Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Το Ταμπούρλο

Την ημέρα των τρίτων του γενεθλίων, ο Όσκαρ αποφασίζει να μη μεγαλώσει άλλο, αντιδρώντας στις περίπλοκες σχέσεις των ενηλίκων και επαναστατώντας απέναντι στην υποκρισία και την ανευθυνότητα της κοινωνίας.

Ο Οσκαρ γεννιέται στη Γερμανία του 1924 με μία ήδη ανεπτυγμένη ικανότητα αντίληψης. Την ημέρα των τρίτων του γενεθλίων, όταν λαμβάνει ως δώρο από τους γονείς του ένα κόκκινο ταμπούρλο, αποφασίζει να μη μεγαλώσει άλλο, αντιδρώντας στις περίπλοκες σχέσεις των ενηλίκων και επαναστατώντας απέναντι στην υποκρισία και την ανευθυνότητα της κοινωνίας.

Σύμβολο της ανθρώπινης συνείδησης σε έναν κόσμο που βυθίζεται στη βία και στον παραλογισμό, ο Οσκαρ θα γίνει μάρτυρας ενός φαινομένου που σταδιακά δηλητηριάζει τις καρδιές ακόμα και των πιο αθώων συνανθρώπων του.

Γύρω από αυτήν τη σουρεαλιστική σύμβαση, ο Σλέντορφ διασκευάζει το επικό, αλληγορικό μυθιστόρημα του βραβευμένου με Νόμπελ Γκίντερ Γκρας, το οποίο παρακολουθεί την άνοδο του φασισμού μέσα από τα μάτια ενός αιώνιου παιδιού, και ξετυλίγει μια θεαματική τοιχογραφία, μια κατάμαυρη σάτιρα που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε αφτιασίδωτες ποιητικές εικόνες και γκροτέσκ αγριότητα. Κάτοχος Χρυσού Φοίνικα και Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, το «Ταμπούρλο» προβάλλεται αποκατεστημένο, με επιπλέον 20 λεπτά, σύμφωνα με το director’s cut του δημιουργού. Θ.Π.


the tin drum / το ταμπούρλο - trailer από NyxtesPremieras

Εναλλακτικοί τίτλοι / Alternative titles: The Tin Drum / Die Blechtrommel

Σκηνοθεσία / Director: Volker Schlöndorff

Σενάριο / Screenwriters: Jean-Claude Carrière, Volker Schlöndorff, Franz Seitz

Φωτογραφία / DoP: Igor Luther

Μουσική / Music: Maurice Jarre

Μοντάζ / Editor: Suzanne Baron

Ηθοποιοί / Principal Cast: David Bennent, Mario Adorf, Angela Winkler, Katharina Thalbach, Daniel Olbrychski, Tina Engel

Δυτ. Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Γιουγκοσλαβία / West Germany, France, Poland, Yugoslavia
1979
Εγχρωμο / Color
162'
Εβραϊκά, Ιταλικά, Γερμανικά, Πολωνικά, Ρωσικά / Hebrew, Italian, German, Polish, Russian

* Προβάλλεται στις 27 Σεπτεμβρίου



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2013-09-11 12:30:00



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Χίτλερ: Μια Ταινία από τη Γερμανία

    Χίτλερ: Μια Ταινία από τη Γερμανία

    Χωρισμένο σε τέσσερα κεφάλαια και βαθιά επηρεασμένο από τις ιδέες του Μπρεχτ για το επικό θέατρο, αυτό το πειραματικό, ποιητικό φιλμ γεμάτο από ανατριχιαστικούς μονολόγους, συμβολικά μακάβριο κουκλοθέατρο και εκτενές αρχειακό υλικό από την εποχή των ναζί, παραμένει το πλέον ολιστικό κινηματογραφικό πόνημα που κατάφερε να αντικρίσει το τέρας του φασισμού σε όλες του τις εκφάνσεις.

    Όλγα Ρόμπαρντς

    Όλγα Ρόμπαρντς

    Το μυστήριο γύρω από μια σειρά δολοφονιών διακεκριμένων Αράβων επιχειρηματιών έχει προκαλέσει αναστάτωση στην Αθήνα. Ενώ όλοι αναζητούν το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τις εκτελέσεις, ένας νεαρός διαρρήκτης, ο Δημήτρης, είναι εκείνος που ανακαλύπτει τυχαία την ταυτότητά του.

    Ο Μεγάλος Αποχαιρετισμός

    Ο Μεγάλος Αποχαιρετισμός

    Με το πέρασμα του χρόνου, ωστόσο, το παρεξηγημένο φιλμ καθιερώθηκε δικαίως ως μία από τις ωραιότερες μεταφορές των περιπετειών του Φίλιπ Μάρλοου στην οθόνη.

    Το Τσίρκο

    Το Τσίρκο

    Με την ιδιοφυή κωμική φλέβα του και την τέλεια εξισορρόπηση του χιουμοριστικού με το δραματικό, το βραβευμένο με τιμητικό Όσκαρ 'Τσίρκο' παραμένει μια από τις καλύτερες, αν και λιγότερο προβεβλημένες ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν.

    Βασιλιάς Για Μια Νύχτα

    Βασιλιάς Για Μια Νύχτα

    Οξυδερκές και καυστικό, το 'Βασιλιάς για μια Νύχτα' παραμένει αποστομωτικά προφητικό, και ζητά από τους θεατές να συγχρονιστούν στις παράξενες διαθέσεις μιας ιστορίας που σερβίρει το χιούμορ της με ένα αίσθημα ναυτίας.