Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Ζοέλ / Joel

Σε μια κωμόπολη της Παταγονίας ένα ζευγάρι μαθαίνει πως το αίτημά του για να υιοθετήσει παιδί έγινε αποδεκτό. Ο εννιάχρονος Ζοέλ φέρνει αρχικά ευδαιμονία στην οικογένεια, αλλά σύντομα σκορπίζει τον προβληματισμό όταν το σχολείο και η τοπική κοινωνία ενοχλούνται από την παρουσία του. Ένας κρατικός μηχανισμός που μπερδεύει την Πρόνοια με την διοικητική διεκπεραίωση και η βαθιά ριζωμένη παθογένεια μιας μικροαστικής κοινότητας μπαίνουν στο στόχαστρο ενός πολύπειρου βλέμματος που γνωρίζει να εστιάζει με πυγμή στα πιο δύσκολα ερωτήματα. Προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου και ψυχολόγος, Νεκτάριος Σάκκας. Είσοδος ελεύθερη


ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ | 2018 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 100΄ | ΙΣΠΑΝΙΚΑ

Σε μια χιονισμένη άκρη της επαρχιακής Παταγονίας, ένα ζευγάρι δέχεται μια κρατική κλήση πως βρέθηκε απάντηση στο αίτημά τους για υιοθεσία. Είναι ο 9χρονος Τζοέλ με το αινιγματικό παρελθόν αλλά και το μάλλον
βέβαια έκνομο μέλλον, αν συνεχίσει να τριγυρίζει τα αναμορφωτήρια και τις προσωρινά ανάδοχες οικογένειες. Όμως ο ερχομός του μικρού θα διαταράξει τη ζωή του ζευγαριού και θα επηρεάσει τις λειτουργίες του σχολείου και της κοινότητας.

Υπόκωφος μα κραταιός θρίαμβος για τον πολύπειρο Κάρλος Σορίν, που φτιάχνει ένα τρίγωνο του Διαβόλου (κρατική ανεπάρκεια, μικροαστική κοινότητα, ζευγάρι), εντοπίζει θαυμαστά τα διλήμματα του, αγριότερου, θρίλερ της καθημερινότητας, σκοπεύει εστιασμένα σε δύσκολα ερωτήματα αναζητώντας προσωπικές απαντήσεις και καταθέτει με πυγμή αλλά και αμφισημία μομφή εναντίον ενός Κράτους που μπερδεύει την ανθρωποκεντρική Πρόνοια με την διοικητική διεκπεραίωση. Επίσημη συμμετοχή στο Ρότερνταμ, έπαθλο καλύτερου σεναρίου στο φεστιβάλ της Αβάνα. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Carlos Sorín
ΣΕΝΑΡΙΟ: Carlos Sorín
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Iván Gierasinchuk
ΜΟΥΣΙΚΗ: Nicolás Sorin
ΜΟΝΤΑΖ: Mohamed Rajid
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Joel Noguera, Victoria Almeida, Diego Gentile , Ana Katz, Emilce Festa, Gustavo Daniele

ΚΑΡΛΟΣ ΣΟΡΙΝ
75χρονος Αργεντίνος σκηνοθέτης, φίλος από τα παλιά με τις «Ελάχιστες Ιστορίες» (2003) του που είχαν πρωτοπαρουσιαστεί εδώ στις «Νύχτες Πρεμιέρας». Το «La Pelicula del Rey» (1986) είχε κερδίσει καλύτερο ντεμπούτο στην Βενετία, το 1989 σκηνοθέτησε τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις στο «Χαμογέλαστε Παρακαλώ», ενώ το «El Gato Disaparece» (2011) σάρωσε τα βραβεία της αργεντίνικης Ακαδημίας.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2018 Joel
2012 Gone Fishing
2011 The Cat Vanishes
2008 The Window
2006 The Road to San Diego
2004 Bombón: El Perro
2002 Intimate Stories
1989 Eversmile, New Jersey
1986 A King and His Movie



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρώτη Ώρα Σινεμά: Κινηματογράφος και Εκπαίδευση