Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Πλατεία Μαϊντάν

Με το «Maidan» ο Σεργκέι Λοζνίτσα επιστρέφει στο χώρο του ντοκιμαντέρ, εστιάζοντας στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2013 και το 2014 στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, και κατέληξαν στην εκδίωξη του τότε προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Με τα μυθοπλαστικά, και βραβευμένα σε διεθνή φεστιβάλ, «My Joy» και «Το Πρόσωπο της Ομίχλης», ο ντοκιμαντερίστας έως τότε Σεργκέι Λόζνιτσα αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο στοχαστικούς και ταλαντούχους σκηνοθέτες του σύγχρονου ρωσικού κινηματογράφου.

Με το «Maidan» επιστρέφει στο χώρο του ντοκιμαντέρ, εστιάζοντας στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2013 και το 2014 στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, και κατέληξαν στην εκδίωξη του τότε προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Καταγράφοντας με συγκλονιστική αμεσότητα και αντισυμβατικά επικό τρόπο το ιστορικό τέλος μιας εποχής, μέσα από την κινητήριο δύναμη της Ιστορίας, δηλαδή τους ανθρώπους. Οχι όμως σαν ξεχωριστές οντότητες, με «ομιλούντα κεφάλια» στην οθόνη να επεξηγούν και να αναλύουν τα γεγονότα, αλλά σαν μια ανεξέλεγκτη μάζα, ένα σαρωτικό χάος που πρόκειται να αλλάξει τα πάντα.

Μέσα από σκηνές πλήθους, αλλά και με την καθημερινότητα της «επαναστατικής» τους δραστηριότητας, ακόμα και στις πιο απλές της εκφράσεις, πχ. την προετοιμασία των γευμάτων. Επαναφέροντας το ντοκιμαντέρ στην πιο «καθαρή» και μη χειριστική του μορφή και μετατρέποντας το ιστορικό ντοκουμέντο σε τέχνη. Τ.Θ.


maidan / πλατεία μαϊντάν - trailer by NyxtesPremieras

Πρωτότυπος τίτλος / Original title
Maidan

Σκηνοθεσία / Director
Sergei Loznitsa

Σενάριο / Screenwriter
Sergei Loznitsa

Φωτογραφία / DoP
Sergei Loznitsa, Serhiy Stefan Stetsenko, Mykhailo Yelchev

Μοντάζ / Editors
Sergei Loznitsa, Danielius Kokanauskis

Ουκρανία, Ολλανδία / Ukraine, Netherlands
2014
Εγχρωμο / Color
DCP
131'
Ουκρανικά / Ukrainian



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2014-09-10 12:30:00



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Ο Πράσινος Πρίγκηπας

    Ο Πράσινος Πρίγκηπας

    Μια απίστευτη αλλά αληθινή ιστορία που θα ζήλευαν οι δημιουργοί του τηλεοπτικού 'Homeland' αφηγείται το ντοκιμαντέρ του Ναντάβ Σίρμαν, το οποίο θα μπορούσε άνετα να πλασαριστεί ως το πιο φιλόδοξο κατασκοπευτικό θρίλερ της χρονιάς.

    Sam Roma - Είμαστε Τσιγγάνοι

    Sam Roma - Είμαστε Τσιγγάνοι

    Ρομά: ένας 'μυστήριος λαός' που η ταυτότητά του χάνεται στα βάθη του χρόνου και στους μακρινούς τόπους της περιπλάνησης. Οι Ελληνες Ρομά αγαπούν το χορό, το τραγούδι και τα πανηγύρια, ενώ στήνουν τα μεγαλύτερα γλέντια.

    Η Γκόλφω στην Επίδαυρο

    Η Γκόλφω στην Επίδαυρο

    Πώς είναι να κινηματογραφείς, τη στιγμή που γεννιέται, κάτι που είναι ήδη κλασικό; Πώς είναι να κινηματογραφείς, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, μια παράσταση που είναι φτιαγμένη ώστε να παίρνει ζωή από τα βουνά που υψώνονται τριγύρω;

    Μήδεια... Κρείσσων των Εμών Βουλευμάτων

    Μήδεια... Κρείσσων των Εμών Βουλευμάτων

    Η 'Μήδεια' του Νίκου Γραμματικού είναι μία κινηματογραφική περιπέτεια βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Ευριπίδη. Διαδραματίζεται στους δρόμους της σύγχρονης Αθήνας, παίρνοντας τη μορφή μιας συναρπαστικής έρευνας της οποίας ο ντετέκτιβ δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον σκηνοθέτη.

    Στο Δρόμο για το Σχολείο

    Στο Δρόμο για το Σχολείο

    «Συχνά ξεχνάμε πόσο τυχεροί είμαστε που πάμε σχολείο». Oι τέσσερις μικροί πρωταγωνιστές του «Στο Δρόμο για το Σχολείο», όμως, φτιάχνουν τη δική τους τύχη και αψηφούν κάθε είδους απίστευτη αντιξοότητα για το δικαίωμα σε ένα καλύτερο μέλλον που τους υπόσχεται η μόρφωση ? όσο μακριά κι αν βρίσκεται αυτή.

    Τυραννόσαυρος 13

    Τυραννόσαυρος 13

    Η απίστευτη υπόθεση του «Τυραννόσαυρου 13» μπορεί να ιδωθεί ως μία συναρπαστική εξιστόρηση γύρω από την αδιανόητη περιπέτεια που υπέστησαν οι επιστήμονες μιας από τις λαμπρότερες στιγμές στην Ιστορία.