Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Γιώργος Πανουσόπουλος: Ο Μεγάλος Ερωτικός


Θα μπορούσε κανείς να ξεμπερδέψει με το κινηματογραφικό δαιμόνιο του Γιώργου Πανουσόπουλου γράφοντας ατέρμονους πανηγυρικούς για το γεγονός ότι αποτελεί σπάνια περίπτωση καλλιτέχνη, η δεξιοτεχνία και η τεχνική κατάρτιση του οποίου δεν περιορίστηκε στις υποχρεώσεις ενός σκηνοθέτη αλλά διέπρεψε και στους τομείς της διεύθυνσης φωτογραφίας, της παραγωγής, του μοντάζ και του σεναρίου.

Υπάρχει, ωστόσο, κάτι μοναδικό με το έργο του σπουδαίου αυτού Έλληνα δημιουργού, το οποίο δεν τοποθετείται εύκολα σε λέξεις. Κατοικεί στις λουσμένες από καλοκαιρινό φως και ποτισμένες με πόθο εικόνες του. Στις γεωγραφίες των συγκλονιστικών προσώπων και των έξοχα φωτογραφημένων κορμιών που αποτύπωσε ο φακός του. Σε μια σκηνοθεσία σωματική, διονυσιακή, παλλόμενη από ζωντάνια, που ξεπερνά την οθόνη για να διαπεράσει με την ενέργειά της καθένα θεατή χωριστά. Σε μια αδάμαστη νεανικότητα, η οποία διατρέχει ολόκληρο το έργο του Πανουσόπουλου, από το ξεκίνημά του μέχρι φέτος που με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε την πολυπόθητη επιστροφή του πίσω από την κάμερα, χάρη στο «Σε Αυτή τη Χώρα Κανείς δεν Ήξερε να Κλαίει». Και βέβαια σε έναν ευλογημένο ερωτισμό, μια κατατεθειμένη λαγνεία που βοήθησε το εγχώριο σινεμά να αφήσει τις αναστολές του και να παραδοθεί σε έναν αισθησιασμό μοναδικό στα χρονικά του.

Για να το πούμε πιο απλά, ο Γιώργος Πανουσοπουλος αποτελεί κορυφαίο κεφάλαιο στον ελληνικό κινηματογράφο που αγαπάμε και που θέλουμε εσαεί να αποθεώνουμε. Ένα μικρό μέρος του θαυμασμού και της εκτίμησής μας για τον δημιουργό των «Απέναντι» και της «Μανίας» χωρά στο πλήρες αφιέρωμα που ετοίμασε προς τιμήν του το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Λουκάς Κατσίκας

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
1979 Ταξείδι του Μέλιτος / Honeymoon
1981 Οι Απέναντι / A Foolish Love
1985 Μανία / Mania
1988 Μ' Αγαπάς; / Love Me Not?
1995 Ελεύθερη Κατάδυση / Love Knot
2001 Μια Μέρα τη Νύχτα / Athens Blues
2004 Tεστοστερόνη / Testosterone
2018 Σ' Αυτή τη Χώρα Κανείς δεν Ήξερε να Κλαίει / In This Land Nobody Knew How to Cry



        Δείτε επίσης στην κατηγορία: Αφιέρωμα στον Γιώργο Πανουσόπουλο