23ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

AIFF.GR

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στο Εργαστήρι του Φάουστ / Michael Marmarinos in Faust's Workshop

25/9/2015, 20:30, Δαναός 2

Από τις πρώτες πρόβες το φθινόπωρο του 2013 μέχρι και την πρεμιέρα της παράστασης «Φάουστ» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ο φακός του Γιαννακάκη ήταν εκεί για να συλλάβει τον μοναδικό τρόπο δουλειάς του Μιχαήλ Μαρμαρινού, ενός ιδιαίτερου και πρωτοπόρου θεατρικού δημιουργού.

Παρουσία των συντελεστών

(Work in Progress)

Το φθινόπωρο του 2013, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός αποφασίζει να ανεβάσει Φάουστ. Η κάμερα τον ακολουθεί από τις πρώτες πρόβες μέχρι και την πρεμιέρα της παράστασης, τον Ιανουάριο του 2014. Μέσα από πολλά και δύσκολα γυρίσματα και έναν τεράστιο όγκο κινηματογραφημένου υλικού, η ταινία επιχειρεί όχι μόνο να καταγράψει μια μοναδική θεατρική συγκυρία, αλλά και να συλλάβει κάτι, έστω στοιχειώδες, από τη μέθοδο προσέγγισης ενός τόσο ιδιαίτερου θεατρικού δημιουργού.

Το ντοκιμαντέρ αυτό δε συνιστά μια προσωπογραφία του σκηνοθέτη. Επιχειρώντας όμως να φωτίσει τον τρόπο δουλειάς του μέσα από ένα τόσο απαιτητικό και διαχρονικά θεμελιώδες κείμενο, αναδεικνύει τους βασικούς άξονες που διατρέχουν τη σκέψη του. Λιτότητα στα όρια του πραγματικού, ηθοποιοί όχι ως φορείς ενός δράματος αλλά ως ανθρώπινα ντοκουμέντα, αποστροφή της κλασικής θεατρικότητας προς χάρη της σκηνικής ενσυναίσθησης. Μια μεθοδολογία που, επί περίπου 35 χρόνια, ανανεώνεται διαρκώς και παραμένει ολοζώντανη. Work in Progress.

(Προβολή με ελληνικούς υπότιτλους βάσει διαλόγων)


Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στο Εργαστήρι του Φάουστ... από NyxtesPremieras

Σκηνοθεσία / Director
Elias Giannakakis
Σενάριο / Screenwriter
Elias Giannakakis
Φωτογραφία / DoP
Elias Giannakakis, Apostolia Papaioannou
Μοντάζ / Editor
Mirto Lekatza
Εμφανίζονται/ Featuring
Michael Marmarinos, Akyllas Karazisis
Evi Saoulidou, Theodora Tzimou
Elena Topalidou, Dafni Ioakimidou-Patakia
Παραγωγή / Producer
Onassis Cultural Centre

Ελλάδα / Greece
2015
Εγχρωμο / Color
DCP
87'
Ελληνικά / Greek