Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Ματιές στον Στέφανο Τσιβόπουλο

Τέσσερα φιλμ που φέρνουν σε διάλογο την τέχνη του σινεμά και των εικαστικών, μέσα απ' τη ματιά ενός πολυσχιδούς καλλιτέχνη. Ενα κινηματογραφικό υβρίδιο για τη δημιουργία και την καταστροφή με κρυμμένες δυναμικές που περιμένουν τον θεατή να τις ανακαλύψει.

Lost Monument

Tο Lost Monument είναι μια ταινία επεισοδιακής μορφής, όπου κάθε ιστορία διηγείται την ανακάλυψης ενός ιστορικού αγάλματος από διαφορετικά άτομα, με διαφορετική σκηνοθετική προσέγγιση και ερμηνεία.

Σκηνοθεσία / Director: Stefanos Tsivopoulos

Σενάριο / Screenwriter: Stefanos Tsivopoulos

Φωτογραφία / DoP: Theodore Marcellos

Μοντάζ / Editor: Ioanna Pogiatzi

Ηθοποιοί / Principal Cast: Mihalis Giannatos, Kora Karvouni, Dimitris Xanthopoulos, Eleni Roussinou, Vasilis Nanakis, Menelaos Hazarakis, Antonis Iordanou

Ολλανδία, Ελλάδα / Netherlands, Greece, 2009, Εγχρωμο / Color, Ψηφιακό Αρχείο / Digital File, 29', Ελληνικά, Τούρκικα, Σουαχίλι / Greek, Turkish, Swahili

Land

Τρία άτομα αγνώστου ταυτότητος κοντοστέκονται σε ένα κομμάτι γης και κάνουν επανειλημμένες ερωτήσεις για τις καταβολές και την κατάσταση της συγκεκριμένης τοποθεσίας. Δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη επικοινωνία ανάμεσα στους τρεις άντρες, ούτε και απάντηση στις ερωτήσεις τους. Η όλη συζήτηση μετατρέπεται τελικά σε κινηματογραφικό παράδοξο, χωρίς καμία δυνατότητα διαφυγής από το σωματικό και πνευματικό αδιέξοδο που επιβάλει ο φυσικός χώρος. Σε συνδυασμό με τη μινιμαλιστική και σχεδόν στατική σκηνοθεσία των τριών πρωταγωνιστών δημιουργείται μια ατμόσφαιρα παραλόγου, που προσδίδει μια σχεδόν μεγαλειώδη διάσταση στο όλο σκηνικό.

Σκηνοθεσία / Director: Stefanos Tsivopoulos

Σενάριο / Screenwriter: Stefanos Tsivopoulos

Μοντάζ / Editor: Stefanos Tsivopoulos

Ολλανδία / Netherlands, 2006, Εγχρωμο / Color, Ψηφιακό Αρχείο / Digital File, 9', Φαρσί, Αραβικά, Σουαχίλι / Farsi, Arabic, Swahili

Untitled (The Remake)

Κατόπιν εκτεταμένης έρευνας στα αρχεία της ΕΡΤ, ο Στέφανος Τσιβόπουλος ανακάλυψε οπτικό υλικό γυρισμένο σε φιλμ 16χιλ από τις πρώτες μέρες της Ελληνικής Τηλεόρασης στα τέλη της δεκαετίας του ‘60, όπου καταγράφεται όλη η διαδικασία προετοιμασίας ενός τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων. Οι λήψεις προέρχονται από την περίοδο της χούντας όπου η τηλεόραση βρισκόταν σε μεγάλη ανάπτυξη και αποτελούσε ένα από τα βασικά εργαλεία προπαγάνδας της κυβέρνησης Παπαδόπουλου.

Σκηνοθεσία / Director: Stefanos Tsivopoulos

Σενάριο / Screenwriter: Stefanos Tsivopoulos

Φωτογραφία / DoP: Theodore Marcellos

Μουσική / Music: Yannis Kyriakides

Μοντάζ / Editor: Stefanos Tsivopoulos

Ηθοποιοί / Principal Cast: Antonis Iordanou, Eva Psilaki

Ελλάδα / Greece, 2007, Εγχρωμο, Ασπρόμαυρο / Color, Β&W Ψηφιακό Αρχείο / Digital File, 13', Χωρίς Διάλογο / No Dialogue

Amnesialand

Κάπου στο μακρινό μέλλον, το συγκλονιστικό Γεγονός - εξ’ ορισμού αδύνατον να το θυμηθείς - χωρίζει την Επανάσταση από την ιστορία της. Ένας άντρας, ιστορικός πράκτορας της μελλοντικής σοσιαλιστικής αρχής, πιστεύει ότι έχει ανακαλύψει στοιχεία που τοποθετούν το Γεγονός στην Ένωση του 20ου Αιώνα. Η ρημαγμένη μετα-βιομηχανική Ένωση προέβλεψε το μέλλον της Γης πριν καν συμβεί. Σύμφωνα με τον Άνθρωπο, η Ένωση είδε προκαταβολική το Γεγονός και κατάφερε να αποδείξει την πραγματική του φύση. Το γεγονός ήταν μεταλλικό. Η Amnesialand είναι ολόκληρος ο κόσμος. Η αδυναμία μας να θυμηθούμε το παρελθόν αντικατοπτρίζει την αδυναμία τους να προβλέψουν το μέλλον τους.

Σκηνοθεσία / Director: Stefanos Tsivopoulos

Σενάριο / Screenwriters: Mark von Schlegell, Stefanos Tsivopoulos

Φωτογραφία / DoP: Marc Gómez del Moral

Μοντάζ / Editors: Massimo Mosca, Stefanos Tsivopoulos

Ηθοποιοί / Principal Cast: Anne la Berge, Graham Flett, Ayelet Harpaz

Oλλανδία, Ισπανία / Netherlands, Spain, 2010, Εγχρωμο, Ασπρόμαυρο / Color, Β&W, Ψηφιακό Αρχείο / Digital File, 25', Αγγλικά / English

* Προβάλλεται στις 20 Σεπτεμβρίου και στις 29 Σεπτεμβρίου



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2012-09-13 12:10:00



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Ο Θρύλος του Κάσπαρ Χάουζερ

    Ο Θρύλος του Κάσπαρ Χάουζερ

    Μέσα από τα βάθη της ιστορίας, ο Κασπάρ Χάουζερ, το παιδί που μεγάλωσε στην πλήρη απομόνωση ενός σκοτεινού κελιού, ξεβράζεται στην ακτή κάποιου σχεδόν ακατοίκητου νησιού της Μεσογείου. Από εκεί τον μαζεύει ο Σερίφης, ένας dj που πιστεύει πως ο μικρός με τα ακουστικά είναι ο Μεσσίας.