23ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

AIFF.GR

Άγρυπνος / I Can’t Sleep

22/9/2017, 22:45, Ιντεάλ
23/9/2017, 23:15, Δαναός 2

Καθώς κατά συρροή φόνοι ηλικιωμένων γυναικών τρομοκρατούν το Παρίσι, δυο διαφορετικές ιστορίες κινούνται γύρω από τις ίδιες πολυφυλετικές γειτονιές: μια όμορφη νεαρή Λιθουανή φτάνει στην πόλη με την απατηλή υπόσχεση μιας καριέρας ηθοποιού και μια οικογένεια μεταναστών από την Καραϊβική οδηγείται σε αποσύνθεση. Βασισμένη σε ένα αληθινό περιστατικό που συγκλόνισε τη γαλλική κοινωνία του ’80, η Ντενί χρησιμοποιεί την πρόφαση του μυστηρίου για να εξερευνήσει τις σαγήνες και τις επικίνδυνες πλάνες του μοντέρνου δυτικού κόσμου που γίνονται κοινό βίωμα για ανθρώπους ανεξαιρέτως καταγωγής και γλώσσας. Μια από τις πιο διαυγείς πολιτικοκοινωνικά δημιουργίες της δεκαετίας του ’90.

I Cant Sleep

Μία ηθοποιός από τη Λιθουανία ταξιδεύει οδικώς στο Παρίσι αναζητώντας έναν σκηνοθέτη που της έταξε να βοηθήσει την καριέρα της. Στην πολυφυλετική γειτονιά όπου βρίσκει στέγη, μια οικογένεια μεταναστών από την Καραϊβική ταλαιπωρείται από τις εντάσεις και τις εύθραυστες σχέσεις μεταξύ των μελών της. Κι ενώ παρακολουθούμε τις δύο αυτές ιστορίες, η πόλη τρομοκρατείται από κατά συρροή φόνους με θύματα ηλικιωμένες γυναίκες.

Η Ντενί στηρίχθηκε σ’ ένα αληθινό περιστατικό που είχε σοκάρει την γαλλική κοινωνία της δεκαετίας του ’80 και το χρησιμοποίησε ως πρόφαση για να διερευνήσει τις επικίνδυνες σαγήνες μιας μοντέρνας μητρόπολης, μέσα από τα βιώματα των πολυεθνών πληθυσμών της. Κάτω από τους ήπιους και αφηγηματικά σύνθετους τρόπους της σκηνοθέτιδας, κρύβεται μία από τις πιο διαυγείς, πολιτικοκοινωνικά, δημιουργίες του γαλλικού σινεμά της δεκαετίας του ’90.

Σκηνοθεσία: Claire Denis
Σενάριο: Jean-Pol Fargeau, Claire Denis
Φωτογραφία: Agnes Godard
Μουσική: Jean-Louis Murat, John Pattison
Μοντάζ: Nelly Quettier
Ηθοποιοί: Yekaterina Golubeva, Richard Courcet, Alex Descas, Beatrice Dalle, Laurent Grevill

Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία | 1994 | Έγχρωμο | 35mm | 110’ | Γαλλικά, Ρώσικα, Αγγλικά