Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Blinded by the Light

Στο απόλυτο έρεβος της θατσερικής Αγγλίας, καταπιεσμένος 16χρονος πακιστανικής καταγωγής βρίσκει το φως στον Θείο Λόγο του ύψιστου Μπρους Σπρίνγκστιν, ανακαλύπτει πως είναι κι αυτός «γεννημένος για να τρέχει», ορθώνει ανάστημα σε συντηρητικό πατέρα και λοιπούς τραμπούκους και ξεχύνεται στο κυνήγι των ονείρων του. Οι αειθαλείς μελωδίες του «Boss» δονούν ένα μικρό και απολύτως ευφορικό θρίαμβο του feelgood σινεμά.


ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ | 2019 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 117' | ΑΓΓΛΙΚΑ

1987, Λούτον. Ο Τζαβέντ, Βρετανός μουσουλμάνος πακιστανικής καταγωγής, μεγάλωνει στην Αγγλία της Θάτσερ προσπαθώντας να τα φέρει βόλτα με την μοναξιά, με τον έρωτά του για την Ελίζα, με το ροκ που τον συντροφεύει και τους «καταθλιπτικούς» στίχους που δίνει και η σχολική μπάντα του επιστρέφει ως «καταθλιπτικούς». Και μετά ανακαλύπτει τον Μπρους Σπρίνγκστιν.

Βασισμένο στη ζωή του επιφανούς Σαρφράζ Μανζούρ, δημοσιογράφου της Guardian, παραγωγού στο ραδιοφωνικό BBC και ντοκιμαντερίστα, αναπόφευκτα όμως και παράλληλο με τις ζωές κάποιων από εμάς, το φιλμ της Τσάντα χτυπάει ευαίσθητες χορδές. Βλέπεις αυτή είναι η ουσία των μεγάλων καλλιτεχνών όπως ο Μπρους. Να βρίσκουν το προσωπικό που δεν είναι όσο ιδιωτικό νομίζει ο ιδιοκτήτης τους και να το εκφράζουν στην κοινή πιο βαθιά του συντεταγμένη, την αλήθεια, πολλαπλασιάζοντάς το στο διηνεκές. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Gurinder Chadha
ΣΕΝΑΡΙΟ: Paul Mayeda Berges, Gurinder Chadha, Sarfraz Manzoor
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ben Smithard
ΜΟΥΣΙΚΗ: A. R. Rahman
ΜΟΝΤΑΖ: Justin Krish
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Viveik Kalra, Kulvinder Ghir, Meera Ganatra, Nell Williams, Aaron Phagura, Dean-Charles Chapman

ΓΚΟΥΡΙΝΤΕΡ ΤΣΑΝΤΑ
59χρονη Αγγλίδα σκηνοθέτις και σεναριογράφος ινδικής καταγωγής γεννημένη στην Κένυα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του East Anglia. Στη συνέχεια εργάστηκε στο ραδιόφωνο και μετά στην τηλεόραση του BBC. Σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση, ταινιών μικρού μήκους και μυθοπλασίας με γνωστότερη στιγμή το «Κάντο όπως ο Μπέκαμ».

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2019 Blinded by the Light
2017 Viceroy's House
2010 It's a Wonderful Afterlife
2008 Angus, Thongs and Perfect Snogging
2005 The Mistress of Spices
2004 Bride and Prejudice
2002 Bend it Like Beckham
2000 What's Cooking?
1993 Bhaji on the Beach



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μουσική & Φιλμ