Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Ρομπερτ Φροστ: Ενας Εραστής Φιλονικεί με τον Κόσμο / Robert Frost: A Lover's Quarrel with the World

24/9/2015,21:30,Δαναός 2 28/9/2015,21:15,ODEON Οπερα 2

Για χρόνια περιζήτητο και εκτός κυκλοφορίας, αντικείμενο μακροχρόνιας δικαστικής διαμάχης που επιτέλους δικαίωσε την Κλαρκ ως δημιουργό του, το βραβευμένο με Οσκαρ ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί ένα πανέμορφο πορτρέτο δημόσιας και ιδιωτικής ζωής με αντικείμενό του έναν από τους κορυφαίους ποιητές των αμερικανικών γραμμάτων.

Καθώς ο 87χρονος ποιητής βάδιζε σταδιακά προς τη δύση της ζωής και της σπουδαίας λογοτεχνικής του πορείας έλαβε την πρόσκληση της Σίρλεϊ Κλαρκ για ένα κινηματογραφικό πορτρέτο αφιερωμένο σε εκείνον. Οταν ο αρχικός δισταγμός του τέσσερις φορές βραβευμένου με Πούλιτζερ Ρόμπερτ Φροστ υποχώρησε, η σκηνοθέτης κατάφερε να τον τιμήσει με ένα πανέμορφο φιλμ το οποίο έφερνε σε τέλεια αντιδιαστολή τη δημόσια περσόνα του με την ιδιωτική του ζωή και τον μυστικό κόσμο των σκέψεών του. Τιμημένο με Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ και αντικείμενο μακροχρόνιων δικαστικών αγώνων, που αποκατέστησαν το όνομα της Κλαρκ ως βασική εμπνεύστρια και δημιουργό αυτής της ταινίας, το «A Lover's Quarrel With the World» (τίτλος δανεισμένος από ποίημα του Φροστ) συγκεντρώνει ευλαβικά τα κομμάτια ενός πανέμορφου παζλ ζωής και δημιουργίας, γεμάτου σεβασμό και αγάπη για το αντικείμενό του.


Robert Frost: A Lover's Quarrel with the World... από NyxtesPremieras

Σκηνοθεσία / Director
Shirley Clarke, Robert Hughes
Σενάριο / Screenwriter
Robert Hughes
Φωτογραφία / DoP
Terence Macartney-Filgate
Μουσική / Music
Charles Gross
Μοντάζ / Editor
Charlotte Zwerin
Εμφανίζονται / Featuring
Robert Frost, John F. Kennedy
Randall Jarrell, G. Armour Craig
Louis Untermeyer, Jason Billings

ΗΠΑ / USA
1963
Ασπρόμαυρο / Black & White
DCP
52'
Αγγλικά / English

 

Προβολή ταινιών μικρού μήκους της Σίρλεϊ Κλαρκ (54’)
Προηγούνται της κύριας προβολής

Χορεύοντας στον Ηλιο (7’)
Σκηνοθεσία / Director: Shirley Clarke
Η πρώτη ταινία της Σίρλεϊ Κλαρκ όταν αποφοίτησε απ’ τη σχολή κινηματογράφου ήταν μια μαγευτική διασκευή του μπαλέτου του Ντάνιελ Νάγκριν. Το “Dance in the Sun” είναι στηνουσία ένα παράλληλο μοντάζ της ίδιας χορογραφίας γυρισμένη στη σκηνή και στην παραλία.

Ουρανοξύστης (22’)
Σκηνοθεσία / Director: Shirley Clarke, Willard Van Dyke, Irving Jacoby, Wheaton Galentine, D.A. Pennebaker
Η Σίρλεϊ Κλαρκ αναμίχθηκε στο “Skyscraper” όταν οι αρχικοί σκηνοθέτες Ίρβινγκ Τζάκομπι και Ουίλιαμ βαν Ντάικ άρχισαν να πελαγώνουν. Το πορτρέτο του Tishman Building στην 666 Fifth Avenue είναι ένας φόρος τιμής στην εργατική τάξη που το έχτισε, το οποίο αργότερα η Κλαρκ αποκάλεσε “μια μουσική κωμωδία για την ανοικοδόμηση ενός ουρανοξύστη”.

