Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Το Μέλλον είναι Γυναίκα: Σινεμά & Ισότητα


Το αφιέρωμα «Το Μέλλον Είναι Γυναίκα», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους, είναι ένα κινηματογραφικό εργαλείο με στόχο να ενθαρρύνει την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ισοτιμία των γυναικών.

Μία καλλιτεχνική αφύπνιση για την εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων, ίδιων ευκαιριών καθώς και την καλλιέργεια κοινωνικών συμπεριφορών που ενισχύουν μία ισότιμη καθημερινότητα και στα δύο φύλα, σε όλους τους τομείς. Μέσα από ταινίες φετινής παραγωγής, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην χώρα μας και θα πλαισιωθούν από συζητήσεις με προσκεκλημένες δημιουργούς, ανθρώπους του πολιτισμού και φορείς, προσπαθούμε να ορίσουμε κοινωνικοπολιτικά το ζήτημα της γυναικείας χειραφέτησης.

Πηγαίνοντας πίσω στη δεκαετία του '50, η Ροζάριο Καστεγιάνο πυροδότησε ερωτήματα για τα δικαιώματα των γυναικών τα οποία, 60 χρόνια αργότερα, μένουν αναπάντητα. Μπορούν οι μανάδες να πάρουν τα όπλα και να ξαναγράψουν την ιστορία ενός έθνους; Η επαναστατικη φωνή (που σιγάστηκε) των Σαντινίστας γυναικών σήμερα αντηχεί πιο επίκαιρη από ποτέ. Ένα μανιφέστο για την ελευθερία των ονείρων στήνεται από μία νεαρή κοπέλα που ζει στη Δαμασκό του 2011. Η προσωπική προσπάθεια της Ιλχάν για την εκλογή της και ο αγώνας όσων πίστεψαν ότι μπορεί να αλλάξει η δημογραφία των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τα κοινά. Αυτές είναι κάποιες από τις πρωταγωνίστριες των ταινιών, αλλά και της πραγματικής ζωής.

Κι αν, τέλος, αναρωτιέστε γιατί υπάρχουν τόσο λίγες γυναίκες δημιουργοί στην κινηματογραφική βιομηχανία, το «Half the Picture», προσπαθεί να απαντήσει και να εντοπίσει το πρόβλημα αποκλεισμού τους. Καιρός δεν ήταν να μιλήσουμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο; Δήμητρα Αργυράκη, Άντυ Δημοπούλου, Μαρία Ναθαναήλ

Το αφιέρωμα «Το Μέλλον Είναι Γυναίκα - Σινεμά και Ισότητα» υλοποιείται στο Πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαικό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Όλες οι ταινίες του αφιερώματος (μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης) προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με ελεύθερη είσοδο και υπότιτλους βάσει διαλόγου.



        Δείτε επίσης στην κατηγορία: Το Μέλλον είναι Γυναίκα: Σινεμά και Ισότητα

        Σε Δεύτερο Πλάνο / Half The Picture

        Σε Δεύτερο Πλάνο / Half The Picture

        21/9/18, 18:00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος

        Η Αγαπημένη Μου Υφή / My Favorite Fabric

        Η Αγαπημένη Μου Υφή / My Favorite Fabric

        22/9/18, 18:00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος

        Η Στιγμή Της Ιλχάν / Time For Ilhan

        Η Στιγμή Της Ιλχάν / Time For Ilhan

        23/9/18, 18:00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος

        Το Αιώνιο Θηλυκό / The Eternal Feminine

        Το Αιώνιο Θηλυκό / The Eternal Feminine

        24/9/18, 18:00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος

        Οι Σαντινίστας / Las Sandinistas!

        Οι Σαντινίστας / Las Sandinistas!

        25/9/18, 18:00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος