Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Εύρηκα / Eureka

4/10/2015,17:30,ODEON Οπερα 1

Χρυσοθήρας πετυχαίνει φλέβα στον ορεινό Καναδά του 1925. Δεκαετίες μετά, βαθύπλουτος οικογενειάρχης πλέον, βλέπει όλα όσα έχτισε να απειλούνται. Από τις πιο πιο αλλόκοτες και τριπαρισμένες δημιουργίες που ξεπήδησαν ποτέ από χολιγουντιανό στούντιο, τούτος ο κατά Νίκολας Ρεγκ «Πολίτης Κέιν», συγκεντρώνει το πιο λαμπρό καστ της φιλμογραφίας του: Τζιν Χάκμαν, Ρούντγκερ Χάουερ, Τερέζα Ράσελ, Μίκι Ρουρκ, Τζο Πέσι.

Η πιο παρεξηγημένη ταινία στη φιλμογραφία του Νίκολας Ρεγκ παραμένει μέχρι σήμερα μια εντυπωσιακή προσπάθεια του σκηνοθέτη να υπογράψει τον δικό του τριπαρισμένο «Πολίτη Κέιν». Το «Eureka» ξεκινά στις παγωμένες εκτάσεις της Αλάσκα, εκεί όπου το 1925 ένας μεταλλοδίφης βλέπει τους πολυετείς αγώνες του να λαμβάνουν θριαμβευτικά τέλος όταν πέφτει κυριολεκτικά επάνω σε ένα βουνό χρυσού και γίνεται πλούσιος. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, ο μεγιστάνας ήρωας έχει αποσυρθεί σε ένα ιδιωτικό εξωτικό νησί και βλέπει σταδιακά τον κόσμο του να καταρρέει, τόσο από τα πλείστα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της οικογένειάς του όσο και από τις προσπάθειες παράνομων οργανωμένων συμφερόντων να τον σφετεριστούν.

Βασισμένο εν μέρει σε πραγματικά συμβάντα, το «Eureka» μοιάζει χωρισμένο σε τρία διαφορετικά μεταξύ τους αφηγηματικά μέρη (με τον σκηνοθέτη Τζον Μπούρμαν να θεωρεί τα δυο πρώτα ως την καλύτερη ταινία που γυρίστηκε ποτέ!), επιστρατεύει ένα εντυπωσιακό ερμηνευτικό επιτελείο (με κορυφαίο τον Τζιν Χάκμαν στον πρωταγωνιστικό ρόλο) και τοποθετεί μια κλασική ιστορία ανόδου και πτώσης σε ένα καλειδοσκόπιο ιδεών, αλληγοριών, μυστικιστικών στοιχείων, σκηνών μεγάλης σκηνοθετικής μαεστρίας και μιας γενικότερης περιπετειώδους διάθεσης που έχει χαρακτηρίσει τα κορυφαία έργα του Ρεγκ.


Eureka - trailer από NyxtesPremieras

Σκηνοθεσία / Director
Nicolas Roeg
Σενάριο / Screenwriter
Paul Mayersberg
Φωτογραφία / DoP
Alex Thomson
Μουσική / Music
Stanley Myers
Μοντάζ / Editor
Tony Lawson
Ηθοποιοί / Principal Cast
Gene Hackman, Theresa Russell
Rutger Hauer, Jane Lapotaire
Mickey Rourke, Ed Lauter
Joe Pesci

Ην. Βασίλειο, ΗΠΑ / UK, USA
1982
Εγχρωμο / Color
35mm
130’ Αγγλικά / English 



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2015-09-13 08:08:34



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Νίκολας Ρεγκ: Ο σκηνοθέτης που έπεσε στη Γη

    Νίκολας Ρεγκ: Ο σκηνοθέτης που έπεσε στη Γη

    Η Δύναμη της Σάρκας / Bad Timing

    Η Δύναμη της Σάρκας / Bad Timing

    Βιέννη. Στη διάρκεια μιας αστυνομικής ανάκρισης, ένας Αμερικανός ψυχαναλυτής θυμάται στιγμιότυπα από τη γνωριμία και τον νοσηρό δεσμό του με μια μοιραία γυναίκα. Ο Ρεγκ μετουσιώνει το σαρκικό πάθος σε εικόνες που σε στοιχειώνουν με τον ερωτισμό τους, τα κάλλη της Τερέζα Ράσελ και τις επιβλητικές σκιές της πόλης του Φρόιντ. Μια από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του '80.

    Περιπλάνηση / Walkabout

    Περιπλάνηση / Walkabout

    Δύο αδέλφια, που έχουν ξεμείνει στην αχανή αυστραλέζικη έρημο μετά την αυτοκτονία του πατέρα τους, προσπαθούν να επιβιώσουν με σύμμαχό τους έναν νεαρό Αβορίγινα. Και ο Ρεγκ, σε ένα απο τα διαχρονικά αριστουργήματά του, μετατρέπει την οδύσσειά τους σε μια μαγευτική διαδρομή που μοιάζει να έχει βγει από όνειρο.

    Performance

    Performance

    Let it loose! Σαδιστής Λονδρέζος γκάνγκστερ, κυνηγημένος από δικούς του, καταφεύγει σε υπόγειο διαμέρισμα ροκ σταρ σε υπαρξιακή κρίση και ανεξέλεγκτη ?χρήση! Μικ Τζάγκερ και Τζέιμς Φοξ, drugs και drag, ψυχεδέλεια και σεξ, βία και παιχνίδια ρόλων κι εξουσίας. Ο Ρεγκ ενορχηστρώνει το απόλυτα παραισθησιογόνο φιλμ των seventies.

    Μία Νύχτα με τη Μέριλιν / Insignificance

    Μία Νύχτα με τη Μέριλιν / Insignificance

    Μια σουρεαλιστική συνάντηση ανάμεσα στην Μέριλιν Μονρόε, τον Αλμπερτ Αϊνστάιν, τον διαβόητο αντικομμουνιστή γερουσιαστή Τζόζεφ Μακάρθι και το αστέρι του μπέιζμπολ Τζο Ντι Μάτζιο φαντάζεται εδώ ο Βρετανός σκηνοθέτης, καυτηριάζοντας με την ειρωνικά αλληγορική του διάθεση τις παγίδες της φήμης και την ανθρώπινη ματαιοδοξία στην Αμερική του 20ου αιώνα. Απολαυστικό!