Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Διακριτικός Φωτισμός / Intimate Lighting

Υπήρξε μια από τις 10 αγαπημένες ταινίες του Κισλόφσκι. Ψηφίστηκε στις καλύτερες δημιουργίες του τσεχικού κινηματογράφου από τους κριτικούς της χώρας. Τέτοιοι έπαινοι για μια αφοπλιστικά σεμνή ταινία ίσως μοιάζουν υπερβολικοί. Ωστόσο είναι τόσο ακαταμάχητος ο συνδυασμός ανθρωπιάς και χιούμορ που κρύβει αυτή η ιστορία της επανασύνδεσης δυο παλιών φίλων και μουσικών ώστε δεν χωρά αμφιβολία για την αξία της.


ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ | 1965 | ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ | DCP | 71' | ΤΣΕΧΙΚΑ

Σε μια ήσυχη κωμόπολη θα βρεθούν μετά από πολύ καιρό δυο παλιόφιλοι. Οικογενειάρχης και μόνιμος κάτοικος επαρχίας ο ένας, ξένοιαστος μουσικός από την πόλη ο άλλος, έχουν μόλις ένα σαββατοκύριακο για να αναπληρώσουν λίγο από τον χαμένο χρόνο εν μέσω συζύγων, γκρινιάρικων πεθερικών, μικρών παιδιών, ανήσυχων φιλενάδων και…απείθαρχων πουλερικών.

Κι ο Ιβάν Πάσερ, στο πραγματικά αφοπλιστικό σκηνοθετικό ντεμπούτο του, εμπνέεται από την ομορφιά των απλών πραγμάτων έναν γλυκύτατο και πολύ χιουμοριστικό στοχασμό για τα όνειρα, τις διαψεύσεις αλλά και τις λυτρωτικές μικρές ανταμοιβές της ζωής. Από τις δέκα αγαπημένες ταινίες του Κριστόφ Κισλόφσκι, ανάμεσα στις κορυφαίες δημιουργίες της τσεχικής κινηματογραφίας, όπως ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των κριτικών της χώρας, φιλμ-κλειδί για την υπέροχη κληρονομιά που άφησε πίσω του το Νέο Κύμα. Λ.Κ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ivan Passer
ΣΕΝΑΡΙΟ: Ivan Passer, Jaroslav Papoušek, Václav Šašek
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Miroslav Ondrícek, Josef Strecha
ΜΟΝΤΑΖ: Jiřina Lukešová
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Zdeněk Bezušek

ΙΒΑΝ ΠΑΣΕΡ
Σημαντική μορφή του Τσέχικου Νέου Κύματος. Στενός συνεργάτης του Μίλος Φόρμαν σε πολλές απο τις ταινίες του. Μετά την Σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία το 1968, ο Πασέρ απέδρασε προς τη Δύση με τη βοήθεια του Κάρλο Πόντι, και έκτοτε ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ 
1988 Haunted Summer
1985 Creator
1981 Cutter's Way
1976 Crime and Passion
1971 Born to Win
1965 Intimate Lighting

 



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Ξύπνημα της Άνοιξης: Άγρια Άνθη του Τσεχικού Νέου Κύματος