23ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

AIFF.GR

35 Σφηνάκια Ρούμι / 35 Shots of Rum

25/9/2017, 22:00, Odeon Όπερα 1
29/9/2017, 19:45, Δαναός 2

Ένας χήρος πατέρας, η νεαρή κόρη του, το αγόρι του πάνω διαμερίσματος που δυσκολεύεται να της εκδηλώσει τα συναισθήματά του, μια παλιά ερωτική φλόγα που ακόμη σιγοκαίει για τον πατέρα. Στην πιο γλυκιά ταινία της, η οποία χαιρετίστηκε από την ξένη κριτική ως μια από τις κορυφαίες της, η Ντενί μιλάει για την οικογένεια, τον χρόνο, τις μέρες και νύχτες στις μεγαλουπόλεις, τις παρήγορες κοινότητες που στήνουν οι άνθρωποι κόντρα στις δύσκολες ζωές τους. Σινεμά λιτό, μα τόσο αφοπλιστικό.

35 Shots Of Rum

Ένας χήρος πατέρας ζει με τη νεαρή κόρη του σ’ ένα διαμέρισμα του Παρισιού. Την καθημερινότητά τους πλαισιώνει μία οδηγός ταξί, παλιά αισθηματική ιστορία του πατέρα που μοιάζει με ανοιχτό ακόμη κεφάλαιο, και ένας εσωστρεφής νεαρός ο οποίος δυσκολεύεται να παραδεχτεί τα συναισθήματά του για την κόρη.

Ξεκινώντας από τον τρυφερό αυτό μικρόκοσμο, με αξιέπαινα νατουραλιστική σκηνοθεσία και αφηγηματική οικονομία, η Κλερ Ντενί παραδίδει την πιο γλυκιά και ανεπιτήδευτη ταινία της: μια δημιουργία που μιλάει για τους οικογενειακούς δεσμούς, τις μέρες και τις νύχτες στις μοντέρνες μεγαλουπόλεις, τον χρόνο που περνάει, τις ανακουφιστικές κοινότητες που φτιάχνουν οι άνθρωποι προκειμένου να πορευτούν ευκολότερα στη ζωή. Φανερά επηρεασμένο από το σινεμά του Γιασουχίρο Όζου, το φιλμ τυλίγει τον θεατή με σπάνια ζεστασιά και θεωρείται, όχι άδικα, ανάμεσα στα κορυφαία της σκηνοθέτιδας.

Σκηνοθεσία: Claire Denis
Σενάριο: Claire Denis, Jean-Pol Fargeau
Φωτογραφία: Agnes Godard
Μουσική: Tindersticks
Μοντάζ: Guy Lecorne Ηθοποιοί: Mati Diop, Alex Descas, Gregoire Colin, Nicole Dogue, Eriq Ebouaney

Γαλλία, Γερμανία | 2008 | Έγχρωμο | 35mm | 100’ | Γαλλικά, Γερμανικά