Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Melan*Cholia

Ασθενείς κάθε ηλικίας καταθέτουν την προσωπική τους μάχη με αυτό που αφηρημένα χαρακτηρίζουμε «μελαγχολία», την ώρα που επαγγελματίες των δομών Ψυχικής Υγείας καταδεικνύουν μέσα από την καθημερινή τους εμπειρία το καταλυτικό ρόλο της οικονομικής κρίσης στην έξαρση των ψυχικών νόσων. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους Βασίλη Φωτόπουλου Ψυχίατρο, Διευθυντή Ψυχιατρικής στο Δρομοκαΐτειο και Ειρήνη Μητσάκη, νοσηλεύτρια στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Κορυδαλλού.


ΕΛΛΑΔΑ | 2018 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 52' | ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται ένα θέμα επίκαιρο στην Ελλάδα των χρόνων της οικονομικής κρίσης (2009 - 2018): την κατάθλιψη – μελαγχολία, τη «μέλανα χολή σύμφωνα με τον Ιπποκράτη. Ασθενείς κάθε ηλικίας περιγράφουν τα προσωπικά τους βιώματα, δίνοντας πρόσωπο στην αφηρημένη έννοια της Μελαγχολίας.

Οι θεράποντες ιατροί, το νοσηλευτικό και επιστημονικό προσωπικό του Δρομοκαϊτείου και των Κέντρων Ψυχικής Υγείας Κορυδαλλού και Κερατσινίου, παρουσιάζουν την καθημερινότητά τους φροντίζοντας τους ασθενείς καθώς και οι ίδιοι βιώνουν την οικονομική κρίση στην ζωή τους. Τέλος, οι ασθενείς που θεραπεύτηκαν διηγούνται τις εμπειρίες τους. Εδώ καταγράφεται μια νέα συνείδηση που κτίζεται σταδιακά με την αρωγή όλων: του ασθενούς, του ιατρικού προσωπικού, της οικογένειας, των παλιών ή των νέων φίλων στα κέντρα Ψυχικής Υγείας.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ariadne Koutsaftis
ΣΕΝΑΡΙΟ: Ariadne Koutsaftis
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Vangelis Calambakas
ΜΟΥΣΙΚΗ: Kostas Filippeos, Chris Philips
ΜΟΝΤΑΖ: Elpiniki Voutsa
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Antigoni Gavriatopoulou

ARIADNE KOUTSAFTIS
Σπούδασε Κινηματογράφο και Εθνολογικό Ντοκιμαντέρ στο Πανεπιστήμιο Nanterre Paris-Ouest στην Γαλλία. Ύστερα σπούδασε σκηνοθεσία, ερμηνεία και ηχοληψία στο European Film College στην Δανία. Τώρα σπουδάζει υποκριτική στο Λονδίνο στην σχολή Identty School of Acting.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2018 Μelan•cholia
2017 Μή με φωνάζεις Ξένο



        Δείτε επίσης στην κατηγορία: Ελληνικά Ντοκιμαντέρ