Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

Σχέδια του Φρανκ Γκέρι

Αφορμή για το πρώτο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του Σίντνεϊ Πόλακ στάθηκε η μακρόχρονη φιλία του σκηνοθέτη με τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι.

Αφορμή για το πρώτο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του Σίντνεϊ Πόλακ στάθηκε η μακρόχρονη φιλία του σκηνοθέτη με τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι.

Ο Γκέρι αγαπά με πάθος τα σκίτσα. Ολη η προσωπική του εργασία ξεκινά και βασίζεται σε αυτά, κάθε φορά που μια αρχιτεκτονική μελέτη ξεκινά. Σκίτσα πρόχειρα, αφηρημένα, μετατρέπονται σε μακέτες εργασίας από κολλημένα χαρτονάκια, τα οποία με τη σειρά τους μεταμορφώνονται σε εντυπωσιακά κτήρια προηγμένης τεχνολογίας από τιτάνιο και γυαλί, μπετόν και χάλυβα, ξύλο και πέτρα.

Εστιάζοντας στα σκίτσα, ο Πόλακ επέλεξε να γυρίσει με δύο τρόπους (φιλμ και ψηφιακό βίντεο), διακριτικά, περνώντας άπειρες ώρες στο σπίτι, στο γραφείο και στα εργοτάξια του φίλου του, αιχμαλωτίζοντας στιγμές, προσεγγίζοντας σε βάθος τις αρχιτεκτονικές επιλογές, αλλά και τη σεμνή, μυστηριώδη προσωπικότητά του.

Το ηθελημένα ανεπιτήδευτο ύφος του βίντεο πριμοδοτεί τη μεγαλειώδη αρχιτεκτονική του Γκέρι, ενώ ο οικείος τους διάλογος μάς συνοδεύει σε όλη τη διάρκεια της προβολής. Α.Σ.


sketches of frank gehry / σχέδια του φράνκ... από NyxtesPremieras

Πρωτότυπος τίτλος / Original title
Sketches of Frank Gehry

Σκηνοθεσία / Director
Sydney Pollack

Φωτογραφία / DoP
Marcus Birsel, Ultan Guilfoyle, Sydney Pollack, Claudio Rocha, George Tiffin

Μουσική / Music
Sorman & Nystrom

Μοντάζ / Editor
Karen Schmeer

Εμφανίζονται / Featuring
Frank O. Gehry, Bob Geldof, Julian Schnabel, Dennis Hopper, Michael Ovitz, Sydney Pollack

Γερμανία, ΗΠΑ / Germany, USA
2006
Εγχρωμο / Color
35mm
83'
Αγγλικά / English



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2014-09-10 12:30:00



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Αρχιτεκτονική + Σινεμά

    Αρχιτεκτονική + Σινεμά

    Ναοί του Πολιτισμού 3D

    Ναοί του Πολιτισμού 3D

    Τι θα έλεγαν τα κτίρια για μας, εάν μπορούσαν να μιλήσουν; Σε αυτό το αρχιτεκτονικού και φιλοσοφικού ενδιαφέροντος ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει το ντοκιμαντέρ 'Cathedrals of Culture' μέσα από την εξέταση έξι διαφορετικών κτισμάτων, υπό το εντυπωσιακό πρίσμα των τριών διαστάσεων.

    Ο Αρχιτέκτονάς Μου

    Ο Αρχιτέκτονάς Μου

    Μια ιστορία έρωτα και τέχνης, προδοσίας και συγχώρεσης, στην οποία ο Ναθάνιελ Καν, νόθος γιος του θρυλικού αρχιτέκτονα Λούις Ι. Καν, με κίνητρο τα συναισθήματά του, ξεκινά ένα επικό ταξίδι πέντε χρόνων σε όλο τον κόσμο, εξερευνώντας και ανακαλύπτοντας την ομορφιά των μνημειακών δημιουργιών του πατέρα του, στην προσπάθεια να τον γνωρίσει και να συμφιλιώσει τη ζωή και το έργο του αντιφατικού αυτού ανθρώπου.

    Αρχιτεκτονική + Σινεμά - Μικρού Μήκους

    Αρχιτεκτονική + Σινεμά - Μικρού Μήκους

    Η συγκεκριμένη σειρά ντοκιμαντέρ τοποθετεί τον θεατή, κάθε φορά, μπροστά σε ένα κτήριο και τον προκαλεί να παρατηρήσει τη μορφή του, τις όψεις, την υφή των τοίχων, τη διαφάνεια της πρόσοψης, το εσωτερικό του και το παιχνίδισμα του φωτός και της σκιάς στο ευρύτερο περιβάλλον όπου εντάσσεται.