Γέφυρες (5’)
Σκηνοθεσία / Director: Shirley Clarke
Ίσως η πιο γνωστή ταινία της Κλαρκ, το “Bridges-Go-Round” είναι ένα αφηρημένο καλειδοσκόπιο γεμάτο αστραφτερά χρώματα, όπου οι γέφυρες της Νέας Υόρκης στήνουν ένα τρελό γαϊτανάκι, ντύνοντας τους ατσάλινους όγκους με κίνηση και συναίσθημα.

Ταυρομαχία (10’)
Σκηνοθεσία / Director: Shirley Clarke
Η τρίτη ταινία της Κλαρκ με τίτλο “Bullfight” είναι το μοναδικό κινηματογραφικό ντοκουμέντο της θρυλικής χορογράφου Άννας Σόκολοφ, όπου υποδύεται ταυτόχρονα το κοινό, τον ταυρομάχο και τον ταύρο σε μια ξέφρενη χορογραφία.

Μία Στιγμή στον Ερωτα (10’)
Σκηνοθεσία / Director: Shirley Clarke
Ξεκινώντας ως μεγάλου μήκους ταινία βασισμένη στην “Οικογένεια Σαλτιμπάγκων” του Πάμπλο Πικάσο, το “A Moment in Love” μετεξελίχθηκε σε ένα λυρικό και βαθιά συγκινητικό χορευτικό φιλμ με αφηρημένα χρώματα και εναλλασσόμενα τοπία, από ένα ειδυλλιακό κήπο μέχρι μια έρημη πόλη.



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2015-09-13 10:36:18



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Ο Άγριος και Υπέροχος Κόσμος της Σίρλεϊ Κλαρκ

    Ο Άγριος και Υπέροχος Κόσμος της Σίρλεϊ Κλαρκ

    The Cool World

    The Cool World

    Γυρισμένο με ορμή και αυθορμητισμό στις γειτονιές του Χάρλεμ, με εκφραστικούς νεαρούς πρωταγωνιστές, αξιοθαύμαστο νατουραλισμό και υπέροχους τζαζ αυτοσχεδιασμούς του Ντίζι Γκιλέσπι και του Τσαρλς Μίνγκους στο μυθικό σάουντρακ, αυτό το ορόσημο της ανεξάρτητης αμερικανικής οθόνης παραμένει μέχρι σήμερα ένα αξεπέραστο ποίημα του δρόμου.

    Ορνέτ Κόλμαν: Made in America / Ornette: Made in America

    Ορνέτ Κόλμαν: Made in America / Ornette: Made in America

    Θέλετε ένα συμβατικό ντοκιμαντέρ; Καλύτερα να κοιτάξετε αλλού. Σε ένα από τα κορυφαία φιλμ του είδους, η Κλαρκ προσεγγίζει μια από τις μεγαλύτερες ιδιοφυίες της τζαζ μουσικής του 20ού αιώνα, μετατρέποντας τις εξομολογήσεις, τα οράματα, τις φαντασιώσεις και τις ζωντανές εμφανίσεις του σε ένα πυρετικό και φαντασμαγορικό πορτρέτο.

    Το Πορτραίτο του Τζέισον / Portrait of Jason

    Το Πορτραίτο του Τζέισον / Portrait of Jason

    Ο Τζέισον Χόλιντεϊ είναι μαύρος και ομοφυλόφιλος, εκδίδεται στους δρόμους και επιβιώνει σε έναν κόσμο που τον περιθωριοποιεί. To αυτοσχέδιο one man show ντοκιμαντέρ που έκανε τον Ινγκμαρ Μπέργκμαν να δηλώσει ότι ήταν το πιο απίστευτο φιλμ που είχε δει ποτέ.

    Ο Προμηθευτής / The Connection

    Ο Προμηθευτής / The Connection

    Μια παρέα μαύρων τζάνκι που περιμένουν τη δόση τους και ένας δυναστικός λευκός σκηνοθέτης που προσπαθεί να μετατρέψει την αγωνία τους σε θέαμα. Τους παρακολουθεί η δημιουργός, η οποία άλλαξε το ανεξάρτητο σινεμά μ' αυτό το ασυμβίβαστο διαμάντι, κερδίζοντας βραβείο στις Κάννες και μια θέση στην αιωνιότητα.