Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Αφιέρωμα στο «Παρασκήνιο»

Σε μια συνέντευξή τους στον Κωστή Γιούργο (εφημερίδα «Καθημερινή» 5/3/2006), οι σκηνοθέτες και βασικοί συντελεστές της εκπομπής, Λάκης Παπαστάθης και Τάκης Χατζόπουλος, σημείωναν χαρακτηριστικά: «Το ‘Παρασκήνιο’ έφτασε ως εδώ χάρις και σε όσους δούλεψαν σ' αυτό (...). Όλοι τους από τον χώρο του νέου ελληνικού κινηματογράφου, δημιούργησαν κάτι σαν μια ιδιόμορφη εθνική σχολή ντοκιμαντέρ που είναι το ‘Παρασκήνιο’, εκπομπή εν μέρει τηλεοπτική και εν μέρει κινηματογραφική».

Στα παραπάνω λόγια κρύβεται όχι μόνο η αξία μιας από τις πιο σημαντικές τηλεοπτικές εκπομπές της ελληνικής τηλεοπτικής ιστορίας, αλλά και ο λόγος που αυτό το αφιέρωμα έχει μια (αυτονόητη) θέση σε ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ. Δεν είναι, εξάλλου, πολλά τα δείγματα τηλεοπτικών εκπομπών που φέρουν την υπογραφή των διαπρεπέστερων σκηνοθετών του ελληνικού σινεμά.

Η αρχική ιδέα ανήκει στον Ροβήρο Μανθούλη, καλλιτεχνικό διευθυντή της EPT το 1976, τη χρονιά που εγκαινιάστηκε η εκπομπή. Πρότασή του ήταν μια εκπομπή με θέματα καλλιτεχνικά, και κυριολεκτούσε όταν την ονόμασε «Παρασκήνιο», μιας και σκοπός της θα ήταν να αναζητά το τι γίνεται «πίσω» από το σκηνικό των τεχνών. Ωστόσο, οι Λάκης Παπαστάθης και Τάκης Χατζόπουλος, προερχόμενοι αμφότεροι από το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ, της προσέδωσαν μιαν άλλη διάσταση. «Δεν ‘καλύπτουμε’ ένα γεγονός, το αποκαλύπτουμε» υπογράμμιζαν, συνοψίζοντας τη φιλοσοφία τους στη θέση πως η φόρμα της εκπομπής δεν είναι το «ένδυμα» του νοήματος, αλλά το ίδιο το νόημα και η ηθική στάση του σκηνοθέτη και του δημοσιογράφου απέναντι στο θέμα. Και παρά το γεγονός ότι η εκπομπή ξεκίνησε σε περίοδο αποκατεστημένης δημοκρατίας στην Ελλάδα, πολλές από τις πρώτες εκπομπές λογοκρίθηκαν, κάτι που καταδείκνυε το πρωτοπόρο, ασυμβίβαστο πνεύμα που έφερναν στα τηλεοπτικά πράγματα της εποχής οι νέοι δημιουργοί.

Χίλιες εκπομπές και περισσότερους από διακόσιους σκηνοθέτες μετρά στη μακρά ιστορία του το «Παρασκήνιο». Εκπομπή που διαμόρφωσε μία καινούρια κινηματογραφική γλώσσα θέτοντας ως κύριο στόχο, στην ανάδειξη των προσώπων και των θεμάτων της, την ιδιαίτερη, ξεχωριστή, μοναδική ματιά τόσο του σκηνοθέτη όσο και του τιμώμενου καλλιτέχνη. Και κατάφερε να επηρεάσει όλο το φάσμα της τηλεοπτικής και κινηματογραφικής πραγματικότητας.

Κώστας Αϊβαλιώτης



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2015-09-19 21:06:00



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    «Μαρίκα Νίνου» - «Μίλτος Σαχτούρης»

    «Μαρίκα Νίνου» - «Μίλτος Σαχτούρης»

    'Μαρίκα Νίνου': Ενας συγκινητικός φόρος τιμής και αγάπης στην εμβληματική ρεμπέτισσα, 52 χρόνια μετά το θάνατό της. 'Μίλτος Σαχτούρης': Δώδεκα χρόνια μετά το 'Ποιος είναι ο τρελός λαγός;', την ταινία του για τον Μίλτο Σαχτούρη, ο Λευτέρης Ξανθόπουλος επανήλθε για να ολοκληρώσει κινηματογραφικά την μοναδική του σχέση με τον ιδιότυπο ποιητή.

    «Πλατεία Θεάτρου» - «Γιώργος Κουμεντάκης»

    «Πλατεία Θεάτρου» - «Γιώργος Κουμεντάκης»

    'Πλατεία Θεάτρου': Η μικρή πλατεία πίσω από την Βαρβάκειο Αγορά, δεν έχει πια το θέατρο, αλλά είναι από μόνη της θεατρική σκηνή. Εκεί μπορεί κανείς να δει την ίδια την Αθήνα σε φουλ 'ρεπερτόριο'. 'Γιώργος Κουμεντάκης': Ο φημισμένος συνθέτη των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων μας ξεναγεί στα ομορφότερα σημεία της Τήνου και φωτίζει με τον ιδιαίτερο λόγο του το μουσικό του έργο.

    «Ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου» - «Νίκος Καρούζος»

    «Ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου» - «Νίκος Καρούζος»

    'Ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου': Ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος θυμάται τη συνεργασία του με τους Ιάκωβο Καμπανέλλη και Ντίνο Ηλιόπουλο και αφηγείται την περιπέτεια του γυρίσματος που κράτησε δύο σχεδόν χρόνια. 'Νίκος Καρούζος': Το ποιητικό έργο, οι φιλοσοφικές του αναζητήσεις και οι προσωπικές εξομολογήσεις συνθέτουν το πορτρέτο του αείμνηστου Έλληνα ποιητή και στοχαστή.

    «Κορνήλιος Καστοριάδης» - «Αλίκη Βουγιουκλάκη»

    «Κορνήλιος Καστοριάδης» - «Αλίκη Βουγιουκλάκη»

    'Κορνήλιος Καστοριάδης': Σε αυτή την εκπομπή επιχειρείται μια πρώτη γνωριμία με τον Έλληνα διανοούμενο και συγγραφέα, του οποίου η δύναμη του λόγου έχει παρομοιασθεί με βόμβα εν εκρήξει. 'Αλίκη Βουγιουκλάκη': Τo δεύτερο θρυλικό ντοκιμαντέρ της σειράς. Γυρισμένο το 1976, προβλήθηκε λογοκριμένο στην εποχή του. Εμείς θα το δούμε στην αυθεντική του μορφή. Θα προηγηθεί απονομή τιμητικών βραβείων στους δημιουργους της εκπομπής 'ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ', Λάκη Παπαστάθη και Τάκη Χατζόπουλο.

    «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» - «Μανόλης Αναγνωστάκης»

    «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» - «Μανόλης Αναγνωστάκης»

    'Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης': Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατο του, η εκπομπή εξερευνά την αθέατη, αντιφατική, ιδιότροπη προσωπικότητα του μεγάλου λογοτέχνη. 'Μανόλης Αναγνωστάκης': Στη μία και μοναδική τηλεοπτική του εμφάνιση, ο Θεσσαλονικιός ποιητής, οι στίχοι του οποίου μελοποιήθηκαν από τους πιο ξακουστούς μας συνθέτες, μιλάει για τη ζωή του και τη λογοτεχνία.