Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Ψάχνοντας τον Βασιλιά της Σκόνης

Το 1968, δύο γνωστοί Αμερικάνοι μουσικοί παραγωγοί ανακαλύπτουν σε ένα μπαρ του Ντιτρόιτ τον Αμερικανο-μεξικάνο Σίξτο Ροντρίγκεζ, και μαγεύονται από τις φολκ καταβολές και τους προφητικούς του στίχους. Κυκλοφορούν μαζί του δύο άλμπουμ, αλλά αμφότερα αποτυγχάνουν εμπορικά με αποτέλεσμα ο Ροντρίγκεζ να χαθεί τελείως από το προσκήνιο.

Το 1968, δύο γνωστοί Αμερικάνοι μουσικοί παραγωγοί ανακαλύπτουν σε ένα μπαρ του Ντιτρόιτ τον Αμερικανο-μεξικάνο Σίξτο Ροντρίγκεζ, και μαγεύονται από τις φολκ καταβολές και τους προφητικούς του στίχους. Κυκλοφορούν μαζί του δύο άλμπουμ, αλλά αμφότερα αποτυγχάνουν εμπορικά με αποτέλεσμα ο Ροντρίγκεζ να χαθεί τελείως από το προσκήνιο. Σε μια άλλη γωνιά του πλανήτη, στη Νότια Αφρική, ένα μπούτλεγκ του πρώτου του δίσκου περνάει από χέρι σε χέρι και, λόγω της ευρείας αναφοράς των στίχων στις φυλετικές και ταξικές διακρίσεις, γίνεται το σάουντρακ της επανάστασης των νεαρών Νοτιοαφρικάνων ενάντια στο απαρτχάιντ. Δεκαετίες αργότερα, δύο φανατικοί οπαδοί του Ροντρίγκεζ, αποφασίζουν να μην δώσουν σημασία στις φήμες που θέλουν τον μουσικό να έχει αυτοκτονήσει επί σκηνής και ξεκινούν την αναζήτησή του. Το «Ψάχνοντας τον Βασιλιά της Σκόνης» είναι το ζωντανό χρονικό αυτής της έρευνας, η καταγραφή ενός συναρπαστικού ταξιδιού από ήπειρο σε ήπειρο με συνοδοιπόρο τις υπέροχες μελωδίες του Σίξτο. Ενα ντοκιμαντέρ που κλείνει το μάτι στην μυθοπλασία, αποδεικνύοντας ότι η αληθινή ζωή ξεπερνά ακόμη και την πιο τρελή φαντασία. Κ.Θ.


searching for sugar man / ψάχνοντας τον βασιλιά... από NyxtesPremieras

Πρωτότυπος τίτλος: Searching for Sugar Man

Σκηνοθεσία / Director: Malik Bendjelloul

Σενάριο / Screewriter: Malik Bendjelloul

Φωτογραφία / DoP: Camilla Skagerstrom

Μουσική / Music: Sixto Rodriguez, Malik Bendjelloul

Μοντάζ / Editor: Malik Bendjelloul

Εμφανίζονται / Featuring: Sixto Diaz Rodriguez, Stephen “Sugar” Segerman, Dennis Coffey, Mike Theodore

Σουηδία, Ην. Βασίλειο / Sweden, UK

2011

Εγχρωμο / Color

85'

Αγγλικά / English

* Προβάλλεται στις 23 Σεπτεμβρίου


    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2012-09-13 12:10:00



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Μπομπ Μάρλεϊ

    Μπομπ Μάρλεϊ

    Ο οσκαρικός Κέβιν Μακντόναλντ του 'One Day in September', μετά το περσινό παγκόσμιο πείραμα του 'Life in a Day', επιστρέφει στα φεστιβαλικό σιρκουί με το κινηματογραφικό πορτρέτο του θρυλικού Μπομπ Μάρλεϊ. Μακριά από τις συνηθισμένες αγιογραφίες, ο Βρετανός σκηνοθέτης επιχειρεί μια ενδελεχή και αντικειμενική καταγραφή της ζωής και της προσωπικότητας του Τζαμαϊκανού μουσικού.

