Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Performance

24/9/2015,22:00,Δαναός 1

Let it loose! Σαδιστής Λονδρέζος γκάνγκστερ, κυνηγημένος από δικούς του, καταφεύγει σε υπόγειο διαμέρισμα ροκ σταρ σε υπαρξιακή κρίση και ανεξέλεγκτη ?χρήση! Μικ Τζάγκερ και Τζέιμς Φοξ, drugs και drag, ψυχεδέλεια και σεξ, βία και παιχνίδια ρόλων κι εξουσίας. Ο Ρεγκ ενορχηστρώνει το απόλυτα παραισθησιογόνο φιλμ των seventies.

Από την τριπαρισμένη μπαρόκ ατμόσφαιρα που αναδύει κάθε πλάνο και τις διαβόητες ερωτικές περιπτύξεις που στήνει ο Μικ Τζάγκερ μέχρι την ειλικρινή τοποθέτησή της απέναντι στα ζητήματα του σεξ, των καταχρήσεων και της βίας, η «Performance» πετυχαίνει να επαληθεύσει τη φήμη της ανήθικης και παρακμιακής ταινίας που της είχαν αποδόσει οι πιο συντηρητικοί κριτικοί, τον καιρό που κυκλοφορούσε στις αίθουσες. Θαυματουργή σκηνοθετική συνεργασία ανάμεσα στους Νίκολας Ρεγκ και Ντόναλντ Κάμελ, η ταινία συλλαμβάνει όλο το μοιραίο χανγκόβερ των swinging sixties ημερών μέσα από την παράξενη ιστορία ενός βίαιου Λονδρέζου γκάνγκστερ που βρίσκει προσωρινή κρυψώνα στο σπίτι ενός φθαρμένου ροκ σταρ, για να δει να ανοίγεται μπροστά του η πύλη σε ένα σκοτεινό κόσμο ηδονών και κινδύνων που μέχρι τότε δεν γνώριζε.

Ανάμεσα σε σαρκικές περιπτύξεις και πειραματισμούς με παραισθησιογόνα ναρκωτικά, οι δυο άντρες επιδίδονται σε ένα αλλόκοτο ψυχολογικό παιχνίδι εξουσίας, διφορούμενης σεξουαλικότητας και ανταλλαγής ταυτοτήτων που σταδιακά μετατρέπει τον ένα σε αντανάκλαση του άλλου. Μαζί τους, η ατίθαση και τολμηρή «Performance» ενώνει την κοινωνία της βίας και την κουλτούρα της ροκ μυθολογίας σε ένα σφιχτό εναγκαλισμό. Ομολογουμένως μια από τις πιο μοντέρνες και τολμηρές δημιουργίες του μεταπολεμικού σινεμά.


Performance - trailer από NyxtesPremieras

Σκηνοθεσία / Director
Donald Cammell, Nicolas Roeg
Σενάριο / Screenwriter
Donald Cammell
Φωτογραφία / DoP
Nicolas Roeg
Μουσική / Music
Jack Nitzsche
Μοντάζ / Editor
Antony Gibbs, Brian Smedley-Aston
Ηθοποιοί / Principal Cast
James Fox, Mick Jagger
Anita Pallenberg , Michèle Breton
Ann Sidney,  John Bindon

Ην. Βασίλειο / United Kingdom
1970
Εγχρωμο / Color
35mm
105’
Αγγλικά / English

 



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2015-09-13 08:08:16



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Νίκολας Ρεγκ: Ο σκηνοθέτης που έπεσε στη Γη

    Νίκολας Ρεγκ: Ο σκηνοθέτης που έπεσε στη Γη

    Η Δύναμη της Σάρκας / Bad Timing

    Η Δύναμη της Σάρκας / Bad Timing

    Βιέννη. Στη διάρκεια μιας αστυνομικής ανάκρισης, ένας Αμερικανός ψυχαναλυτής θυμάται στιγμιότυπα από τη γνωριμία και τον νοσηρό δεσμό του με μια μοιραία γυναίκα. Ο Ρεγκ μετουσιώνει το σαρκικό πάθος σε εικόνες που σε στοιχειώνουν με τον ερωτισμό τους, τα κάλλη της Τερέζα Ράσελ και τις επιβλητικές σκιές της πόλης του Φρόιντ. Μια από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του '80.

    Περιπλάνηση / Walkabout

    Περιπλάνηση / Walkabout

    Δύο αδέλφια, που έχουν ξεμείνει στην αχανή αυστραλέζικη έρημο μετά την αυτοκτονία του πατέρα τους, προσπαθούν να επιβιώσουν με σύμμαχό τους έναν νεαρό Αβορίγινα. Και ο Ρεγκ, σε ένα απο τα διαχρονικά αριστουργήματά του, μετατρέπει την οδύσσειά τους σε μια μαγευτική διαδρομή που μοιάζει να έχει βγει από όνειρο.

    Εύρηκα / Eureka

    Εύρηκα / Eureka

    Χρυσοθήρας πετυχαίνει φλέβα στον ορεινό Καναδά του 1925. Δεκαετίες μετά, βαθύπλουτος οικογενειάρχης πλέον, βλέπει όλα όσα έχτισε να απειλούνται. Από τις πιο πιο αλλόκοτες και τριπαρισμένες δημιουργίες που ξεπήδησαν ποτέ από χολιγουντιανό στούντιο, τούτος ο κατά Νίκολας Ρεγκ 'Πολίτης Κέιν', συγκεντρώνει το πιο λαμπρό καστ της φιλμογραφίας του: Τζιν Χάκμαν, Ρούντγκερ Χάουερ, Τερέζα Ράσελ, Μίκι Ρουρκ, Τζο Πέσι.

    Μία Νύχτα με τη Μέριλιν / Insignificance

    Μία Νύχτα με τη Μέριλιν / Insignificance

    Μια σουρεαλιστική συνάντηση ανάμεσα στην Μέριλιν Μονρόε, τον Αλμπερτ Αϊνστάιν, τον διαβόητο αντικομμουνιστή γερουσιαστή Τζόζεφ Μακάρθι και το αστέρι του μπέιζμπολ Τζο Ντι Μάτζιο φαντάζεται εδώ ο Βρετανός σκηνοθέτης, καυτηριάζοντας με την ειρωνικά αλληγορική του διάθεση τις παγίδες της φήμης και την ανθρώπινη ματαιοδοξία στην Αμερική του 20ου αιώνα. Απολαυστικό!