γκόρο εξαναγκάζεται σε υποχρεωτική άδεια. Χαμένος στις ενοχές του, θα περιπλανηθεί σε ένα απομονωμένο δάσος γεμάτο άρρωστα φυτά και μολυσμένα ρυάκια. Φτάνοντας σε ένα ξέφωτο όπου δεσπόζει ένα μυστηριώδες δέντρο (το Χάρισμα του τίτλου), θα γίνει μάρτυρας μιας μάχης γύρω από αυτό το σπάνιο αλλά επικίνδυνο είδος, που μοιάζει να δηλητηριάζει τα πάντα γύρω του.

Έπειτα από μία υπόθεση ομηρίας που καταλήγει σε τραγωδία, ο αστυνομικός Γκόρο εξαναγκάζεται σε υποχρεωτική άδεια. Χαμένος στις ενοχές του, θα περιπλανηθεί σε ένα απομονωμένο δάσος γεμάτο άρρωστα φυτά και μολυσμένα ρυάκια. Φτάνοντας σε ένα ξέφωτο όπου δεσπόζει ένα μυστηριώδες δέντρο (το Χάρισμα του τίτλου), θα γίνει μάρτυρας μιας μάχης γύρω από αυτό το σπάνιο αλλά επικίνδυνο είδος, που μοιάζει να δηλητηριάζει τα πάντα γύρω του, το οποίο κάποιοι προσπαθούν να καταστρέψουν, άλλοι να προστατεύσουν και άλλοι να εκμεταλλευτούν εμπορικά. Γρήγορα ο Γκόρο θα αναγκαστεί να πάρει θέση σε αυτή τη βίαιη έριδα: αποτελεί το Χάρισμα απειλή για το υπόλοιπο οικοσύστημα ή πρόκειται απλά για θύμα ανθρώπινων εμμονών; Αινιγματικό οικολογικό θρίλερ ή αλλόκοτη αλληγορία γύρω από τον ψυχολογικό κατακερματισμό του σύγχρονου ανθρώπου, το «Χάρισμα» είναι μία υπαρξιακή ταινία τρόμου που αρνείται κάθε κατηγοριοποίηση. Ενα αλλόκοτο φιλμικό υβρίδιο με δυσοίωνη ατμόσφαιρα από τον Κιγιόσι Κουροσάουα, τον σκηνοθέτη που ανανέωσε το σύγχρονο ιαπωνικό σινεμά τρόμου. Θ.Π.

Εναλλακτικοί τίτλοι: Karisuma / Charisma

Σκηνοθεσία / Director: Kiyoshi Kurosawa

Σενάριο / Screenwriter: Kiyoshi Kurosawa

Φωτογραφία / DoP: Junichiro Hayashi

Μουσική / Music: Ashiya Gary

Μοντάζ / Editor: Jun'ichi Kikuchi

Ηθοποιοί / Principal Cast: Kôji Yakusho, Hiroyuki Ikeuchi, Jun Fubuki

Ιαπωνία / Japan

1999

Εγχρωμο / Color

103'

Ιαπωνικά / Japanese

* Προβάλλεται στις 24 Σεπτεμβρίου και στις 26 Σεπτεμβρίου  Hμερομηνία δημοσίευσης: 2012-07-31 18:58:23  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  100 χρόνια Nikkatsu

  100 χρόνια Nikkatsu

  Σαρωτικά αντιπολεμικά έπη, αναρχικές νεανικές ταινίες, εκκεντρικά σοφτ πορνό, ιδιοφυείς κοινωνικές σάτιρες, στυλιζαρισμένα γκανγκστερικά νουάρ και στοιχειωμένες πινελιές τρόμου: η πλούσια και γεμάτη προκλήσεις ιστορία του παλαιότερου κινηματογραφικού στούντιο της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου είναι ενδεικτική της καλλιτεχνικής πολυπλοκότητας ολόκληρου του ιαπωνικού σινεμά.

  Η Άρπα της Βιρμανίας

  Η Άρπα της Βιρμανίας

  Τις τελευταίες ημέρες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα σύνταγμα του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Στρατού παραδίνεται στις βρετανικές δυνάμεις στην Μπούρμα και βρίσκει τη γαλήνη μέσα από τη μουσική. Αποκομμένος από τους συντρόφους του, ένας αγνοούμενος στρατιώτης και δεινός αρπιστής που θεωρείται νεκρός, μεταμφιέζεται σε Βουδιστή μοναχό.

  Φονική Επιθυμία

  Φονική Επιθυμία

  Πιστή σύζυγος, υπάκουη νύφη και στοργική μητέρα, η απλοϊκή Σαντάκο δέχεται στωικά τη μοίρα της ως παραδοσιακή Γιαπωνέζα, μέλος μίας πατριαρχικής κοινωνίας. Μέχρι που μια μέρα, δέχεται την επίθεση ενός άγνωστου εισβολέα μέσα στο ίδιο της το σπίτι.

  Άγρια Νιάτα

  Άγρια Νιάτα

  Κατά τη διάρκεια ενός καυτού καλοκαιριού, ο Νάτσου θα μυήσει τον μικρότερο αδερφό του, Χάρου, στο ηδονιστικό σύμπαν της παρέας του, μιας ομάδας νεαρών, περιπλανώμενων μεταξύ χαρτοπαιξίας, ανούσιων ερωτοτροπιών και ατέρμονης νυχτερινής διασκέδασης.

  Λάσπη και Στρατιώτες

  Λάσπη και Στρατιώτες

  Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο ιαπωνικός στρατός εισχωρεί στην κινεζική ενδοχώρα, προελαύνοντας μέσα από ανώνυμα χωριά και παλεύοντας με την εξάντληση, τα φυσικά εμπόδια, τη μόνιμη αίσθηση απειλής και την ίδια την παράλογη φύση του πολέμου.