Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Ο Προμηθευτής / The Connection

26/9/2015,19:00, ODEON Οπερα 2 27/9/2015,19:30, Δαναός 2

Μια παρέα μαύρων τζάνκι που περιμένουν τη δόση τους και ένας δυναστικός λευκός σκηνοθέτης που προσπαθεί να μετατρέψει την αγωνία τους σε θέαμα. Τους παρακολουθεί η δημιουργός, η οποία άλλαξε το ανεξάρτητο σινεμά μ’ αυτό το ασυμβίβαστο διαμάντι, κερδίζοντας βραβείο στις Κάννες και μια θέση στην αιωνιότητα.

Σε ένα ασφυκτικό διαμέρισμα του κέντρου της Νέας Υόρκης μια πολυφυλετική ομάδα ναρκομανών περιμένουν εναγωνίως τον ντίλερ που θα τους τροφοδοτήσει με την πολυπόθητη δόση τους. Ανάμεσά τους βρίσκονται και τα μέλη μιας τζαζ μπάντας (μεταξύ των οποίων ο πιανίστας Φρέντι Ρεντ και ο σαξοφωνίστας Τζάκι ΜακΛιν), αυτοσχεδιάζοντας καθ' όλη τη διάρκεια της αναμονής, όπως και ένας λευκός και παρεμβατικός σκηνοθέτης, ο οποίος φιλμάρει τα δρώμενα και προσπαθεί να μετατρέψει την αγωνία και τον ιδρώτα τους σε θέαμα.

Στην αξιοθαύμαστη πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, η Σίρλεϊ Κλαρκ έστρεφε το γυναικείο βλέμμα της σε ένα σκληρό αρσενικό κόσμο και διασκεύαζε δυναμικά ένα πολυσυζητημένο για την εποχή θεατρικό έργο του Τζακ Γκέλμπερ, προκαλώντας τη μήνη της τότε λογοκρισίας η οποία ζήτησε και πέτυχε για δυο χρόνια την απαγόρευση του φιλμ. Ο «Προμηθευτής» είχε προλάβει στο μεταξύ να κερδίσει το πρώτο βραβείο στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών το 1961 και να προκαλέσει αίσθηση με τον τραχύ τρόπο που επέλεγε να κινηματογραφήσει όχι απλώς ένα αθέατο μέχρι τότε στο σινεμά κοινωνικό περιθώριο, αλλά ένα επίγειο καθαρτήριο για μια χούφτα βασανισμένων ψυχών που ζητούν λύτρωση.


The Connection/Ο Προμηθευτής - Official Trailer-14 από NyxtesPremieras

Σκηνοθεσία / Director
Shirley Clarke
Σενάριο / Screenwriter
Jack Gelber
Φωτογραφία / DoP
Arthur J. Ornitz
Μουσική / Music
Freddie Redd
Μοντάζ / Editor
Shirley Clarke
Ηθοποιοί / Principal Cast
Warren Finnerty, Jerome Raphael
Garry Goodrow, James Anderson
Carl Lee, Barbara Winchester

ΗΠΑ / USA
1961
Ασπρόμαυρο / Black & White
DCP
103'
Αγγλικά / English

 



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2015-09-13 10:36:20



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Ο Άγριος και Υπέροχος Κόσμος της Σίρλεϊ Κλαρκ

    Ο Άγριος και Υπέροχος Κόσμος της Σίρλεϊ Κλαρκ

    The Cool World

    The Cool World

    Γυρισμένο με ορμή και αυθορμητισμό στις γειτονιές του Χάρλεμ, με εκφραστικούς νεαρούς πρωταγωνιστές, αξιοθαύμαστο νατουραλισμό και υπέροχους τζαζ αυτοσχεδιασμούς του Ντίζι Γκιλέσπι και του Τσαρλς Μίνγκους στο μυθικό σάουντρακ, αυτό το ορόσημο της ανεξάρτητης αμερικανικής οθόνης παραμένει μέχρι σήμερα ένα αξεπέραστο ποίημα του δρόμου.

    Ορνέτ Κόλμαν: Made in America / Ornette: Made in America

    Ορνέτ Κόλμαν: Made in America / Ornette: Made in America

    Θέλετε ένα συμβατικό ντοκιμαντέρ; Καλύτερα να κοιτάξετε αλλού. Σε ένα από τα κορυφαία φιλμ του είδους, η Κλαρκ προσεγγίζει μια από τις μεγαλύτερες ιδιοφυίες της τζαζ μουσικής του 20ού αιώνα, μετατρέποντας τις εξομολογήσεις, τα οράματα, τις φαντασιώσεις και τις ζωντανές εμφανίσεις του σε ένα πυρετικό και φαντασμαγορικό πορτρέτο.

    Το Πορτραίτο του Τζέισον / Portrait of Jason

    Το Πορτραίτο του Τζέισον / Portrait of Jason

    Ο Τζέισον Χόλιντεϊ είναι μαύρος και ομοφυλόφιλος, εκδίδεται στους δρόμους και επιβιώνει σε έναν κόσμο που τον περιθωριοποιεί. To αυτοσχέδιο one man show ντοκιμαντέρ που έκανε τον Ινγκμαρ Μπέργκμαν να δηλώσει ότι ήταν το πιο απίστευτο φιλμ που είχε δει ποτέ.

    Ρομπερτ Φροστ: Ενας Εραστής Φιλονικεί με τον Κόσμο / Robert Frost: A Lover's Quarrel with the World

    Ρομπερτ Φροστ: Ενας Εραστής Φιλονικεί με τον Κόσμο / Robert Frost: A Lover's Quarrel with the World

    Για χρόνια περιζήτητο και εκτός κυκλοφορίας, αντικείμενο μακροχρόνιας δικαστικής διαμάχης που επιτέλους δικαίωσε την Κλαρκ ως δημιουργό του, το βραβευμένο με Οσκαρ ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί ένα πανέμορφο πορτρέτο δημόσιας και ιδιωτικής ζωής με αντικείμενό του έναν από τους κορυφαίους ποιητές των αμερικανικών γραμμάτων.