Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

'71

Πραγματοποιώντας ένα από τα πλέον ηχηρά ντεμπούτα των τελευταίων ετών, ο Βρετανός Γιαν Ντεμάνζ καθηλώνει με τη σχεδόν εξωπραγματική ετοιμότητά του να διαχειριστεί τόσο το ακανθώδες ζήτημα ενός οδυνηρού εμφύλιου σπαραγμού, όσο και τις απαιτήσεις μιας παραγωγής που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μια ακριβή χολιγουντιανή περιπέτεια.

Μπέλφαστ, 1971. Μια ομάδα Βρετανών στρατιωτών καταφθάνει στην πόλη, που φλέγεται από την εμφύλια σύγκρουση Καθολικών και Προτεσταντών. Ολοι γνωρίζουν πως η κατάσταση μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή.

Καθώς ξεσπούν αιματηρά επεισόδια, ένας στρατιώτης αποκόπτεται από τους δικούς του και βρίσκεται στο έλεος των παραστρατιωτικών ομάδων που δρουν ανεξέλεγκτα. Πλέον, η νύχτα που ακολουθεί θα είναι γι’ αυτόν ένας ασταμάτητος εφιάλτης, σε μία πόλη-πεδίο μάχης όπου είναι αδύνατο να διακρίνεις συμμάχους από εχθρούς.

Πραγματοποιώντας ένα από τα πλέον ηχηρά ντεμπούτα των τελευταίων ετών, ο Γαλλοαλγερινός Γιαν Ντεμάνζ καθηλώνει με τη σχεδόν εξωπραγματική ετοιμότητά του να διαχειριστεί τόσο το ακανθώδες ζήτημα ενός οδυνηρού εμφύλιου σπαραγμού, όσο και τις απαιτήσεις μιας παραγωγής που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μια ακριβή χολιγουντιανή περιπέτεια.

Ο μεγάλος αδικημένος του περασμένου Φεστιβάλ Βερολίνου δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα καταιγιστικό αντιπολεμικό φιλμ που απορρίπτει χωρίς σκέψη τα κλισέ, συνδυάζοντας θαυμάσια την κληρονομιά του Κεν Λόουτς με την άφταστη δεξιοτεχνία του μετρ των σύγχρονων ταινιών δράσης, Πολ Γκρίνγκρας. Ν.Σ.


'71 - trailer από NyxtesPremieras

Σκηνοθεσία / Director
Yann Demange

Σενάριο / Screenwriters
Gregory Burke

Φωτογραφία / DoP
JAnthony “Tat” Radcliffe

Μουσική / Music
David Holmes

Μοντάζ / Editor
Chris Wyatt

Ηθοποιοί / Principal Cast
Jack O’Connell, Paul Anderson Richard Dormer,
Sean Harris Barry Keoghan, MartinMcCann

Ην. Βασίλειο / UK
2014
Εγχρωμο / Color
DCP
100'
Αγγλικά / English



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2014-09-10 12:30:00



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Η Απόσταση Μεταξύ Μας

    Η Απόσταση Μεταξύ Μας

    Ένα αριστοτεχνικό μονοπλάνο γυρισμένο σε ένα διαμέρισμα της Βαρκελώνης καλωσορίζει τον θεατή στο σημαντικότερο ντεμπούτο που ξεπήδησε φέτος από την ιβηρική χερσόνησο, το 'Η Απόσταση Μεταξύ Μας' του Ισπανού Κάρλος Μάρκες-Μαρσέτ.

    Φυσικές Επιστήμες

    Φυσικές Επιστήμες

    Σε ένα απομακρυσμένο σχολείο στην επαρχία της Αργεντινής, πλαισιωμένο από ένα πανέμορφο ορεινό τοπίο αλλά κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά, η 12χρονη Λίλα δυσκολεύεται να εγκλιματιστεί, καθώς στο μυαλό της στροβιλίζεται μία και μόνο σκέψη: να βρει τον πραγματικό πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ.

    Σήμερα Θέλω να Γυρίσω Μόνος

    Σήμερα Θέλω να Γυρίσω Μόνος

    Το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ντάνιελ Ριμπέιρο αποτελεί την πιο συγκινητική και ευαίσθητη LGBT ταινία της χρονιάς, γιατί διαχειρίζεται τα ανομολόγητα ερωτικά πάθη ως ανθρώπινα και όχι ως αξιοπερίεργα.

    When Animals Dream

    When Animals Dream

    Όλοι στην παραθαλάσσια πόλη διατηρούν αποστάσεις από τη νεαρή Μαρί. Η φοβική αντιμετώπιση των άλλων, ωστόσο, δεν είναι η σημαντικότερη έγνοια της, ούτε καν η καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι μητέρα της, που πάσχει από μία μυστηριώδη ασθένεια. Είναι το σώμα της που αρχίζει να αλλάζει ξαφνικά.

    Το Κανάλι

    Το Κανάλι

    Ο Ντέιβιντ εργάζεται στο κινηματογραφικό αρχείο και έχει μόλις μετακομίσει, μαζί με τη σύζυγό του, Αλις, στο νέο τους σπίτι, κοντά στο παλιό κανάλι ύδρευσης. Ολα μοιάζουν υπέροχα στην επιφάνεια, αλλά ο νεαρός άνδρας υποπτεύεται πως η γυναίκα του τον απατά, ενώ ένα αρχειακό φιλμάκι τού αποκαλύπτει πως η κατοικία τους ήταν το σκηνικό αποτρόπαιων φόνων στις αρχές του 20ού αιώνα.

    Στο Σκοτάδι

    Στο Σκοτάδι

    Η πρόσφατη απώλεια όρασης έχει περιορίσει την Ίνγκριντ μέσα στους τοίχους του σπιτιού της. Τις ώρες που λείπει ο Μόρτεν, κάθεται στο παράθυρο και ακούει ραδιόφωνο ή αφουγκράζεται όσα συμβαίνουν γύρω της, ενώ νιώθει έντονη την παρουσία του συζύγου της, σαν να την παρακολουθεί την ώρα που υποτίθεται πως βρίσκεται στη δουλειά.