Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff
 

Η Τιμή των Πρίτζι / Prizzi’s Honor

26/9/2017, 22:00, Ιντεάλ

Πρωτοπαλίκαρο της Μαφίας παντρεύεται επαγγελματία εκτελεστή. Μόνο που η εγκληματική «φαμίλια» δεν βλέπει το ανίερο ζεύγος με καλό μάτι. Απίθανοι οι Τζακ Νίκολσον και Κάθλιν Τέρνερ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, πανάξιο Όσκαρ Β΄ Γυναικείου στην Αντζέλικα Χιούστον, επτά ακόμη υποψηφιότητες και ένας σκηνοθέτης που το διασκεδάζει αφάνταστα πίσω από την κάμερα, παρά τα 79 του χρόνια. Αυτά είναι μερικά από τα υλικά που οδήγησαν τη διαολεμένα ψυχαγωγική μαύρη κωμωδία του να γίνει μια από τις πιο αγαπητές ταινίες των ‘80s.

Prizzis Honor

Πρωτοπαλίκαρο μιας πανίσχυρης οικογένειας μαφιόζων, ο Τσάρλι Παρτάνα εκτελεί κάθε της βρωμοδουλειά δίχως να έχει παραβεί ποτέ τις αυστηρές της αρχές, παρά μόνο όταν συστήνει στη φαμίλια την καινούργια του σύζυγο: μια πληρωμένη δολοφόνο που δουλεύει για λογαριασμό άλλης εγκληματικής οργάνωσης.

Στην ηλικία των 79 ετών, με σοβαρά προβλήματα υγείας, ο Χιούστον σκηνοθετεί με την όρεξη και την ενέργεια νεαρού κινηματογραφιστή μια παραδοσιακή γκανγκστερική ταινία μεταμορφώνοντας την σε μια διαολεμένα ψυχαγωγική και σαρδόνια μαύρη κωμωδία, στην οποία οι ηθοποιοί συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιός απολαμβάνει περισσότερο τον χαρακτήρα που υποδύεται. Ο Τζακ Νίκολσον, η Κάθλιν Τέρνερ και ο Γουίλιαμ Χίκεϊ είναι εξαιρετικοί, μόνο όμως η Αντζέλικα Χιούστον κατέληξε στο Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου, κερδίζοντας το μοναδικό χρυσό αγαλματίδιο από τις συνολικά οκτώ υποψηφιότητες για τις οποίες προκρίθηκε η ταινία.

Σκηνοθεσία: John Huston
Σενάριο: Richard Condon, Janet Roach
Φωτογραφία: Andrzej Bartkowiak
Μουσική: Alex North
Μοντάζ: Kaja Fehr, Rudi Fehr
Ηθοποιοί: Jack Nicholson, Anjelica Huston, Kathleen Turner, Robert Loggia, John Randolph

ΗΠΑ | 1985 | Έγχρωμο | DCP | 130’ | Αγγλικά



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2017-09-10 00:00:00