Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Αρχιτεκτονική + Σινεμά - Μικρού Μήκους

Η συγκεκριμένη σειρά ντοκιμαντέρ τοποθετεί τον θεατή, κάθε φορά, μπροστά σε ένα κτήριο και τον προκαλεί να παρατηρήσει τη μορφή του, τις όψεις, την υφή των τοίχων, τη διαφάνεια της πρόσοψης, το εσωτερικό του και το παιχνίδισμα του φωτός και της σκιάς στο ευρύτερο περιβάλλον όπου εντάσσεται.

Η συγκεκριμένη σειρά ντοκιμαντέρ τοποθετεί τον θεατή, κάθε φορά, μπροστά σε ένα κτήριο και τον προκαλεί να παρατηρήσει τη μορφή του, τις όψεις, την υφή των τοίχων, τη διαφάνεια της πρόσοψης, το εσωτερικό του και το παιχνίδισμα του φωτός και της σκιάς στο ευρύτερο περιβάλλον όπου εντάσσεται. Το κτήριο ανακαλύπτεται από πάνω μέχρι κάτω, μέσα από την παράθεση σειράς λεπτομερειών, κατασκευαστικών και αισθητικών.

Η κατασκευή του και η αρχιτεκτονική του αναλύονται και απομυθοποιούνται. Κάθε κτήριο γίνεται ένα ευρηματικό σενάριο. Κάθε σενάριο ακολουθεί το ίδιο αναγνωρίσιμο νήμα. Ο αρχιτέκτονας αποκαλύπτεται στην πορεία. Η συγκεκριμένη αναλυτική δομή, η κατασκευή ερασιτεχνικών προπλασμάτων εργασίας τρισδιάστατης προβολής και ο γρήγορος ρυθμός αποτελούν βασικά στοιχεία της δυναμικής των ντοκιμαντέρ αυτών, που παρέχουν ένα ευχάριστο «μάθημα» αρχιτεκτονικής.

Η επιλεγμένη θεματική στρέφεται γύρω από εμβληματικά κτήρια πολιτιστικών λειτουργιών, σύμβολα κύρους και ανάπτυξης, πόλους έλξης για τους επισκέπτες των πόλεων. Βιβλιοθήκες, όπερες, auditorium και πολυδύναμα κέντρα γίνονται οι πρωταγωνιστές στην πόλη και στο φακό. Α.Σ.

Διεύθυνση παραγωγής: Richard Copans, Stan Neumann - Εταιρεία παραγωγής: Films d’Ici, Paris - Συμπαραγωγός και υπεύθυνος προώθησης: ARTE και Cité de l’Architecture et du Patrimoin

Οι ταινίες

Les Architectures du Savoir / Η Αρχιτεκτονική της Γνώσης (1996, 26’)

La Bibliotheque Sainte Genevieve / Η Βιβλιοθήκη Sainte Genevieve (2010, 26’)

Le Centre Georges Pompidou / Κέντρο Ζορζ Πομπιντού (1997, 26’)

La Mediatheque de Sendai / Η Mediatheque του Σεντάι (2005, 26’)

Le Rolex Learning Center / Τo Rolex Learning Center (2012, 26’)

L'Opera Garnier / Η Όπερα Γκαρνιέ(2001, 26’)

L'Auditorium Building de Chicago / Τo Οντιτόριουμ του Σικάγο (2002, 26’)

Auditorium Parco della Musica / Το Οντιτόριουμ Parco della Musica (2009, 43’)



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2014-09-10 12:30:00



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Αρχιτεκτονική + Σινεμά

    Αρχιτεκτονική + Σινεμά

    Ναοί του Πολιτισμού 3D

    Ναοί του Πολιτισμού 3D

    Τι θα έλεγαν τα κτίρια για μας, εάν μπορούσαν να μιλήσουν; Σε αυτό το αρχιτεκτονικού και φιλοσοφικού ενδιαφέροντος ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει το ντοκιμαντέρ 'Cathedrals of Culture' μέσα από την εξέταση έξι διαφορετικών κτισμάτων, υπό το εντυπωσιακό πρίσμα των τριών διαστάσεων.

    Σχέδια του Φρανκ Γκέρι

    Σχέδια του Φρανκ Γκέρι

    Αφορμή για το πρώτο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του Σίντνεϊ Πόλακ στάθηκε η μακρόχρονη φιλία του σκηνοθέτη με τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι.

    Ο Αρχιτέκτονάς Μου

    Ο Αρχιτέκτονάς Μου

    Μια ιστορία έρωτα και τέχνης, προδοσίας και συγχώρεσης, στην οποία ο Ναθάνιελ Καν, νόθος γιος του θρυλικού αρχιτέκτονα Λούις Ι. Καν, με κίνητρο τα συναισθήματά του, ξεκινά ένα επικό ταξίδι πέντε χρόνων σε όλο τον κόσμο, εξερευνώντας και ανακαλύπτοντας την ομορφιά των μνημειακών δημιουργιών του πατέρα του, στην προσπάθεια να τον γνωρίσει και να συμφιλιώσει τη ζωή και το έργο του αντιφατικού αυτού ανθρώπου.