Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff
 

Μαζόνγκ / Mahjong

24/09/19, 17:30, ASTOR

Η μυστηριώδης εξαφάνιση γνωστού επιχειρηματία, που είναι καταχρεωμένος στον υπόκοσμο της Ταϊπέι, μετατρέπεται σε ένα γοητευτικό κράμα ηθογραφίας και κωμικού δράματος με φόντο μια χώρα σε κρίση ταυτότητας και κατεβασμένες τις άμυνες μπροστά στην επέλαση της δυτικής κουλτούρας. Το NBA, ο Τζίμι Ντιν, οι Beatles και η Μερσεντές γίνονται, στην προτελευταία ταινία του Γιανγκ, ένα χαοτικό πολιτισμικό γαϊτανάκι, στο τέλος του οποίου καραδοκεί ένα σοκαριστικό φινάλε. Τιμητικό βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

ΤΑΪΒΑΝ | 1996 | ΕΓΧΡΩΜΟ | 35mm | 121' | ΜΑΝΔΑΡΙΝΙΚΑ, ΑΓΓΛΙΚΑ

Μια εύηχη παραφωνία, η προτελευταία ταινία του Γιανγκ, είναι ένα ακόμα παράδοξο κράμα «κωμικού δράματος» και ηθογραφικής επιφυλλίδας για μια χώρα που δύει στην απόλυτη πολιτισμική της εκχώρηση στη Δύση. Για άλλη μια φορά έχεις ξεχωριστές ομάδες χαρακτήρων που τελικά συμπλέκονται μέχρι του σοκ (ένα εκ των οποίων, προς το φινάλε, σε ταράζει στο κάθισμά σου), εν μέσω μιας κοινωνίας που έχει πια οριστικά (;) αλωθεί από ένα ποπ πολιτισμικό τέρας.

Από το NBA και το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» μέχρι τον Τζίμι Ντιν, τους Beatles και τις Μερτσέντες, εδώ εκτυλίσσεται ένα ακόμα γαϊτανάκι που ο Γιανγκ μπορούσε να πλέξει τόσο μα τόσο περιεκτικά. Το χάσμα των γενιών, το σεξ που γίνεται από έκφραση αισθήματος εκδήλωση συμπεριφοράς, το επερχόμενο μιλένιουμ και η περιπεσούσα Ταϊβάν, σε μια ταινία που η δραματουργία αγγίζει το ντοκουμέντο. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Edward Yang
ΣΕΝΑΡΙΟ: Edward Yang
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Lung-Yu Li, Yi-Hsu Li
ΜΟΝΤΑΖ: Po-Wen Chen
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Tang Congsheng, Chang Chen, Lawrence Ko, Virginie Ledoyen, Wu Nien-jen, Elaine Jin, Carrie Ng, Chang Kuo-Chu, Nick Erickson

 



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2019-09-08 16:36:12