Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Αμπελ

Με την πρώτη σκηνοθετική του απόπειρα το 1986, ο Αλεξ φαν Βάρμερνταμ εκτοξεύει τα βέλη του εναντίον της ολλανδικής μπουρζουαζίας και δημιουργεί μια αυθεντικά αναρχική μαύρη κωμωδία που δεν χαρίζεται σε κανέναν.

Με την πρώτη σκηνοθετική του απόπειρα το 1986, ο Αλεξ φαν Βάρμερνταμ εκτοξεύει τα βέλη του εναντίον της ολλανδικής μπουρζουαζίας και δημιουργεί μια αυθεντικά αναρχική μαύρη κωμωδία που δεν χαρίζεται σε κανέναν. Ο Ολλανδός σκηνοθέτης στήνει τη σλάπστικ σάτιρά του ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού, εκμεταλλεύεται τις βιτριολικές ατάκες και τις απολαυστικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών του και υπογράφει τελικά ένα από τα πιο σημαντικά αλλά άκρως υποτιμημένα ντεμπούτα του σύγχρονου ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Σε αυτό, ο Αμπελ είναι ένας εκκεντρικός, 31χρονος νέος που ζει ακόμα με τους γονείς του και πανικοβάλλεται και μόνο στην ιδέα του έξω κόσμου. Οι φιλότιμες προσπάθειες της οικογένειάς του να τον κοινωνικοποιήσουν αποτυγχάνουν παταγωδώς και τελικά ο πατέρας του αναγκάζεται να τον διώξει από το σπίτι. Παρ’ όλα αυτά, ο κακομαθημένος Αμπελ καταφέρνει να βρει την αγάπη στο πρόσωπο μιας νεαρής γυναίκας, η οποία όμως σύντομα αποκαλύπτεται πως είναι επίσης η ερωμένη του πατέρα του. Κ.Θ.

Εναλλακτικοί τίτλοι / Alternative titles: Abel / Voyeur

Σκηνοθεσία / Director: Alex van Warmerdam

Σενάριο / Screenwriter: Otakar Votocek, Alex van Warmerdam, Frans Weisz

Φωτογραφία / DoP: Marc Felperlaan

Μουσική / Music: Vincent van Warmerdam

Μοντάζ / Editor: Hans van Dongen

Ηθοποιοί / Principal Cast: Alex van Warmerdam, Henri Garcin, Olga Zuiderhoek, Annet Malherbe

Ολλανδία / Netherlands
1986
Εγχρωμο / Color
100’
Ολλανδικά / Dutch

* Προβάλλεται στις 22 Σεπτεμβρίου και τις 25 Σεπτεμβρίου



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2013-09-11 12:30:00



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Οκτώ Σαρδόνιες Αποχρώσεις του Μαύρου

    Οκτώ Σαρδόνιες Αποχρώσεις του Μαύρου

    Μπόργκμαν

    Μπόργκμαν

    Χωρίς να αποποιείται τη σκοτεινά κωμική φύση των ταινιών του, ο Αλεξ φαν Βάρμερνταμ βουτάει με το 'Borgman' σε έναν ωκεανό δραματικών συγκυριών, υπογράφοντας τελικά ένα μεταφυσικό θρίλερ εμπνευσμένο από την αρχετυπική μάχη μεταξύ του Καλού και του Κακού.

    Οι Τελευταίες Μέρες της Έμμα Μπλανκ

    Οι Τελευταίες Μέρες της Έμμα Μπλανκ

    Ο Αλεξ φαν Βάρμερνταμ πορεύεται στο αγαπημένο του κωμικοτραγικό μοτίβο και στήνει ένα θέατρο του παραλόγου ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μιας δυσλειτουργικής οικογένειας.

    Γκαρσόν!

    Γκαρσόν!

    Ο Εντγκαρ είναι αγανακτισμένος. Στο εστιατόριο όπου εργάζεται οι πελάτες τού φέρονται με τον χειρότερο τρόπο, οι ανυπόφοροι γείτονές του καταστρέφουν κάθε υποψία ηρεμίας, η γυναίκα του είναι κατάκοιτη και η ερωμένη του υπέρ του δέοντος κτητική. Απηυδισμένος, θα χτυπήσει την πόρτα του Χέρμαν, του σεναριογράφου που καθημερινά καθορίζει τις εξελίξεις στη ζωή του, και θα του ζητήσει μια καλύτερη αντιμετώπιση.

    Γκριμ

    Γκριμ

    Εμπνευσμένος από την ιστορία των αδελφών Γκριμ 'Αδελφός και Αδελφή' και εμφανώς επηρεασμένος από τα σπαγγέτι γουέστερν και τους αστικούς μύθους, ο Αλεξ φαν Βάρμερνταμ δανείζεται την εισαγωγή 'μια φορά κι έναν καιρό' για να δημιουργήσει το δικό του αλλόκοτο παραμύθι.

    Ο Μικρός Τόνι

    Ο Μικρός Τόνι

    Στην τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, ο Αλεξ φαν Βάρμερνταμ βασίζεται σε ένα δικό του θεατρικό έργο προκειμένου να παραδώσει μια απολαυστική κινηματογραφική άσκηση πάνω στις πιπεράτες και σκανδαλώδεις λεπτομέρειες ενός ερωτικού τριγώνου που εκτυλίσσεται σε μια φάρμα στην ολλανδική επαρχία.