Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff
 

Η Παρακμή του Δυτικού Πολιτισμού / The Decline of Western Civilization

24/9/2015,22:00,ODEON Οπερα 1

Καλώς ήρθατε στον μηδενιστικό, εκρηκτικό και οργισμένο κόσμο του πιο θρυλικού μουσικού ντοκιμαντέρ των 80s: τον κόσμο της καλιφορνέζικης πανκ, των επικίνδυνων ντεσιμπέλ, των Χ, των Black Flag, των Fear και μερικών από τα πιο σαλεμένα γκρουπ στον πλανήτη. Ιδρώτας, βοή και θυμός σε ψηφιακά επεξεργασμένη κόπια.

Aνοιγμένες μύτες, αμέτρητες μελανιές, χάος από κορμιά που συγκρούονται μεταξύ τους, εκκωφαντική μουσική και συναυλίες που χαίρεσαι επειδή μπορείς να παρακολουθήσεις από απόσταση ασφαλείας. Καλώς ορίσατε στο γεμάτο κίνδυνο, επιθετικό μηδενισμό, βροντερά ντεσιμπέλ και τσαμπουκά κόσμο του πιο θρυλικού μουσικού ντοκιμαντέρ των eighties: τον κόσμο της καλιφορνέζικης πανκ, των αφηνιασμένων θαυμαστών, των Χ, των Black Flag, των Fear και μερικών από τα πιο ακραία και ασυμβίβαστα γκρουπ στον πλανήτη.

Στο πρώτο φιλμ, η Σφίρις ακολουθεί μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά, ριψοκίνδυνα και οπωσδήποτε θορυβώδη συγκροτήματα της περιόδου 1979-1980 και της σκληρής πανκ μουσικής, εισδύοντας σαν ανταποκριτής πολέμου στις εκκωφαντικές εμφανίσεις τους, στα επιθετικά λάιβ τους και στις αρένες όπου οι νεαροί οπαδοί των γκρουπ χτυπιούνται σώμα με σώμα, ιδρώνουν και αιμορραγούν, έτσι αυτοκαταστροφικά όπως επιδίδονται στον σχεδόν πολεμικό χορό τους. Συγκροτήματα όπως οι θαυμάσιοι Χ, οι εμβληματικοί Black Flag, οι Circle Jerks ή οι (όνομα και πράγμα) Fear γίνονται για πρώτη φορά πρωταγωνιστές ενός ντοκουμέντου όχι απλά γύρω από μια αντικομφορμιστική κουλτούρα που εχθρευόταν την εμπορευματοποίηση και πρότεινε την αντίσταση, αλλά μιας συγκεκριμένης χρονικής στιγμής για το Λος Αντζελες και την Αμερική όπου μια μερίδα της νεολαίας αγκάλιαζε άφοβα το μηδενισμό και την εξέγερση ως τρόπο ζωής της.

Σκηνοθεσία / Director
Penelope Spheeris
Σενάριο / Screenwriter
Penelope Spheeris
Φωτογραφία / DoP
Steve Conant
Μουσική / Music
Alice Bag Band, Black Flag
Catholic Discipline, Circle Jerks
Fear, Germs, and X
Μοντάζ / Editor
Charlie Mullin
Εμφανίζονται/ Featuring
Alice Bag Band, Black Flag
Catholic Discipline, Circle Jerks
Fear, Germs, and X

ΗΠΑ / USA
1981
Εγχρωμο / Color
DCP
100’
Αγγλικά / English



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2015-09-19 21:13:00