Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Jubilee

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατο του Ντέρεκ Τζάρμαν, οι Νύχτες Πρεμιέρες απευθύνουν ελάχιστο φόρο τιμής στον μέγιστο αυτό σκηνοθέτη, προβάλλοντας έναν από τους πιο πολυσυζητημένους σταθμούς της φιλμογραφίας του, αλλά και μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές (και αυθεντικές μέχρι το κόκκαλο) πανκ δηλώσεις στην ιστορία του σινεμά.

Το 1977 ήταν η χρονιά που η βασίλισσα της Αγγλίας θα γιόρταζε τη συμπλήρωση 25 χρόνων της στο θρόνο. Η συγκυρία συνέπιπτε με το διάστημα κατά το οποίο το πανκ κίνημα ετοιμαζόταν να σαρώσει τη χώρα αποφασιστικότερα από ποτέ.

Πειραματικός και πολυσχιδής καλλιτέχνης, συνειδητοποιημένος γκέι και νέος ακόμη τότε σκηνοθέτης, ο Τζάρμαν επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονολογία με την αρχική ιδέα να σκηνοθετήσει ένα ντοκουμέντο εκείνου που θεωρούσε ως την πιο επαναστατική έκφραση της γενιάς του.

Μετέτρεψε, μολαταύτα, την ταινία του σε μια επίδειξη αναίδειας απέναντι σε κάθε αρτηριοσκληρωτική παράδοση της χώρας του, όσο και του αδιεξόδου στο οποίο ένιωθε από νωρίς ότι επρόκειτο να περιέλθει μια τόσο αντιδραστική και ισοπεδωτική πολιτικοκοινωνική κίνηση, όπως ήταν το πανκ.

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατο του Ντέρεκ Τζάρμαν, οι Νύχτες Πρεμιέρες απευθύνουν ελάχιστο φόρο τιμής στον μέγιστο αυτό σκηνοθέτη, προβάλλοντας έναν από τους πιο πολυσυζητημένους σταθμούς της φιλμογραφίας του, αλλά και μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές (και αυθεντικές μέχρι το κόκκαλο) πανκ δηλώσεις στην ιστορία του σινεμά. Λ.Κ.


jubilee - trailer από NyxtesPremieras

Σκηνοθεσία / Director
Derek Jarman

Σενάριο / Screenwriter
Derek Jarman

Φωτογραφία / DoP
Peter Middleton

Μουσική / Music
Brian Eno

Μοντάζ / Editor
Nick Barnard

Ηθοποιοί / Principal Cast
Jenny Runacre, Nell Campbell Toyah Willcox
Jordan Hermine Demoriane, Ian Charleson

Ην. Βασίλειο / UK
1977
Εγχρωμο / Color
DCP
106'
Αγγλικά / English



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2014-09-10 12:30:00



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Πολυέστερ

    Πολυέστερ

    Τι να το κάνεις το 3D ή το Cinerama, όταν έχεις τη μοναδική ταινία με Οdorama, όπως θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια από τις θρυλικές συνεργασίες του Τζον Γουότερς με τη θεϊκή Ντιβάιν. Τι είναι το Odorama; Καρτούλες 'ξύστε και μυρίστε' που θα σας περιμένουν στην είσοδο της αίθουσας. Χωρίς να είναι σίγουρο αν θέλετε να τις ξύσετε και να τις μυρίσετε. Το απόλυτο καλτ γεγονός στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας!

    Ξύπνημα στον Τρόμο

    Ξύπνημα στον Τρόμο

    Το «Wake in Fright», ένα ξεχασμένο για χρόνια αριστούργημα σε ολοκαίνουργια κόπια, προβλήθηκε για πρώτη φορά με τον τίτλο «Outback» στις Κάννες αφήνοντας άφωνους τους κριτικούς με την υπνωτιστική κινηματογράφησή του και την χωρίς περικοπές ματιά του στην καρδιά του σκότους.

    Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι

    Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι

    Σαράντα χρόνια μετά την τρομοκρατική κυκλοφορία του, ο 'Σχιζοφρενής Δολοφόνος'αποκτά επιτέλους την ψηφιακή αποκατάσταση που του αξίζει, όπως την επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, και γιορτάζει τα 40ά γενέθλιά του διατηρώντας αναλλοίωτη τη δύναμή του να ενοχλεί και να σοκάρει.

    Το Τίμημα της Ζωής

    Το Τίμημα της Ζωής

    Δομημένο σαν μια αλληλουχία συναντήσεων των δύο πρωταγωνιστών με άλλους ανθρώπους (κάποιες πραγματικά σκληρές, άλλες αναζωογονητικές λόγω της σωματικότητας τους) και χορογραφημένο και σκηνοθετημένο από τον Λόιντ Νιούσον, το 'Τίμημα της Ζωής' είναι η τέταρτη ταινία της ομάδας DV8, η δουλειά της οποίας είναι τολμηρή αισθητικά και στοχεύει στην ανεπιτήδευτη εξωτερίκευση ιδεών και συναισθημάτων.