Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Ξύπνημα στον Τρόμο

Το «Wake in Fright», ένα ξεχασμένο για χρόνια αριστούργημα σε ολοκαίνουργια κόπια, προβλήθηκε για πρώτη φορά με τον τίτλο «Outback» στις Κάννες αφήνοντας άφωνους τους κριτικούς με την υπνωτιστική κινηματογράφησή του και την χωρίς περικοπές ματιά του στην καρδιά του σκότους.

Mπορεί ο Τεντ Κότσεφ, σκηνοθέτης του «Ράμπο το Πρώτο Αίμα», να ευθύνεται για ένα παραγνωρισμένο new wave αυστραλέζικο εφιάλτη από το 1971;

Το «Wake in Fright», ένα ξεχασμένο για χρόνια αριστούργημα σε ολοκαίνουργια κόπια, προβλήθηκε για πρώτη φορά με τον τίτλο «Outback» στις Κάννες αφήνοντας άφωνους τους κριτικούς με την υπνωτιστική κινηματογράφησή του και την χωρίς περικοπές ματιά του στην καρδιά του σκότους.

Αυτήν στην οποία θα βρεθεί ένας πολιτισμένος δάσκαλος όταν εγκλωβιστεί σε μια φαινομενικά φιλική, απομονωμένη πόλη ανθρακωρύχων και ζήσει μια πραγματική, σχεδόν ιεροτελεστική κατάβαση στην κόλαση.

Αλκοόλ, βία, κι επιθετικότητα εκτός ορίων, καταπιεσμένη μάτσο ομοφυλοφιλία και ο Ντόναλντ Πλίζανς εκπληκτικός στο ρόλο ενός παρανοϊκού, σε μια ταινία που, ενώ σύσσωμος σχεδόν ο τύπος αποκάλεσε αριστούργημα, συνάντησε την απόλυτη αδιαφορία του κοινού.

Μέχρι τη στιγμή που σε μια αποθήκη ανακαλύφτηκε το πρωτότυπο αρνητικό, επανεκδόθηκε, έσπασε όλα τα εισπρακτικά ρεκόρ στην επαναπροβολή της στην Αυστραλία και σήμερα θεωρείται μια πραγματική καλτ εμπειρία. Τ.Θ.


wake in fright / ξύπνημα στον τρόμο - trailer από NyxtesPremieras

Πρωτότυπος τίτλος / Original title
Wake in Fright

Σκηνοθεσία / Director
Ted Kotcheff

Σενάριο / Screenwriter
Evan Jones

Φωτογραφία / DoP
Brian West

Μουσική / Music
John Scott

Μοντάζ / Editor
Anthony Buckley

Ηθοποιοί / Principal Cast
Donald Pleasence, Gary Bond Chips Rafferty, Sylvia Kay
Jack Thompson, Peter Whittle

Αυστραλία, ΗΠΑ / Australia, USA
1971
Εγχρωμο / Color
35mm
109'
Αγγλικά / English



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2014-09-10 12:30:00



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Πολυέστερ

    Πολυέστερ

    Τι να το κάνεις το 3D ή το Cinerama, όταν έχεις τη μοναδική ταινία με Οdorama, όπως θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια από τις θρυλικές συνεργασίες του Τζον Γουότερς με τη θεϊκή Ντιβάιν. Τι είναι το Odorama; Καρτούλες 'ξύστε και μυρίστε' που θα σας περιμένουν στην είσοδο της αίθουσας. Χωρίς να είναι σίγουρο αν θέλετε να τις ξύσετε και να τις μυρίσετε. Το απόλυτο καλτ γεγονός στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας!

    Jubilee

    Jubilee

    Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατο του Ντέρεκ Τζάρμαν, οι Νύχτες Πρεμιέρες απευθύνουν ελάχιστο φόρο τιμής στον μέγιστο αυτό σκηνοθέτη, προβάλλοντας έναν από τους πιο πολυσυζητημένους σταθμούς της φιλμογραφίας του, αλλά και μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές (και αυθεντικές μέχρι το κόκκαλο) πανκ δηλώσεις στην ιστορία του σινεμά.

    Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι

    Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι

    Σαράντα χρόνια μετά την τρομοκρατική κυκλοφορία του, ο 'Σχιζοφρενής Δολοφόνος'αποκτά επιτέλους την ψηφιακή αποκατάσταση που του αξίζει, όπως την επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, και γιορτάζει τα 40ά γενέθλιά του διατηρώντας αναλλοίωτη τη δύναμή του να ενοχλεί και να σοκάρει.

    Το Τίμημα της Ζωής

    Το Τίμημα της Ζωής

    Δομημένο σαν μια αλληλουχία συναντήσεων των δύο πρωταγωνιστών με άλλους ανθρώπους (κάποιες πραγματικά σκληρές, άλλες αναζωογονητικές λόγω της σωματικότητας τους) και χορογραφημένο και σκηνοθετημένο από τον Λόιντ Νιούσον, το 'Τίμημα της Ζωής' είναι η τέταρτη ταινία της ομάδας DV8, η δουλειά της οποίας είναι τολμηρή αισθητικά και στοχεύει στην ανεπιτήδευτη εξωτερίκευση ιδεών και συναισθημάτων.