Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

«Μαρίκα Νίνου» - «Μίλτος Σαχτούρης»

4/10/2015,21:00,Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Μαρίκα Νίνου»: Ενας συγκινητικός φόρος τιμής και αγάπης στην εμβληματική ρεμπέτισσα, 52 χρόνια μετά το θάνατό της.

«Μίλτος Σαχτούρης»: Δώδεκα χρόνια μετά το «Ποιος είναι ο τρελός λαγός;», την ταινία του για τον Μίλτο Σαχτούρη, ο Λευτέρης Ξανθόπουλος επανήλθε για να ολοκληρώσει κινηματογραφικά την μοναδική του σχέση με τον ιδιότυπο ποιητή.

ΜΑΡΙΚΑ ΝΙΝΟΥ “ΜΑΡΙΚΑ ΝΙΝΟΥ - Τι παράξενη κοπέλα είσ’ εσύ…” (2009)

Μοντάζ - Σκηνοθεσία: Δώρα Μασκλαβάνου

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Claudio Bolivar

Το πέρασμά της από το πάλκο, τη δισκογραφία και τη ζωή ήταν σύντομο, ο μύθος της, όμως, παραμένει απαράμιλλος μέχρι σήμερα. 52 χρόνια μετά το θάνατό της, η εκπομπή αποτίνει έναν συγκινητικό φόρο τιμής και αγάπης στην εμβληματική ρεμπέτισσα, της οποίας ο φλογερός παρορμητισμός και η μοναδική εκφραστική δύναμη εξακολουθούν να μας στοιχειώνουν.

 

ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ - ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΠΟΥΛΙΩΝ (2006)

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Λευτέρης Ξανθόπουλος

Φωτογραφία: Δημήτρης Κορδελάς, Μιχάλης Αναστασίου

Δώδεκα χρόνια μετά την ταινία του «Ποιος είναι ο τρελός λαγός», με αντικείμενο τον Σαχτούρη, ο Λευτέρης Ξανθόπουλος ολοκληρώνει κινηματογραφικά τη μοναδική του σχέση με τον ιδιότυπο ποιητή. Εδώ, εκτός από τον ίδιο τον λογοτέχνη, που εμφανίζεται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της ζωής του, μιλούν γι' αυτόν και το έργο του οι ποιητές Γιάννης Δάλλας, Γιώργος Κακουλίδης, Μιχάλης Μήτρας και Δημήτρης Κοσμόπουλος, καθώς και ο στενός του φίλος, ιατρός και δοκιμιογράφος, Θάνος Κωνσταντινίδης.

 



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2015-09-13 08:53:32



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Αφιέρωμα στο «Παρασκήνιο»

    Αφιέρωμα στο «Παρασκήνιο»

    «Πλατεία Θεάτρου» - «Γιώργος Κουμεντάκης»

    «Πλατεία Θεάτρου» - «Γιώργος Κουμεντάκης»

    'Πλατεία Θεάτρου': Η μικρή πλατεία πίσω από την Βαρβάκειο Αγορά, δεν έχει πια το θέατρο, αλλά είναι από μόνη της θεατρική σκηνή. Εκεί μπορεί κανείς να δει την ίδια την Αθήνα σε φουλ 'ρεπερτόριο'. 'Γιώργος Κουμεντάκης': Ο φημισμένος συνθέτη των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων μας ξεναγεί στα ομορφότερα σημεία της Τήνου και φωτίζει με τον ιδιαίτερο λόγο του το μουσικό του έργο.

    «Ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου» - «Νίκος Καρούζος»

    «Ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου» - «Νίκος Καρούζος»

    'Ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου': Ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος θυμάται τη συνεργασία του με τους Ιάκωβο Καμπανέλλη και Ντίνο Ηλιόπουλο και αφηγείται την περιπέτεια του γυρίσματος που κράτησε δύο σχεδόν χρόνια. 'Νίκος Καρούζος': Το ποιητικό έργο, οι φιλοσοφικές του αναζητήσεις και οι προσωπικές εξομολογήσεις συνθέτουν το πορτρέτο του αείμνηστου Έλληνα ποιητή και στοχαστή.

    «Κορνήλιος Καστοριάδης» - «Αλίκη Βουγιουκλάκη»

    «Κορνήλιος Καστοριάδης» - «Αλίκη Βουγιουκλάκη»

    'Κορνήλιος Καστοριάδης': Σε αυτή την εκπομπή επιχειρείται μια πρώτη γνωριμία με τον Έλληνα διανοούμενο και συγγραφέα, του οποίου η δύναμη του λόγου έχει παρομοιασθεί με βόμβα εν εκρήξει. 'Αλίκη Βουγιουκλάκη': Τo δεύτερο θρυλικό ντοκιμαντέρ της σειράς. Γυρισμένο το 1976, προβλήθηκε λογοκριμένο στην εποχή του. Εμείς θα το δούμε στην αυθεντική του μορφή. Θα προηγηθεί απονομή τιμητικών βραβείων στους δημιουργους της εκπομπής 'ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ', Λάκη Παπαστάθη και Τάκη Χατζόπουλο.

    «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» - «Μανόλης Αναγνωστάκης»

    «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» - «Μανόλης Αναγνωστάκης»

    'Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης': Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατο του, η εκπομπή εξερευνά την αθέατη, αντιφατική, ιδιότροπη προσωπικότητα του μεγάλου λογοτέχνη. 'Μανόλης Αναγνωστάκης': Στη μία και μοναδική τηλεοπτική του εμφάνιση, ο Θεσσαλονικιός ποιητής, οι στίχοι του οποίου μελοποιήθηκαν από τους πιο ξακουστούς μας συνθέτες, μιλάει για τη ζωή του και τη λογοτεχνία.