Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Το Πορτραίτο του Τζέισον / Portrait of Jason

29/9/2015,22:30,Δαναός 2 3/10/2015,22:30,ODEON Οπερα 2

Ο Τζέισον Χόλιντεϊ είναι μαύρος και ομοφυλόφιλος, εκδίδεται στους δρόμους και επιβιώνει σε έναν κόσμο που τον περιθωριοποιεί. To αυτοσχέδιο one man show ντοκιμαντέρ που έκανε τον Ινγκμαρ Μπέργκμαν να δηλώσει ότι ήταν το πιο απίστευτο φιλμ που είχε δει ποτέ.

Ο Τζέισον Χόλιντεϊ είναι μαύρος και ομοφυλόφιλος, πουλιέται στους δρόμους για να εξασφαλίσει χρήματα και βιώνει μια αντίξοη καθημερινότητα σε ένα κόσμο που τον περιθωριοποιεί και τον εχθρεύεται. Για 109 ολόκληρα λεπτά στήνει ένα αυτοσχέδιο one man show και δέχεται να μιλήσει απευθείας στην κάμερα του φιλμ, ξεδιπλώνοντας την περιπετειώδη ζωή του με τη βοήθεια αρκετών ποτηριών αλκοόλ και ανακινώντας τις λεπτομέρειες ενός ταραχώδους παρελθόντος.

Αρκετό καιρό πριν τους συντονισμένους αγώνες της γκέι κοινότητας και ολόκληρης της αφροαμερικανικής φυλής για χειραφέτηση και καλύτερα δικαιώματα, η Σίρλεϊ Κλαρκ προσπαθούσε να περιγράψει τι ακριβώς σήμαινε να είσαι ομοφυλόφιλος και μαύρος σε μια λευκή Αμερική η οποία δεν ήταν ακόμη έτοιμη να αγκαλιάσει τη σεξουαλική και φυλετική διαφορετικότητα. Εβρισκε ιδανικό πρωταγωνιστή στο πρόσωπο του αθυρόστομου και επιθετικά ειλικρινούς Τζέισον, κατορθώνοντας με το ντοκιμαντέρ της μια πραγματεία πάνω στις σύνθετες κοινωνικές και πολιτισμικές δομές των sixties στη χώρα της και πείθοντας τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν να δηλώσει, έπειτα από την παρακολούθηση της ταινίας, ότι ήταν το πιο απίστευτο φιλμ που είχε δει ποτέ του.


Portrait Of Jason/το Πορτραίτο του Τζέισον... από NyxtesPremieras

Σκηνοθεσία / Director
Shirley Clarke
Φωτογραφία / DoP
Jeri Sopanen
Μουσική / Music
Francis Daniel
Μοντάζ / Editor
Shirley Clarke
Εμφανίζονται / Featuring
Jason Holliday, Shirley Clarke
Carl Lee

ΗΠΑ / USA
1967
Ασπρόμαυρο / Black & White
DCP
108'
Αγγλικά / English

 



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2015-09-13 10:36:22



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Ο Άγριος και Υπέροχος Κόσμος της Σίρλεϊ Κλαρκ

    Ο Άγριος και Υπέροχος Κόσμος της Σίρλεϊ Κλαρκ

    The Cool World

    The Cool World

    Γυρισμένο με ορμή και αυθορμητισμό στις γειτονιές του Χάρλεμ, με εκφραστικούς νεαρούς πρωταγωνιστές, αξιοθαύμαστο νατουραλισμό και υπέροχους τζαζ αυτοσχεδιασμούς του Ντίζι Γκιλέσπι και του Τσαρλς Μίνγκους στο μυθικό σάουντρακ, αυτό το ορόσημο της ανεξάρτητης αμερικανικής οθόνης παραμένει μέχρι σήμερα ένα αξεπέραστο ποίημα του δρόμου.

    Ορνέτ Κόλμαν: Made in America / Ornette: Made in America

    Ορνέτ Κόλμαν: Made in America / Ornette: Made in America

    Θέλετε ένα συμβατικό ντοκιμαντέρ; Καλύτερα να κοιτάξετε αλλού. Σε ένα από τα κορυφαία φιλμ του είδους, η Κλαρκ προσεγγίζει μια από τις μεγαλύτερες ιδιοφυίες της τζαζ μουσικής του 20ού αιώνα, μετατρέποντας τις εξομολογήσεις, τα οράματα, τις φαντασιώσεις και τις ζωντανές εμφανίσεις του σε ένα πυρετικό και φαντασμαγορικό πορτρέτο.

    Ο Προμηθευτής / The Connection

    Ο Προμηθευτής / The Connection

    Μια παρέα μαύρων τζάνκι που περιμένουν τη δόση τους και ένας δυναστικός λευκός σκηνοθέτης που προσπαθεί να μετατρέψει την αγωνία τους σε θέαμα. Τους παρακολουθεί η δημιουργός, η οποία άλλαξε το ανεξάρτητο σινεμά μ' αυτό το ασυμβίβαστο διαμάντι, κερδίζοντας βραβείο στις Κάννες και μια θέση στην αιωνιότητα.

    Ρομπερτ Φροστ: Ενας Εραστής Φιλονικεί με τον Κόσμο / Robert Frost: A Lover's Quarrel with the World

    Ρομπερτ Φροστ: Ενας Εραστής Φιλονικεί με τον Κόσμο / Robert Frost: A Lover's Quarrel with the World

    Για χρόνια περιζήτητο και εκτός κυκλοφορίας, αντικείμενο μακροχρόνιας δικαστικής διαμάχης που επιτέλους δικαίωσε την Κλαρκ ως δημιουργό του, το βραβευμένο με Οσκαρ ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί ένα πανέμορφο πορτρέτο δημόσιας και ιδιωτικής ζωής με αντικείμενό του έναν από τους κορυφαίους ποιητές των αμερικανικών γραμμάτων.