Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Taipei Story

Συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Γιανγκ και τον μέγιστο Ασιάτη δημιουργό Χου Χσιάο Χσιεν, ο οποίος εδώ συνυπογράφει το σενάριο και πρωταγωνιστεί, αυτό το ορόσημο του ταϊβανέζικου σινεμά παρακολουθεί πώς οι κατακλυσμιαίες αλλαγές στην πραγματικότητα μιας χώρας και μιας πόλης παγιδευμένης ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, επιδρούν σαρωτικά στη ζωή ενός ζευγαριού και ενός ευρύτερου συνόλου ανθρώπων. Από τις αγαπημένες ταινίες του Μάρτιν Σκορσέζε.


ΤΑΪΒΑΝ | 1985 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 110' | ΜΑΝΔΑΡΙΝΙΚΑ, ΧΟΚΙΕΝ

Όπως και στο ντεμπούτο του, ο Έντουαρντ Γιανγκ παρακολουθεί την εξέλιξη μιας σχέσης μέσα στο χρόνο, αυτή τη φορά ερωτικής. Ένα ζευγάρι που μεταμορφώνεται σε πλήρη συγχρονισμό με την πόλη γύρω του, βλέπει παραδοσιακές σταθερές να καταρρέουν στο όνομα μιας επείγουσας οικονομικής ανάπτυξης. Στη θέση τους μένει ένα βωβό κενό, ένα συναισθηματικό χάσμα που διαρκώς μεγαλώνει.

Με τον σπουδαίο σκηνοθέτη Χου Χσιάο Χσιέν να συνυπογράφει το σενάριο και να πρωταγωνιστεί, αυτή είναι η ταινία που καθιέρωσε το όνομα του δημουργού της στη Δύση, χάρη φυσικά και στον Μάρτιν Σκορσέζε που την αναφέρει ως μία από τις καλύτερες που έγιναν ποτέ. Όσο για τον διεθνή τίτλο της, μια κολακευτική παράφραση του θρυλικού «Tokyo Story», παρά την θεματική συνάφεια μεταξύ των δύο ταινιών, η εμβριθής κριτική του Γιανγκ πάνω στο βίαιο εκμοντερνισμό δεν θρηνεί για έναν κόσμο που φεύγει, αλλά είναι μια συνθλιπτικά όμορφη αλληγορία για έναν κόσμο που έπεται. Θ.Κ.

Αποκατεστημένο από το Ίδρυμα Παγκόσμιου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Μπολόνια σε συνεργασία με την Βασιλική Ταινιοθήκη του Βελγίου και τον Χου Χσιάο Χσιεν.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Edward Yang
ΣΕΝΑΡΙΟ: Chu T'ien-wen, Hou Hsiao-hsien, Edward Yang
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Yang Wei-han
ΜΟΥΣΙΚΗ: Edward Yang
ΜΟΝΤΑΖ: Wang Chi-Yang, Sung Fan-chen
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Huang Yung, Lin Jung-feng, Liu Sheng-chung



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αστικοί Μύθοι: Το Ανυπέρβλητο Σινεμά του Έντουαρντ Γιάνγκ