Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Βαλς με τον Μπασίρ

Απόλυτα προσωπικό όσο και πολιτικό, και την ίδια στιγμή αρκετά τολμηρό ώστε να καταργεί τα όρια μεταξύ ντοκιμαντέρ και ονειρικού animation, το «Βαλς με τον Μπασίρ» υπήρξε ένας αδιαμφισβήτητος θρίαμβος.

Ενας σκηνοθέτης, δηλαδή ο ίδιος ο Αρι Φόλμαν, ακούει την εξομολόγηση ενός φίλου και πρώην συμπολεμιστή του στον πόλεμο εναντίον του Λιβάνου, γύρω από έναν εφιάλτη που επιστρέφει ξανά και ξανά. Να έχει άραγε κάποια σχέση με όσα συνέβησαν στον πόλεμο; Και γιατί ο ίδιος ο σκηνοθέτης δεν θυμάται τίποτα απολύτως από εκείνη την περίοδο;

Μιλώντας με ανθρώπους από το παρελθόν του, το alter ego του Φόλμαν θα ανασυνθέσει τις απωθημένες αναμνήσεις, οδηγώντας μας σε ένα ανεπανάληπτο ταξίδι γύρω από τη μνήμη της βίας και την καταπίεσή της.

Απόλυτα προσωπικό όσο και πολιτικό, και την ίδια στιγμή αρκετά τολμηρό ώστε να καταργεί τα όρια μεταξύ ντοκιμαντέρ και ονειρικού animation, το «Βαλς με τον Μπασίρ» υπήρξε ένας αδιαμφισβήτητος θρίαμβος. Η ταινία έκανε παγκοσμίως διάσημο τον Φόλμαν, κερδίζοντας Χρυσή Σφαίρα και Σεζάρ ξενόγλωσσης ταινίας, μαζί με πληθώρα άλλων διακρίσεων, ενώ τα εγκώμια των κριτικών ανέδειξαν αυτό το «Βαλς» ήδη κλασικό. Κ.Σ.


waltz with bashir / βαλς με τον μπασίρ - trailer από NyxtesPremieras

Εναλλακτικοί τίτλοι: Waltz With Bashir / Vals im Bashir

Σκηνοθεσία / Director: Ari Folman

Σενάριο / Screenwriter: Ari Folman

Μουσική / Music: Max Richter

Μοντάζ / Editor: Nili Feller

Εμφανίζονται / Featuring: Boaz Rein Buskila, Ori Sivan, Roni Dayg, Carmi Cnaa’n, Shmuel Frenkel, Ari Folman

Ισραήλ, Γαλλία, Γερμανία / Israel, France, Germany
2008
Εγχρωμο / Color
87'
Εβραϊκά / Hebrew

* Προβάλλεται στις 23 Σεπτεμβρίου και τις 27 Σεπτεμβρίου



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2013-09-11 12:30:00



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Άρι Φόλμαν: Αναμνήσεις από το Μέλλον

    Άρι Φόλμαν: Αναμνήσεις από το Μέλλον

    The Congress

    The Congress

    Mία μείξη πραγματικής δράσης και παραισθησιογόνου animation, όπου το μέλλον σπάει το φράγμα και της πιο αχαλίνωτης φαντασίας. Ταινία έναρξης του Δεκαπενθήμερου Σκηνοθετών στο φετινό Φεστιβάλ Καννών.

    Συνέβη στο Ισραήλ

    Συνέβη στο Ισραήλ

    Πατώντας σε μια τρελή σεναριακή συνθήκη, ο Αρι Φόλμαν μπαίνει για άλλη μία φορά στα χωράφια του παραλόγου και ακολουθεί το ασυνήθιστο γκρουπ των χαρακτήρων του με κυνικό χιούμορ, ποπ πινελιές αλά Ταραντίνο, αλλά και ένα ύφος που συχνά γίνεται πικρά δραματικό.

    Αγία Κλάρα

    Αγία Κλάρα

    Η Κλάρα έχει την ικανότητα να προβλέπει το μέλλον και μαζί με αυτό και τις ερωτήσεις των διαγωνισμάτων, τις οποίες μοιράζεται με τους συμμαθητές της από καθαρή ανιδιοτέλεια. Τι θα γίνει όμως όταν η Κλάρα ερωτευτεί;

    Αναπαυτικά Μουδιασμένοι

    Αναπαυτικά Μουδιασμένοι

    Ο Φόλμαν συλλαμβάνει ατομικές ιστορίες, εστιάζει την κάμερα στα πρόσωπα ετερόκλητων ανθρώπων που μοιράζονται τις εμπειρίες τους, οσμίζεται το φόβο ενώ βολτάρει στους ερημικούς νυχτερινούς δρόμους της πόλης και καταγράφει στιγμιότυπα ζωής άλλοτε με σοβαρότητα, άλλοτε με χιούμορ, πάντοτε όμως με κατανόηση.