Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Φωτιά...Πυροσβέστες

Οι πυροσβέστες μιας μικρής τσέχικης πόλης ετοιμάζονται πυρετωδώς για τον ετήσιο χορό τους, στον οποίο ο πρώην αρχηγός της υπηρεσίας θα παραλάβει ένα τιμητικό βραβείο ως αναγνώριση της προσφοράς του. Ομως, οι καλές προθέσεις δεν αρκούν για να γλιτώσουν τη γιορτή από την πανωλεθρία και τους διοργανωτές από το ρεζιλίκι.

Οι πυροσβέστες μιας μικρής τσέχικης πόλης ετοιμάζονται πυρετωδώς για τον ετήσιο χορό τους, στον οποίο ο πρώην αρχηγός της υπηρεσίας θα παραλάβει ένα τιμητικό βραβείο ως αναγνώριση της προσφοράς του. Ομως, οι καλές προθέσεις δεν αρκούν για να γλιτώσουν τη γιορτή από την πανωλεθρία και τους διοργανωτές από το ρεζιλίκι: τα έπαθλα για την καθιερωμένη λοταρία εξαφανίζονται ένα-ένα, οι υποψήφιες για τον διαγωνισμό ομορφιάς τρέπονται σε φυγή και μία αναπάντεχη πυρκαγιά σπέρνει το χάος. Από τις κορυφαίες ταινίες του τσέχικου Νέου Κύματος, αυτή η ντελιριακή σάτιρα της ανθρώπινης ανικανότητας θεωρήθηκε στην εποχή της συγκαλυμμένη επίθεση ενάντια στην κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας, κάτι που οδήγησε το κομμουνιστικό καθεστώς στην απαγόρευση της προβολής της στη χώρα. Υποψήφιο για Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1969, το «Φωτιά... Πυροσβέστες» παρουσιάζεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας σε αποκατεστημένη κόπια, αμέσως μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Θ.Π.


the firemen's ball / φωτιά...πυροσβέστες - trailer από NyxtesPremieras

Εναλλακτικοί τίτλοι: Hoří, Má Panenko! / The Firemen's Ball

Σκηνοθεσία / Director: Milos Forman

Σενάριο / Screenwriters: Milos Forman, Jaroslav Papousek, Ivan Passer, Václav Sasek

Φωτογραφία / DoP: Miroslav Ondrícek

Μουσική / Music: Karel Mares

Μοντάζ / Editor: Miroslav Hájek

Ηθοποιοί / Principal Cast: Jan Vostrcil, Josef Sebánek, Frantisek Reinstein, Frantisek Paska, Ladislav Adam

Τσεχοσλοβακία, Ιταλία / Czechoslovakia, Italy

1967

Εγχρωμο / Color

71'

Τσέχικα / Czech

* Προβάλλεται στις 30 Σεπτεμβρίου



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2012-09-13 12:10:00



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Η Γλυκιά Μυρωδιά της Επιτυχίας

    Η Γλυκιά Μυρωδιά της Επιτυχίας

    Ενα νουάρ πορτρέτο παρακμής και διαφθοράς πάνω στην περίπτωση ενός αριβίστα νεαρού (ο Τόνι Κέρτις στην καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του), ο οποίος γίνεται το τσιράκι ενός πανίσχυρου αλλά μισάνθρωπου αρθρογράφου (ένας αξέχαστος Μπαρτ Λάνκαστερ) που ασκεί υπολογίσιμη εξουσία στους κοινωνικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους της Νέας Υόρκης.