Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Σκάσε και Παίξε τα Χιτάκια

Όλα είναι ξεκάθαρα όταν μια μπάντα γεννιέται, αλλά αντιθέτως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όταν μια κοινή πορεία φτάνει στο τέλος της. Τον Φεβρουάριο του 2011, ο Τζέιμς Μέρφι, ιδρυτής και βασικός μέλος των LCD Soundsystem, μέσω ενός μηνύματος στο διαδίκτυο ενημέρωνε τους φαν της μπάντας πως τον Απρίλιο το συγκρότημα θα έπαιζε την τελευταία του συναυλία πριν διαλυθεί.

Όλα είναι ξεκάθαρα όταν μια μπάντα γεννιέται, αλλά αντιθέτως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όταν μια κοινή πορεία φτάνει στο τέλος της. Τον Φεβρουάριο του 2011, ο Τζέιμς Μέρφι, ιδρυτής και βασικός μέλος των LCD Soundsystem, μέσω ενός μηνύματος στο διαδίκτυο ενημέρωνε τους φαν της μπάντας πως τον Απρίλιο το συγκρότημα θα έπαιζε την τελευταία του συναυλία πριν διαλυθεί. Οι πιονιέροι της πανκ ντίσκο, που από το 2005 άλλαξαν την χορευτική μουσική με τα πρωτοποριακά άλμπουμ και τις γεμάτες ενέργεια συναυλίες τους, είχαν φτάσει στο τέλος της διαδρομής. Ο Μέρφι όμως δεν έμεινε εκεί. Βρήκε τα κότσια και ανέθεσε στους Ντίλαν Σάουδερν και Γουίλ Λάβλεις να καταγράψουν τις τελευταίες 48 ώρες του συγκροτήματος, διασφαλίζοντας πως εκείνη η συναυλία τους στο Madison Square Garden θα ήταν σίγουρα το κύκνειο άσμα. Συγκινητικό αλλά ταυτόχρονα ανεβαστικό το «Σκάσε και Παίζε» εγκλωβίζει στα 105 λεπτά του την πρωτόγνωρη ένταση της τελευταίας φοράς και συνιστά το οπτικοακουστικό ντοκουμέντο που διάλεξε να αφήσει μια μπάντα ως ενθύμιο σε αυτούς που έχασαν το τελευταίο της πάρτι. Κ.Θ.


shut up and play the hits / σκάσε και παίζε -... από NyxtesPremieras

Πρωότυπος τίτλος: Shut Up and Play the Hits

Σκηνοθεσία / Director: Will Lovelace, Dylan Southern

Φωτογραφία / DoP: Reed Morano

Μουσική / Music: LCD Soundsystem

Μοντάζ / Editor: Mark Burnett

Εμφανίζονται / Featuring: James Murphy, Al Doyle, Tyler Pope, Nancy Whang, Gavin Russom

Ην. Βασίλειο / UK

2012

Εγχρωμο / Color

105'

Αγγλικά / English

* Προβάλλεται στις 25 Σεπτεμβρίου (δημοσιογραφική και κυρίως προβολή)



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2012-07-31 18:52:47



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Μπομπ Μάρλεϊ

    Μπομπ Μάρλεϊ

    Ο οσκαρικός Κέβιν Μακντόναλντ του 'One Day in September', μετά το περσινό παγκόσμιο πείραμα του 'Life in a Day', επιστρέφει στα φεστιβαλικό σιρκουί με το κινηματογραφικό πορτρέτο του θρυλικού Μπομπ Μάρλεϊ. Μακριά από τις συνηθισμένες αγιογραφίες, ο Βρετανός σκηνοθέτης επιχειρεί μια ενδελεχή και αντικειμενική καταγραφή της ζωής και της προσωπικότητας του Τζαμαϊκανού μουσικού.

    Τζέισον Μπέκερ: Ακόμη Ζωντανός

    Τζέισον Μπέκερ: Ακόμη Ζωντανός

    Μελωδικά σόλο, δάχτυλα φωτιά και κολασμένα shreds. Ο Τζέισον Μπέκερ ήταν το παιδί θαύμα που απλά περίμενε να μεγαλώσει για να γίνει ο νέος ήρωας της ηλεκτρικής κιθάρας. Στα 15 του ίδρυσε τους Cacophony, των οποίων οι νεοκλασικές κλίμακες, οι κιθαριστικές δισολίες και οι φρενήρεις ταχύτητες προκάλεσαν οργασμούς στα αυτιά των οπαδών της σπιντ μέταλ.

    Andrew Bird: Fever Year

    Andrew Bird: Fever Year

    Ξεκίνησε να παίζει μουσική μόλις στα τέσσερά του χρόνια. Σήμερα, ο τραγουδοποιός από το Σικάγο είναι ένας από τους στυλοβάτες της ανεξάρτητης φολκ ροκ σκηνής. Ο Αντριου Μπερντ είναι ο ιδιοφυής τροβαδούρος με τις επικές μελωδίες και τους εσωτερικούς στίχους, που ορίζει και ορίζεται από την μουσική που δημιουργεί. Το 'Andrew Bird: Fever Year' είναι το ντοκιμαντέρ που κουβαλάει τους πόνους, την αγωνία αλλά και την ενέργεια μιας δωδεκάμηνης περιοδείας και 165 ζωντανών εμφανίσεων του Μπερντ με την μπάντα του και τα συμπυκνώνει σε 80 απολαυστικά λεπτά.

    Spitfire: Back to Zero

    Spitfire: Back to Zero

    H συγκλονιστική ιστορία ενός από τα καλύτερα ελληνικά χέβι μέταλ συγκροτήματα. Eνα γκρουπ που είχε όλα τα φόντα να μεγαλουργήσει, αλλά και την τραγική ατυχία ο αρχικός τραγουδιστής του, Ντίνος Κωστάκης, να τραυματιστεί σοβαρά και να απομακρυνθεί οριστικά από το τραγούδι. Αυτή η εξαιρετική φωνή, μέσα σε μια νύχτα, πέρασε στην (μουσική) ιστορία πριν καν ζήσει το διαφαινόμενο λαμπρό της μέλλον.

    Anaparastasis: Η Zωή και το Eργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)

    Anaparastasis: Η Zωή και το Eργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)

    Ο Γιάννης Χρήστου (1926-1970) συγκαταλέγεται στις μεγάλες μορφές της μουσικής πρωτοπορίας του 20ού αιώνα, αν και ουσιαστικά αποτελεί σήμερα έναν μεγάλο άγνωστο. Με τον πρόωρο θάνατό του σε τραγικό δυστύχημα, ανήμερα των γενεθλίων του, ο κόσμος της σύγχρονης μουσικής στερήθηκε ένα από τα πλέον συναρπαστικά και προκλητικά ταλέντα του.