Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Ταξίδι στη Δύση

Εμπνευσμένος από τη ζωή του Κουανζάνγκ, ενός βουδιστή μοναχού του 7ου αιώνα, ο Τσάι Μινγκ-Λιανγκ δημιουργεί ένα ποίημα αποτελούμενο από 14 εξαιρετικές λήψεις.

Ο βορειοκορεάτης Τσάι Μινγκ-Λιανγκ έχει πάντα τον τρόπο να φέρνει το σινεμά στα όριά του. Με μια διαφορά από άλλους που το προσπαθούν βεβιασμένα: Η πρόκλησή του δεν είναι «διαφημιστική», πρόδηλη και χυδαία εκμεταλλευτική.

Είναι ένα τριπάκι ανάμεσα στην αδιαμφισβήτητη καλλιτεχνική ιδιοφυία του, τα όρια της μυθοπλασίας και της πραγματικότητας, και την ικανότητα ή δυνατότητα του θεατή να λύσει για λίγο τη ζώνη ασφαλείας του. Με το διάρκειας μόλις μίας ώρας ψευδό-ντοκιμαντέρ του, «Journey to the West», κάνει ακριβώς αυτό.

Εμπνευσμένος από τη ζωή του Κουανζάνγκ, ενός βουδιστή μοναχού του 7ου αιώνα, ο Τσάι Μινγκ-Λιανγκ δημιουργεί ένα ποίημα αποτελούμενο από 14 εξαιρετικές λήψεις, με τον Λι Κανγκ-Σενγκ, ντυμένο με κόκκινη ρόμπα βουδιστή, να ανακαλύπτει τον «πολιτισμένο» κόσμο. Και με τη συμμετοχή του Ντενί Λαβάν, του θρυλικού πρωταγωνιστή των ταινιών του Λεός Καράξ.

Η αγιότητα και η χυδαιότητα έχουν μόνο μερικές συλλαβές διαφορά. Ομως το σινεμά, αθώο και βλάσφημο στα όριά του, είναι ακριβώς αυτό. Τ.Θ.  


journey to the west / ταξίδι στη δύση - trailer από NyxtesPremieras

Πρωτότυπος τίτλος / Original title
Xi You

Σκηνοθεσία / Director
Ming-liang Tsai

Σενάριο / Screenwriter
Ming-liang Tsai

Φωτογραφία / DoP
Antoine Héberlé

Μουσική / Music
Sébastien Mauro

Μοντάζ / Editor
Chen-Ching Lei

Ηθοποιοί / Principal Cast
Kang-sheng Lee, Denis Lavant

Γαλλία, Ταϊβάν / France, Taiwan
2014
Εγχρωμο / Color
DCP
56'
Μανδαρινικά / Mandarin



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2014-09-10 12:30:00



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Η Χαρά των Ανθρώπινων Πόθων

    Η Χαρά των Ανθρώπινων Πόθων

    Ο Καναδός σκηνοθέτης Ντενί Κοτέ (του εξαίρετου και βραβευμένου «Η Βικ και η Φλο Είδαν Μια Αρκούδα») έχει αποδείξει την αγάπη του στην κινηματογραφική έκθεση μιας παράλογης, αλλά κοντινής μας, καθημερινότητας. Κι αυτή τη φορά το κάνει ντοκιμαντέρ.

    Μοναχικά Κτήρια

    Μοναχικά Κτήρια

    Στη συνοικία Μπανιολέ, βορειοανατολικά του Παρισιού, βρίσκονται δύο κτήρια που εμπνέονται αρχιτεκτονικά από τους δίδυμους πύργους. Το ένα ονομάζεται 'Ανατολή', το άλλο 'Δύση', και μαζί είναι γνωστά ως 'Mercuriales'. Εκεί, ένας σεκιουριτάς επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις για την πρώτη του νύχτα στη δουλειά. Παράλληλα, δύο φίλες, μία Μολδαβή και μία Γαλλίδα, περιπλανιούνται στη βιομηχανική ερημιά, την ίδια που περιβάλλει και τους ερειπωμένους πύργους.

    The Laboratory Diaries: A Study on Human Adjustment - Αφιέρωμα στον Γιώργο Δρίβα

    The Laboratory Diaries: A Study on Human Adjustment - Αφιέρωμα στον Γιώργο Δρίβα

    Πρόκειται για έργα που έχουν γυριστεί σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις και περιγράφουν την πορεία αναζήτησης μίας γλώσσας αφαίρεσης στην αφηγηματική κινούμενη (ή μη) εικόνα, τόσο σε επίπεδο φόρμας όσο και σε επίπεδο θεματολογίας και αισθητικής.