Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Computer Chess

Ο γκουρού του DIY σινεμά, Αντριου Μπουτζάλσκι, γυρίζει στη δεκαετία του ’80, και καταγράφει ένα φανταστικό σκακιστικό συνέδριο, στο οποίο φανατικοί σκακιστές κονταροχτυπιούνται με πρωτόγονους υπολογιστές και οι τελευταίοι αναμεταξύ τους!

Ανθρωπος εναντίον μηχανής, υπολογιστής εναντίον εγκεφάλου. Θυμάστε τότε που ο Γιούρι Κασπάροφ έκανε... με τα κρεμμυδάκια τον υπερ-υπολογιστή της IBM; Το ημερολόγιο έγραφε 1996 και η ανθρωπότητα κοίταζε με το στόμα ανοιχτό, απορώντας για τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο γκουρού του DIY σινεμά, Αντριου Μπουτζάλσκι, γυρίζει ακόμη πιο πίσω, στη δεκαετία του ’80, και καταγράφει ένα φανταστικό σκακιστικό συνέδριο, στο οποίο φανατικοί σκακιστές κονταροχτυπιούνται με πρωτόγονους υπολογιστές και οι τελευταίοι αναμεταξύ τους! Στο φόντο, οι σπασίκλες προγραμματιστές προσπαθούν να ανακαλύψουν τα όρια των μηχανών που χειρίζονται, ενώ στο ξενοδοχείο όπου φιλοξενείται το συνέδριο εκτυλίσσονται σκηνές που θυμίζουν λυκειακή πενθήμερη.

Ο Μπουτζάλσκι κατεβάζει από το πατάρι τις απαρχαιωμένες βιντεοκάμερες vacuum tube, φοράει στους ηθοποιούς του πατομπούκαλα και τους βάζει να κάθονται σε πουφ, αναπαριστώντας την εποχή με εξαιρετική –όσο και ξεκαρδιστική– ακρίβεια, για να υπογράψει ένα απολαυστικό ψευδοντοκιμαντέρ που θα μπορούσε να κερδίσει επάξια μια θέση δίπλα στο «Ζέλιγκ», στο πάνθεον του είδους. Φ.Β.


computer chess - trailer από NyxtesPremieras

Σκηνοθεσία / Director: Andrew Bujalski

Σενάριο / Screenwriter: Andrew Bujalski

Φωτογραφία / DoP: Matthias Grunsky

Μοντάζ / Editor: Andrew Bujalski

Ηθοποιοί / Principal Cast: Patrick Riester, Myles Paige, James Curry, Robin Schwartz, Gerald Peary, Wiley Wiggins

ΗΠΑ / USA
2013
Εγχρωμο, Ασπρόμαυρο / Color, B&W
92’
Αγγλικά / English

* Προβάλλεται στις 24 Σεπτεμβρίου



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2013-09-11 12:30:00



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    India Blues

    India Blues

    Η σχέση δύο διαφορετικών μεταξύ τους ανδρών περνά μέσα από την εξερεύνηση οκτώ δομικών συναισθηματικών καταστάσεων που βιώνουν: πόνος, πόθος, ευτυχία, ζήλια, έλξη, γαλήνη, αγάπη και θυμός.

    Πολύ Κακό για το Τίποτα

    Πολύ Κακό για το Τίποτα

    Τι δουλειά έχει ο σκηνοθέτης των 'Εκδικητών' σε μια ανεξάρτητη ρομαντική κομεντί εμπνευσμένη από το 'Πολύ Κακό για το Τίποτα' του Γουίλιαμ Σαίξπηρ;

    Spring Breakers

    Spring Breakers

    Το νέο προκλητικό πόνημα του Χάρμονι Κορίν αποτελεί χωρίς υπερβολή την πιο ένοχη απόλαυση της κινηματογραφικής σεζόν, παρακολουθώντας τις βίαια και σεξουαλικά ξέφρενες πορείες ενός κουαρτέτου νεαρών κοριτσιών.

    Happy Slapping

    Happy Slapping

    Μία ομάδα πλούσιων νεαρών βρίσκουν διέξοδο από την βαριεστημένη απάθειά τους, εξορμώντας στους δρόμους της πόλης για μια νύχτα τυχαίας και ασυνείδητης βίας. Οι επιθέσεις τους καταγράφονται με τα κινητά τους τηλέφωνα, γνωστό και ως το φαινόμενο 'happy slapping', την απρόκλητη επίθεση σε αγνώστους με μοναδικό σκοπό να καταγραφεί η αντίδρασή τους σε βίντεο που στη συνέχεια κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο.

    Αποξένωση

    Αποξένωση

    Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μίλκο Λαζάροφ από τη Βουλγαρία διαθέτει ένα δυνατό κόνσεπτ και εξαιρετικό καστ, στο οποίο προεξάρχων είναι ο δικός μας Χρήστος Στέργιογλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

    Συμβόλαια Θανάτου

    Συμβόλαια Θανάτου

    Εμπνευσμένος από μια απίστευτη αλλά αληθινή ιστορία, ο Ερικ Ματί πλέκει έναν δαιδαλώδη ιστό διαφθοράς, επαγγελματικών φιλοδοξιών και αθέμιτων μέσων επιβίωσης με φόντο τη ζούγκλα των φυλακών και τους κακόφημους δρόμους της Μητροπολιτικής Μανίλα.