Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Documenta 4

25/9/2015,20:30,Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για τη θρυλική έκθεση Ντοκουμέντα 4 του 1968 η οποία, στον απόηχο των πολιτικών γεγονότων εκείνης της χρονιάς, γέννησε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα και αντιφατικά ερωτήματα για την σύγχρονη τέχνη. Η μεγαλύτερη έκθεση εικαστικών στο κόσμο- που γίνεται στο Κάσελ της Γερμανίας από το 1955- αποφάσισε, ότι το 2017 και για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθεί όχι μόνο στην γενέτειρα πόλη της, αλλά και στην Αθήνα.

Ο καλλιτεχνικός της διευθυντής, Άνταμ Τσίμτσικ θα συζητήσει με το κοινό μετά την προβολή.

H Documenta, η μεγαλύτερη έκθεση τέχνης στον κόσμο, δημιουργήθηκε από τον θρυλικό επιμελητή τέχνης και αρχιτέκτονα, Άρνολντ Μποντ το 1955 στο Κάσελ της Γερμανίας. Στόχος ήταν να φέρει τη χώρα στο προσκήνιο της σύγχρονης τέχνης, εξοστρακίζοντας και καταστέλλοντας μια για πάντα το πολιτιστικό σκότος που επέφερε ο ναζισμός. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, το οποίο πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια αφήνοντας ένα ισχυρό αντίκτυπο, αναγάγοντας τις νέες τάσεις της τέχνης σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία και την πολιτική σκηνή και αναδεικνύοντας παράλληλα τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα.

Με αφορμή αυτό το γεγονός το φεστιβάλ θα συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμά του ένα σπάνιο ντοκιμαντέρ για τη θρυλική έκθεση Ντοκουμέντα 4 του 1968, τη τελευταία υπό την διεύθυνση του Άρνολντ Μπόντ. Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για μια έκθεση που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των πολιτικών γεγονότων εκείνης της χρονιάς και γέννησε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα και αντιφατικά ερωτήματα για την σύγχρονη τέχνη.

Ο καλλιτεχνικός της διευθυντής, Άνταμ Τσίμτσικ θα συζητήσει με το κοινό μετά την προβολή.

Σκηνοθεσία / Director
Jef Cornelis
Φωτογραφία / DoP
Guido van Rooy
Μουσική / Music
Pieter Verlinden
Μοντάζ / Editor
Jo Snel
Εμφανίζονται/ Featuring
Arman, Arnold Bode
Joseph Beuys, Cesar
Christo, Jean Dypreau

Βέλγιο / Balgium
1968
Black and white
Ψηφιακή προβολή / Digital Screening
54'
Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, / English, French, German, Nl

 



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2015-09-13 11:30:12



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Αφιέρωμα Moving Future

    Αφιέρωμα Moving Future

    Κατάληψη, Αντίσταση, Παραγωγή / Occupy, Resist, Produce

    Κατάληψη, Αντίσταση, Παραγωγή / Occupy, Resist, Produce

    Η Μπιενάλε της Αθήνας 2015?2017 'ΟΜΟΝΟΙΑ', η σημαντικότερη περιοδική έκθεση σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, παρουσιάζει το ακόλουθο τολμηρό κινηματογραφικό τρίπτυχο που έχει θέμα την ανάδυση εναλλακτικών οικονομιών. Οι τρεις μικρές ταινίες που θα παρουσιαστούν ακολουθούν τους εργαζόμενους τριών εργοστασίων, οι οποίοι κατόρθωσαν να διαμορφώσουν το εργασιακό καθεστώς με δική τους διαχείριση.

    Παραλλαγές στο Ιδιο Θέμα / Ιdeés fixes / Diesirae

    Παραλλαγές στο Ιδιο Θέμα / Ιdeés fixes / Diesirae

    Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της αβάν γκαρντ δημιουργού πραγματεύεται τις αναπαραστάσεις του γυναικείου σώματος στη σύγχρονη τέχνη προσεγγίζοντας το φύλο ως αισθητική κατασκευή και όχι ως φορέα κάποιας προδιαγραμμένης μοίρας. Από τα σπουδαιότερα δείγματα της ελληνικής κινηματογραφικής πρωτοπορίας.

    Η Επανάσταση του Φουτουρισμού / Art/Life: The Futurism Revolution

    Η Επανάσταση του Φουτουρισμού / Art/Life: The Futurism Revolution

    Το πρώτο ντοκιμαντέρ για τον φουτουρισμό. Το ιταλικό κίνημα των αρχών του 20ού αιώνα που λάτρεψε την ταχύτητα και τις μηχανές και διακήρυξε ότι 'ένα αυτοκίνητο είναι ωραιότερο από τη Νίκη της Σαμοθράκης'.

    Βλέποντας τον Χόπερ / Hopper Vu Par

    Βλέποντας τον Χόπερ / Hopper Vu Par

    Οκτώ Ευρωπαίοι σκηνοθέτες μετουσιώνουν σε ισάριθμα φιλμάκια φημισμένους πίνακες του Έντουαρντ Χόπερ, ο καθένας με το ξεχωριστό βλέμμα του. Η απόλυτη επιστολή αγάπης στον κορυφαίο εκπρόσωπο του ρεαλισμού στην αμερικανική τέχνη.