Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Η Γλυκιά Μυρωδιά της Επιτυχίας

Ενα νουάρ πορτρέτο παρακμής και διαφθοράς πάνω στην περίπτωση ενός αριβίστα νεαρού (ο Τόνι Κέρτις στην καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του), ο οποίος γίνεται το τσιράκι ενός πανίσχυρου αλλά μισάνθρωπου αρθρογράφου (ένας αξέχαστος Μπαρτ Λάνκαστερ) που ασκεί υπολογίσιμη εξουσία στους κοινωνικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους της Νέας Υόρκης.

Το 1957, και ύστερα από μια εξαρετική καριέρα στην κλασσική αγγλική κωμωδία, ο Αλεξάντερ Μακέντρικ αποφασίζει να μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να γυρίσει την πρώτη του ταινία σε αμερικανικό έδαφος. Eχοντας απολαύσει την εύνοια κοινού και κριτικής χάρη σε ταινίες όπως «Η Συμμορία των Πέντε» και «O Aνθρωπος με το Λευκό Κοστούμι», ο Σκωτσέζος σκηνοθέτης βρίσκεται ενώπιον της πιο πικρής κινηματογραφικής του εμπειρίας, όταν η βαθύτατα αμοραλιστική «Γλυκιά Μυρωδιά της Επιτυχίας» συναντά μόνο αντιπάθεια από θεατές και κριτικούς. Ιδωμένο πενήντα πέντε χρόνια μετά, κατέχοντας περίοπτη πλέον θέση στις λίστες με τις καλύτερες μεταπολεμικές δημιουργίες του αμερικανικού σινεμά, το εκπληκτικό φιλμ παραμένει το πιο μαυρόψυχο, κυνικό και σταθερά επίκαιρο διαμάντι που γέννησε το κλασσικό Χόλιγουντ: Ενα νουάρ πορτρέτο παρακμής και διαφθοράς πάνω στην περίπτωση ενός αριβίστα νεαρού (ο Τόνι Κέρτις στην καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του), ο οποίος γίνεται το τσιράκι ενός πανίσχυρου αλλά μισάνθρωπου αρθρογράφου (ένας αξέχαστος Μπαρτ Λάνκαστερ) που ασκεί υπολογίσιμη εξουσία στους κοινωνικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους της Νέας Υόρκης. Λ.Κ.


sweet smeel of success / η γλυκιά μυρωδιά της... από NyxtesPremieras

Πρωτότυπος τίτλος: Sweet Smell of Success

Σκηνοθεσία / Director: Alexander Mackendrick

Σενάριο / Screenwriters: Ernest Lehman, Clifford Odets

Φωτογραφία / DoP: James Wong Howe

Μουσική / Music: Elmer Bernstein

Μοντάζ / Editor: Alan Crosland Jr.

Ηθοποιοί / Principal Cast: Burt Lancaster, Tony Curtis, Susan Harrison, Marty Milner

ΗΠΑ / USA

1957

Ασπρόμαυρο / B&W

96'

Αγγλικά / English

* Προβάλλεται στις 23 Σεπτεμβρίου και στις 28 Σεπτεμβρίου



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2012-09-13 12:10:00



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Φωτιά...Πυροσβέστες

    Φωτιά...Πυροσβέστες

    Οι πυροσβέστες μιας μικρής τσέχικης πόλης ετοιμάζονται πυρετωδώς για τον ετήσιο χορό τους, στον οποίο ο πρώην αρχηγός της υπηρεσίας θα παραλάβει ένα τιμητικό βραβείο ως αναγνώριση της προσφοράς του. Ομως, οι καλές προθέσεις δεν αρκούν για να γλιτώσουν τη γιορτή από την πανωλεθρία και τους διοργανωτές από το ρεζιλίκι.