24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας"

35 Σφηνάκια Ρούμι / 35 Shots of Rum

25/9/2017, 22:00, Odeon Όπερα 1
29/9/2017, 19:45, Δαναός 2

Ένας χήρος πατέρας, η νεαρή κόρη του, το αγόρι του πάνω διαμερίσματος που δυσκολεύεται να της εκδηλώσει τα συναισθήματά του, μια παλιά ερωτική φλόγα που ακόμη σιγοκαίει για τον πατέρα. Στην πιο γλυκιά ταινία της, η οποία χαιρετίστηκε από την ξένη κριτική ως μια από τις κορυφαίες της, η Ντενί μιλάει για την οικογένεια, τον χρόνο, τις μέρες και νύχτες στις μεγαλουπόλεις, τις παρήγορες κοινότητες που στήνουν οι άνθρωποι κόντρα στις δύσκολες ζωές τους. Σινεμά λιτό, μα τόσο αφοπλιστικό.

35 Shots Of Rum

Ένας χήρος πατέρας ζει με τη νεαρή κόρη του σ’ ένα διαμέρισμα του Παρισιού. Την καθημερινότητά τους πλαισιώνει μία οδηγός ταξί, παλιά αισθηματική ιστορία του πατέρα που μοιάζει με ανοιχτό ακόμη κεφάλαιο, και ένας εσωστρεφής νεαρός ο οποίος δυσκολεύεται να παραδεχτεί τα συναισθήματά του για την κόρη.

Ξεκινώντας από τον τρυφερό αυτό μικρόκοσμο, με αξιέπαινα νατουραλιστική σκηνοθεσία και αφηγηματική οικονομία, η Κλερ Ντενί παραδίδει την πιο γλυκιά και ανεπιτήδευτη ταινία της: μια δημιουργία που μιλάει για τους οικογενειακούς δεσμούς, τις μέρες και τις νύχτες στις μοντέρνες μεγαλουπόλεις, τον χρόνο που περνάει, τις ανακουφιστικές κοινότητες που φτιάχνουν οι άνθρωποι προκειμένου να πορευτούν ευκολότερα στη ζωή. Φανερά επηρεασμένο από το σινεμά του Γιασουχίρο Όζου, το φιλμ τυλίγει τον θεατή με σπάνια ζεστασιά και θεωρείται, όχι άδικα, ανάμεσα στα κορυφαία της σκηνοθέτιδας.

Σκηνοθεσία: Claire Denis
Σενάριο: Claire Denis, Jean-Pol Fargeau
Φωτογραφία: Agnes Godard
Μουσική: Tindersticks
Μοντάζ: Guy Lecorne Ηθοποιοί: Mati Diop, Alex Descas, Gregoire Colin, Nicole Dogue, Eriq Ebouaney

Γαλλία, Γερμανία | 2008 | Έγχρωμο | 35mm | 100’ | Γαλλικά, Γερμανικά
   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

   Αφιέρωμα: Κλερ Ντενί - Η Γεωγραφία του Πόθου

   Αφιέρωμα: Κλερ Ντενί - Η Γεωγραφία του Πόθου

   Οι Μπάσταρδοι / Bastards

   Οι Μπάσταρδοι / Bastards

   Σοβαροί προσωπικοί λόγοι αναγκάζουν καπετάνιο σε πετρελαιαγωγό πλοίο να επιστρέψει εσπευσμένα στη στεριά, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με μια διεφθαρμένη παρισινή φαμίλια. Η Ντενί θέτει τους Βενσάν Λιντόν και Κιάρα Μαστρογιάνι σε τροχιά γύρω από δύο προσφιλείς θεματικές της: την παραδοχή ενός αρπακτικού μοντέρνου κόσμου και τους τρόπους με τους οποίους οι δεσμοί αίματος σφραγίζουν τις ζωές των ανθρώπων.

   Good Work / Beau Travail

   Good Work / Beau Travail

   Σε μια ήσυχη μονάδα της Λεγεώνας των Ξένων στο Τζιμπουτί κυριαρχεί ο λακωνικός επιλοχίας Γκαλού. Η άφιξη του ωραίου στρατιώτη Σαντέν τον ταράζει αφάνταστα και γκρεμίζει κάθε ισορροπία, εσωτερική και εξωτερική. Στο αριστούργημά της, η Ντενί συλλαμβάνει τον παλμό των ανθρώπινων δραμάτων και του χρόνου μέσα σε άκρως συγκρουσιακές καταστάσεις. Εκπληκτικός ο Ντενί Λαβάν στο ρόλο του ερωτοχτυπημένου επιλοχία.

   Σοκολάτα / Chocolate

   Σοκολάτα / Chocolate

   Μια γυναίκα γαλλικής καταγωγής ανατρέχει στις μέρες που μεγάλωνε στο αποικιοκρατούμενο Καμερούν και γινόταν σιωπηλή παρατηρητής φυλετικών διαφορών και καταπιεσμένων σεξουαλικών πόθων. Η Κλερ Ντενί συστήνεται στην πρώτη της κιόλας ταινία ως μία πλήρης δημιουργός που φιλμάρει με όλες τις αισθήσεις σε εγρήγορση, φτάνοντας να διεκδικήσει με αξιώσεις τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών.

   Παρασκευή Βράδυ / Friday Night

   Παρασκευή Βράδυ / Friday Night

   Στη διάρκεια ενός μποτιλιαρίσματος στους δρόμους του Παρισιού, μια γυναίκα συναντά έναν άντρα και μαζί περνούν μια βραδιά πάθους που σβήνει σαν πυροτέχνημα με τον ερχομό της αυγής. Ένα νυχτερινό ρομάντζο της μεγαλούπολης, γεμάτο μυστήριο και προσμονή, το φιλμ γίνεται η σαγηνευτική εικονογράφηση μιας ερωτικής φαντασίωσης, κατά την οποία η πραγματικότητα και το όνειρο έρχονται να μοιραστούν το ίδιο τρυφερό κρεβάτι.