Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Φυσική Αντίσταση

Ενα μεθυστικό ταξίδι στο καλό κρασί, τον κινηματογράφο και την τέχνη, με φόντο τη μαγευτική Τοσκάνη και το Πιεντμόντ, σε ένα παρεΐστικο και χαριτωμένο ντοκιμαντέρ, διαφορετικό από τα άλλα.

Ενα μεθυστικό ταξίδι στο καλό κρασί, τον κινηματογράφο και την τέχνη, με φόντο τη μαγευτική Τοσκάνη και το Πιεντμόντ, σε ένα παρεΐστικο και χαριτωμένο ντοκιμαντέρ, διαφορετικό από τα άλλα.

Ο δημιουργός του, Τζόναθαν Νόσιτερ, με το ντοκιμαντέρ «Μοndovino» είχε εκθέσει τη βιομηχανοποίηση της οινοποιίας στη Γαλλία, χωρίς να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον ενός επαγγέλματος και την απόλαυση ενός ποτού που για πολλούς αποτελεί ιερή τέχνη.

Δέκα χρόνια μετά, επιστρέφει, αλλά με μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση: εστιάζοντας στις μικρές οινοπαραγωγικές μονάδες που αρνούνται τα χημικά στα προϊόντα τους και ακολουθούν παραδοσιακές μεθόδους, οι οποίες πολλές φορές έρχονται σε αντίθεση ακόμα και με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι συζητήσεις γίνονται σε φιλικά τραπέζια, με χαλαρή διάθεση, σομελιέ, παραγωγούς και απλούς ανθρώπους, με χιουμοριστικές προσθήκες από αποσπάσματα ταινιών, σαν σκόρπια σχόλια που συνδέουν με έναν ιδιαίτερο, κομψά «μεθυσμένο» τρόπο την απόλαυση του κινηματογράφου με αυτήν του κρασιού, ως μορφές κουλτούρας που τέρπουν, προβληματίζουν και αγωνίζονται να διατηρήσουν την αθωότητα του (οινο)πνεύματος τους. Τ.Θ.


natural resistance / φυσική αντίσταση - trailer από NyxtesPremieras

Πρωτότυπος τίτλος / Original title
Natural Resistance

Σκηνοθεσία / Director
Jonathan Nossiter

Φωτογραφία / DoP
Jonathan Nossiter, Paula Prandini

Μοντάζ / Editors
Jonathan Nossiter

Εμφανίζονται / Featuring
Stefano Bellotti, Elena Pantaleoni Corrado Dottori, Giovanna Tiezzi
Stefano Borsa, Valeria Bochi

Ιταλία, Γαλλία / Italy, France
2014
Εγχρωμο / Color
DCP
83'
Αγγλικά, Ιταλικά / English, Italian



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2014-09-10 12:30:00



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Ο Πράσινος Πρίγκηπας

    Ο Πράσινος Πρίγκηπας

    Μια απίστευτη αλλά αληθινή ιστορία που θα ζήλευαν οι δημιουργοί του τηλεοπτικού 'Homeland' αφηγείται το ντοκιμαντέρ του Ναντάβ Σίρμαν, το οποίο θα μπορούσε άνετα να πλασαριστεί ως το πιο φιλόδοξο κατασκοπευτικό θρίλερ της χρονιάς.

    Sam Roma - Είμαστε Τσιγγάνοι

    Sam Roma - Είμαστε Τσιγγάνοι

    Ρομά: ένας 'μυστήριος λαός' που η ταυτότητά του χάνεται στα βάθη του χρόνου και στους μακρινούς τόπους της περιπλάνησης. Οι Ελληνες Ρομά αγαπούν το χορό, το τραγούδι και τα πανηγύρια, ενώ στήνουν τα μεγαλύτερα γλέντια.

    Η Γκόλφω στην Επίδαυρο

    Η Γκόλφω στην Επίδαυρο

    Πώς είναι να κινηματογραφείς, τη στιγμή που γεννιέται, κάτι που είναι ήδη κλασικό; Πώς είναι να κινηματογραφείς, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, μια παράσταση που είναι φτιαγμένη ώστε να παίρνει ζωή από τα βουνά που υψώνονται τριγύρω;

    Μήδεια... Κρείσσων των Εμών Βουλευμάτων

    Μήδεια... Κρείσσων των Εμών Βουλευμάτων

    Η 'Μήδεια' του Νίκου Γραμματικού είναι μία κινηματογραφική περιπέτεια βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Ευριπίδη. Διαδραματίζεται στους δρόμους της σύγχρονης Αθήνας, παίρνοντας τη μορφή μιας συναρπαστικής έρευνας της οποίας ο ντετέκτιβ δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον σκηνοθέτη.

    Στο Δρόμο για το Σχολείο

    Στο Δρόμο για το Σχολείο

    «Συχνά ξεχνάμε πόσο τυχεροί είμαστε που πάμε σχολείο». Oι τέσσερις μικροί πρωταγωνιστές του «Στο Δρόμο για το Σχολείο», όμως, φτιάχνουν τη δική τους τύχη και αψηφούν κάθε είδους απίστευτη αντιξοότητα για το δικαίωμα σε ένα καλύτερο μέλλον που τους υπόσχεται η μόρφωση ? όσο μακριά κι αν βρίσκεται αυτή.

    Τυραννόσαυρος 13

    Τυραννόσαυρος 13

    Η απίστευτη υπόθεση του «Τυραννόσαυρου 13» μπορεί να ιδωθεί ως μία συναρπαστική εξιστόρηση γύρω από την αδιανόητη περιπέτεια που υπέστησαν οι επιστήμονες μιας από τις λαμπρότερες στιγμές στην Ιστορία.