Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Μοναχικά Κτήρια

Στη συνοικία Μπανιολέ, βορειοανατολικά του Παρισιού, βρίσκονται δύο κτήρια που εμπνέονται αρχιτεκτονικά από τους δίδυμους πύργους. Το ένα ονομάζεται «Ανατολή», το άλλο «Δύση», και μαζί είναι γνωστά ως «Mercuriales». Εκεί, ένας σεκιουριτάς επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις για την πρώτη του νύχτα στη δουλειά. Παράλληλα, δύο φίλες, μία Μολδαβή και μία Γαλλίδα, περιπλανιούνται στη βιομηχανική ερημιά, την ίδια που περιβάλλει και τους ερειπωμένους πύργους.

Στη συνοικία Μπανιολέ, βορειοανατολικά του Παρισιού, βρίσκονται δύο κτήρια που εμπνέονται αρχιτεκτονικά από τους δίδυμους πύργους. Το ένα ονομάζεται «Ανατολή», το άλλο «Δύση», και μαζί είναι γνωστά ως «Mercuriales».

Εκεί, ένας σεκιουριτάς επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις για την πρώτη του νύχτα στη δουλειά. Παράλληλα, δύο φίλες, μία Μολδαβή και μία Γαλλίδα, περιπλανιούνται στη βιομηχανική ερημιά, την ίδια που περιβάλλει και τους ερειπωμένους πύργους.

Ο Γάλλος σκηνοθέτης Βιρτζίλ Βερνιέ, με δείγματα δουλειάς στον χώρο των μικρού μήκους και του ντοκιμαντέρ, φαντάζει δύσκολος κι αταξινόμητος. Εδώ καθιστά άμεσα σαφές πως δεν ενδιαφέρεται για την παραδοσιακή κινηματογραφική αφήγηση και χρησιμοποιεί ένα αμάλγαμα που συνδυάζει αυτοσχεδιασμούς, αρχειακό υλικό, μυθοπλασία και φαντασία.

Με αναφορές στο σινεμά του Γκοντάρ και του Κρις Μαρκέρ, συνθέτει μία ταινία που ξεπερνά τον εξορθολογισμό και τη γραμμικότητα. Σύμμαχός του η ελκυστική χημεία των δύο πρωταγωνιστριών του (Ανα Νέμπορακ και Φιλιπίν Στίντελ), που πραγματοποιούν εδώ το κινηματογραφικό τους ντεμπούτο. Π.Γκ.

Πρωτότυπος τίτλος / Original title
Mercuriales

Σκηνοθεσία / Director
Virgil Vernier

Σενάριο / Screenwriter
Mariette Désert, Virgil Vernier

Φωτογραφία / DoP
Jordane Chouzenoux

Μοντάζ / Editor
Raphaëlle Martin Holger

Ηθοποιοί / Principal Cast
Ana Neborac, Philippine Stindel Jad Solesme, Annabelle Lengronne
Sadia Niakaté, Damien Bonnard

Γαλλία / France
2014
Εγχρωμο / Color
DCP
108'
Γαλλικά, Ρώσικα / French, Russian



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2014-09-10 12:30:00



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Η Χαρά των Ανθρώπινων Πόθων

    Η Χαρά των Ανθρώπινων Πόθων

    Ο Καναδός σκηνοθέτης Ντενί Κοτέ (του εξαίρετου και βραβευμένου «Η Βικ και η Φλο Είδαν Μια Αρκούδα») έχει αποδείξει την αγάπη του στην κινηματογραφική έκθεση μιας παράλογης, αλλά κοντινής μας, καθημερινότητας. Κι αυτή τη φορά το κάνει ντοκιμαντέρ.

    Ταξίδι στη Δύση

    Ταξίδι στη Δύση

    Εμπνευσμένος από τη ζωή του Κουανζάνγκ, ενός βουδιστή μοναχού του 7ου αιώνα, ο Τσάι Μινγκ-Λιανγκ δημιουργεί ένα ποίημα αποτελούμενο από 14 εξαιρετικές λήψεις.

    The Laboratory Diaries: A Study on Human Adjustment - Αφιέρωμα στον Γιώργο Δρίβα

    The Laboratory Diaries: A Study on Human Adjustment - Αφιέρωμα στον Γιώργο Δρίβα

    Πρόκειται για έργα που έχουν γυριστεί σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις και περιγράφουν την πορεία αναζήτησης μίας γλώσσας αφαίρεσης στην αφηγηματική κινούμενη (ή μη) εικόνα, τόσο σε επίπεδο φόρμας όσο και σε επίπεδο θεματολογίας και αισθητικής.