23ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

AIFF.GR

Σοκολάτα / Chocolate

23/9/2017, 18:00, Δαναός 2
1/10/2017, 17:30, Δαναός 2

Μια γυναίκα γαλλικής καταγωγής ανατρέχει στις μέρες που μεγάλωνε στο αποικιοκρατούμενο Καμερούν και γινόταν σιωπηλή παρατηρητής φυλετικών διαφορών και καταπιεσμένων σεξουαλικών πόθων. Η Κλερ Ντενί συστήνεται στην πρώτη της κιόλας ταινία ως μία πλήρης δημιουργός που φιλμάρει με όλες τις αισθήσεις σε εγρήγορση, φτάνοντας να διεκδικήσει με αξιώσεις τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών.

Chocolat

Επιστρέφοντας μετά από χρόνια στα μέρη όπου πέρασε την παιδική της ηλικία, μια γυναίκα γαλλικής καταγωγής ανατρέχει στις μέρες όπου μεγάλωνε στο αποικιοκρατούμενο Καμερούν και γινόταν σιωπηλή παρατηρητής ταξικών και φυλετικών διαφορών, καταπιεσμένων σεξουαλικών πόθων και απροκάλυπτης ανθρώπινης εκμετάλλευσης.

Αντλώντας από προσωπικά της βιώματα, καθώς έζησε μέχρι την εφηβεία της στην Αφρική, η Κλερ Ντενί συστήνεται στην πρώτη της κιόλας ταινία ως μία πλήρης δημιουργός που φιλμάρει με όλες τις αισθήσεις της σε εγρήγορση, αντικρίζει τα πράγματα με έναν γοητευτικά μυστηριώδη τρόπο, χρησιμοποιεί την κάμερα ως εργαλείο καλύτερης κατανόησης του κόσμου και μεταχειρίζεται τις ιστορίες της ψυχαναλυτικά. Aν και ντεμπούτο, το «Chocolat» έφτασε να διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών και γνώρισε σεβαστή καλλιτεχνική πορεία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σκηνοθεσία: Claire Denis
Σενάριο: Claire Denis, Jean-Pol Fargeau
Φωτογραφία: Robert Alazraki
Μουσική: Abdullah Ibrahim
Μοντάζ: Monica Coleman, Claudine Merlin, Sylvie Quester
Ηθοποιοί: Isaach De Bankole, Francois Cluzet, Giulia Boschi, Cecile Ducasse, Mireille Perrier, Jean-Claude

Adelin Καμερούν, Γαλλία, Γερμανία | 1988 | Έγχρωμο | 35mm | 105’ | Γαλλικά