Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Ο ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ / ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΙΝΙΟΛ / ΤΑΞΙΔΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΟΥ

ΤΑΞΙΔΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΟΥ-Ενα ταξίδι με αφετηρία ένα δωμάτιο και προορισμό αδιευκρίνιστο. Μια κάμερα στο χέρι αρκεί για να ξεκινήσει ο Σμολντέρ ένα εθνογραφικό οδοιπορικό στα ήθη των ανά τον κόσμο κοινωνιών. Ακολουθώντας πιστά την οριακή γραφή του, δημιουργεί κάδρα με εικόνες που προσπαθούν να επιβληθούν η μία στην άλλη για να διηγηθεί έτσι το ατέρμονο συγκρου-σιακό παιχνίδι των ζωντανών. Και όταν κοντεύει στο τέλος μοιάζει και πάλι σαν να λοξοκοιτά προς την αρχή παραδίδο-ντας ένα μάθημα ανατομίας του ανθρώπινου σώματος ? γνέ-φοντας προς την αφετηρία.

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΙΝΙΟΛ-Μια σύνθεση διαφορετικών φιλμ που εγκλωβίζει us οικο-γενειακές στιγμές τριών ολόκληρων γενεών. Η κάμερα στα χέρια του πατέρα του Σμολντέρ καταγράφει τα παιδικά χρόνια του Βέλγου κινηματογραφιστή στο Κονγκό. Ο ίδιος ο Σμολντέρ, παιδί ακόμη, αρπάζει την κάμερα και κινηματογραφεί ένα τραγικό ταξίδι της οικογένειάς του στη Βενετία όπου η νεογέννητη αδερφή του πεθαίνει. Χρόνια μετά έρχεται η σειρά της δικής του οικογένειας να ενταχθεί σε αυτή την ιεροτε-λεστική αλληλουχία κινηματογραφικής εγγραφής. Το «Mort à Vignole» είναι πάνω απ' όλα ένα παραμύθι για την λήθη που συνοδεύει το πέρασμα του χρόνου. Ενα φιλμ κεντημένο με εικόνες ζωής αλλά αφιερωμένο στο θάνατο.

Ο ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ- Η ιστορία ενός συμπλεγματικού ερασιτέχνη φωτογράφου και η προσπάθειά του να αποτυπώσει πόζες από θηλυκά, γυμνά μοντέλα συγκρατώντας παράλληλα την επιθυμία του να ενταχθεί στο πλάνο. Γυναίκες κάθε ηλικίας ανεβαίνουν καθημερινά us σκάλες που οδηγούν στο στούντιό του. Για κάθε μια από αυτές ξεχωριστά ο φωτογράφος αφηγείται το πώςτ ις πείθει να φωτογραφηθούν, γιατί τελικά δέχονται, πώς νιώθουν κατά την διάρκεια ins cpojioypacpnons και ncis αυτέ$ τελικά αντιλαμβάνονται την αδυναμία του. Μια αφήγηση που απευθύνεται ευθέως στο μοναδικό μοντέλο που ο άνδρας επιθυμεί αλλά το οποίο έχει χαθεί για πάντα.

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΒΕΛΓΙΟΥ, WBI



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2010-09-07 12:04:23



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