    Τζέισον Μπέκερ: Ακόμη Ζωντανός

    Τζέισον Μπέκερ: Ακόμη Ζωντανός

    Μελωδικά σόλο, δάχτυλα φωτιά και κολασμένα shreds. Ο Τζέισον Μπέκερ ήταν το παιδί θαύμα που απλά περίμενε να μεγαλώσει για να γίνει ο νέος ήρωας της ηλεκτρικής κιθάρας. Στα 15 του ίδρυσε τους Cacophony, των οποίων οι νεοκλασικές κλίμακες, οι κιθαριστικές δισολίες και οι φρενήρεις ταχύτητες προκάλεσαν οργασμούς στα αυτιά των οπαδών της σπιντ μέταλ.

    Andrew Bird: Fever Year

    Andrew Bird: Fever Year

    Ξεκίνησε να παίζει μουσική μόλις στα τέσσερά του χρόνια. Σήμερα, ο τραγουδοποιός από το Σικάγο είναι ένας από τους στυλοβάτες της ανεξάρτητης φολκ ροκ σκηνής. Ο Αντριου Μπερντ είναι ο ιδιοφυής τροβαδούρος με τις επικές μελωδίες και τους εσωτερικούς στίχους, που ορίζει και ορίζεται από την μουσική που δημιουργεί. Το 'Andrew Bird: Fever Year' είναι το ντοκιμαντέρ που κουβαλάει τους πόνους, την αγωνία αλλά και την ενέργεια μιας δωδεκάμηνης περιοδείας και 165 ζωντανών εμφανίσεων του Μπερντ με την μπάντα του και τα συμπυκνώνει σε 80 απολαυστικά λεπτά.

    Spitfire: Back to Zero

    Spitfire: Back to Zero

    H συγκλονιστική ιστορία ενός από τα καλύτερα ελληνικά χέβι μέταλ συγκροτήματα. Eνα γκρουπ που είχε όλα τα φόντα να μεγαλουργήσει, αλλά και την τραγική ατυχία ο αρχικός τραγουδιστής του, Ντίνος Κωστάκης, να τραυματιστεί σοβαρά και να απομακρυνθεί οριστικά από το τραγούδι. Αυτή η εξαιρετική φωνή, μέσα σε μια νύχτα, πέρασε στην (μουσική) ιστορία πριν καν ζήσει το διαφαινόμενο λαμπρό της μέλλον.

    Anaparastasis: Η Zωή και το Eργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)

    Anaparastasis: Η Zωή και το Eργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)

    Ο Γιάννης Χρήστου (1926-1970) συγκαταλέγεται στις μεγάλες μορφές της μουσικής πρωτοπορίας του 20ού αιώνα, αν και ουσιαστικά αποτελεί σήμερα έναν μεγάλο άγνωστο. Με τον πρόωρο θάνατό του σε τραγικό δυστύχημα, ανήμερα των γενεθλίων του, ο κόσμος της σύγχρονης μουσικής στερήθηκε ένα από τα πλέον συναρπαστικά και προκλητικά ταλέντα του.

    Σκάσε και Παίξε τα Χιτάκια

    Σκάσε και Παίξε τα Χιτάκια

    Όλα είναι ξεκάθαρα όταν μια μπάντα γεννιέται, αλλά αντιθέτως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όταν μια κοινή πορεία φτάνει στο τέλος της. Τον Φεβρουάριο του 2011, ο Τζέιμς Μέρφι, ιδρυτής και βασικός μέλος των LCD Soundsystem, μέσω ενός μηνύματος στο διαδίκτυο ενημέρωνε τους φαν της μπάντας πως τον Απρίλιο το συγκρότημα θα έπαιζε την τελευταία του συναυλία πριν διαλυθεί.