Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Χάλστον, ο Άνθρωπος που Κέντησε μια Αυτοκρατορία / Halston

Μια πραγματική βόμβα υψηλής ραπτικής που εξερράγη στην καρδιά της Νέας Υόρκης, ο Χάλστον έζησε το αμερικανικό όνειρο διασχίζοντας με μια ανάσα την απόσταση από την πληκτική Άιοβα μέχρι τις ξέφρενες νύχτες του Studio 54 και τα πιο λαμπερά μητροπολιτικά ντεφιλέ. Απλές γραμμές, ακριβά υφάσματα, πρωτοποριακή αντίληψη του prêt a porter, έφεραν φήμη και χρήμα αλλά όχι την γνώση ότι η ανυποψίαστη Τέχνη καταβαραθρώνεται όταν νομίζει πως η συνεργασία της με τον κόσμο των σκληρών επιχειρήσεων μπορεί να είναι επικερδής. Παρουσία του Τζορτζ Χάλστον Φρόουγικ, της σχεδιάστριας μόδας Ορσαλίας Παρθένη και της δημοσιογράφου Έφη Φαλίδα.


ΗΠΑ | 2019 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 119΄ | ΑΓΓΛΙΚΑ

Στο τζετ σετ του ανατέλλοντος '70, των πολύχρωμων προσωπικοτήτων και της απούσας αμερικανικής υψηλής ραπτικής, ο Χάλστον υπήρξε αναμορφωτής. Όταν μεταπήδησε από σχεδιαστής καπέλων στο Μπέργκντορφ και αποφάσισε να δοκιμαστεί μόνος στη Νέα Υόρκη, μια βόμβα υψηλής ραπτικής εξερράγη στην καρδιά του Big Apple - και του κόσμου.

Απλές γραμμές, ακριβά υφάσματα, πρωτοποριακή αντίληψη του prêt a porter έφεραν μετεωρική φήμη, θρυλικό στούντιο επιδείξεων, επώνυμους πελάτες και μια διασημότητα αντίστοιχη μιας μικρής οικονομικής αυτοκρατορίας. Εκεί όμως που το ντοκιμαντέρ θ’ απογειωθεί, μακριά από glam καταγραφές του VIP υπέρκοσμου, είναι όταν εντοπίσει το σημείο που η ανυποψίαστη Τέχνη καταβαραθρώνεται νομίζοντας πως η συνεργασία της με τον κόσμο των σκληρών επιχειρήσεων μπορεί να είναι επικερδής. Το «Halston» υπερβαίνει το προφίλ της ανόδου και της πτώσης ενός σταρ: Είναι ένα ρεπορτάζ του πώς η Τέχνη καταστρέφεται από τον σκληρό Καπιταλισμό. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Frédéric Tcheng
ΣΕΝΑΡΙΟ: Frédéric Tcheng
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Chris W. Johnson
ΜΟΥΣΙΚΗ: Stanley Clarke
ΜΟΝΤΑΖ: Èlia Gasull Balada

ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΤΣΕΝΓΚ
Γάλλος κινηματογραφιστής, παραγωγός και μοντέρ με παρελθόν και έφεση στο ντοκιμαντέρ για επιφανείς της μόδας. Το «Dior et Moi» (2014) διακρίθηκε φεστιβαλικά (βραβείο στο Σιάτλ), ενώ εκτός του παρόντος σημείωσε το συνσκηνοθετικό ντεμπούτο του με το «Diana Vreeland: The Eye Has To Travel» για την θρυλική συντάκτρια του Harper's Bazaar.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2019 Halston
2014 Dior et Moi
2011 Diana Vreeland: The Eye Has to Travel



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ICONS