Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Σε Δεύτερο Πλάνο / Half The Picture

Το Χόλιγουντ ήταν και παραμένει μια ανδροκρατούμενη βιομηχανία, με άνισες ευκαιρίες για τις γυναίκες και σαφείς διακρίσεις εναντίον τους. Οι Τζιλ Σόλογουεϊ, Λίνα Ντάναμ, Άβα Ντιβερνέι, Ροζάνα Αρκέτ και πολλές ακόμα επαγγελματίες του σινεμά καταθέτουν προσωπικές μαρτυρίες και αφηγούνται τις θαρραλέες ιστορίες για το πώς πέρασαν αποφασιστικά σε πρώτο πλάνο. Είσοδος Ελεύθερη. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τις Ελένη Κοσσυφίδου (παραγωγό), Κόρα Καρβούνη (ηθοποιό), Πέννυ Παναγιωτοπούλου (σκηνοθέτιδα). Συντονίζει η δημοσιογράφος - κριτικός κινηματογράφου Έλενα Χρηστοπούλου.


ΗΠΑ | 2018 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 94' | ΑΓΓΛΙΚΑ

Το ντοκιμαντέρ της Amy Adrion διερευνά το μεγάλο ερώτημα της κινηματογραφικής βιομηχανίας: Γιατί υπάρχουν τόσο λίγες γυναίκες δημιουργοί; Μέσα από συνεντεύξεις με σημαντικές εκπροσώπους του χώρου - Ava DuVernay, Jill Soloway, Lena Dunham, Catherine Hardwicke και Miranda July- που μιλούν για τις χαρές και τις προκλήσεις στη διαδρομή τους, τα κινηματογραφικά στούντιο και την ισορροπία εργασίας - οικογένειας, το ντοκιμαντέρ μελετά τις συστημικές διακρίσεις που αρνούνται τις ευκαιρίες σε πλήθος ταλαντούχων γυναικών στο Χόλιγουντ, ενώ εμπειρογνώμονες σχολιάζουν την απόκλιση της γυναικείας έκφρασης εν γένει από τη βιομηχανία.

Αναφερόμενο στην επιτυχία της «Wonder Woman» (σκηνοθέτις Patty Jenkins), αλλά και άλλες αντίστοιχα επιτυχημένες ταινίες σκηνοθετημένες από γυναίκες, το «Half the Picture» γίνεται το πρώτο ντοκιμαντέρ για το πολυσυζητημένο, ακανθώδες θέμα. Καιρός δεν ήταν; Δ.Α.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Amy Adrion
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Yamit Shimonovitz, Soraya Sélène
ΜΟΥΣΙΚΗ: Laura Karpman
ΜΟΝΤΑΖ: Kate Hackett
ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ: Rosanna Arquette, Brenda Chapman, Martha Coolidge, Lena Dunham, Ava DuVernay, Catherine Hardwicke, Chris Hegedus, Miranda July, Rebecca Keegan, Jill Soloway, Penelope Spheeris, Sam Taylor-Johnson

AMY ADRION
Η Έιμι Άντριον είναι σεναριογράφος/ σκηνοθέτις που μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσι και ζει στο Λος Άντζελες. Με μεταπτυχιακό (MFA) στη σκηνοθεσία και πτυχίο στη Λογοτεχνία και τη Θεολογία, έχει εργαστεί στη διανομή ανεξάρτητων ταινιών, στον προγραμματισμό φεστιβάλ και στην παραγωγή απονομών βραβείων.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2018 Half the Picture

 



        Δείτε επίσης στην κατηγορία: Το Μέλλον είναι Γυναίκα: Σινεμά και Ισότητα

        Το Μέλλον είναι Γυναίκα: Σινεμά & Ισότητα

        Το Μέλλον είναι Γυναίκα: Σινεμά & Ισότητα

        Η Αγαπημένη Μου Υφή / My Favorite Fabric

        Η Αγαπημένη Μου Υφή / My Favorite Fabric

        22/9/18, 18:00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος

        Η Στιγμή Της Ιλχάν / Time For Ilhan

        Η Στιγμή Της Ιλχάν / Time For Ilhan

        23/9/18, 18:00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος

        Το Αιώνιο Θηλυκό / The Eternal Feminine

        Το Αιώνιο Θηλυκό / The Eternal Feminine

        24/9/18, 18:00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος

        Οι Σαντινίστας / Las Sandinistas!

        Οι Σαντινίστας / Las Sandinistas!

        25/9/18, 18:00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος