Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff

ΟΙ ΑΔΕΛΦΕΣ ΜΠΡΟΝΤΕ / THE BRONTË SISTERS

Ιζαμπέλ Ιπέρ, Μαρί-Φρανς Πιζιέ και Ιζαμπέλ Ατζανί υποδύονται τις θρυλικές αδελφές Μπροντέ οι οποίες, πριν τον πρόωρο θάνατό τους, πρόλαβαν να αφήσουν παρακαταθήκη στην ιστορία της αγγλοσαξωνικής λογοτεχνίας τα κλασσικά «Ανεμοδαρμένα Ύψη» και «Τζέιν Έιρ». Και ο καταλυτικός για τη μετά νουβέλ βαγκ εποχή του γαλλικού σινεμά, Αντρέ Τεσινέ («Άγρια Βλαστάρια»), καθοδηγεί τις κορυφαίες πρωταγωνίστριές του σε μια υποβλητική βιογραφία γυναικείας χειραφέτησης, ρομαντική και πένθιμη μαζί, για την έκσταση και συνάμα την οδύνη μέσα από την οποία ανθίζει η μεγάλη καλλιτεχνική δημιουργία. Την ταινία επέλεξε και προλογίζει ο Σταύρος Κούλας.


ΓΑΛΛΙΑ | 1979 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 121' | ΓΑΛΛΙΚΑ

Υποδειγματικό σινεμά εποχής, στην μεγάλη γαλλική παράδοση, ελεύθερο από εντυπωσιασμό και κάθε μορφής μοντερνισμό που θα υπέσκαπτε την ατμόσφαιρα της ακεραιότητας της περιόδου. Για μοναδική, ως σήμερα, φορά ένα κινηματογραφικό έργο προσεγγίζει βιογραφικά τα περίφημα αδέλφια Μπροντέ, εκ των οποίων οι τρεις γυναίκες άφησαν αρυτίδωτο ίχνος στην ιστορία της αγγλοσαξονικής λογοτεχνίας. Και το κάνει με φεμινισμό, ενστερνισμό του ρυθμού και των ήχων της εποχής και μια εκπληκτική σύλληψη του αχανούς, πανέμορφου, αλλά και αδιάφορου στα ανθρώπινα, τοπίου.

Ο τόνος του Τεσινέ είναι αυτός ενός εξελισσόμενου πένθους, ο χειρισμός των τριών σπουδαίων πρωταγωνιστικών κυριών του ορίζει την ερμηνευτική νέα εποχή της Γαλλίας, ενώ το ωρολογιακό μοντάζ και οι α λα «Μπάρι Λίντον» ηχομορφές του Φιλίπ Σαρντ ολοκληρώνουν το λεπτοδουλεμένο επίτευγμα. Η.Δ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: André Téchiné
ΣΕΝΑΡΙΟ: Pascal Bonitzer, André Téchiné
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Bruno Nuytten
ΜΟΥΣΙΚΗ: Philippe Sarde
ΜΟΝΤΑΖ: Claudine Merlin
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Isabelle Adjani, Marie-France Pisier, Isabelle Huppert, Pascal Greggory

ΑΝΤΡΕ ΤΕΣΙΝΕ
Διακεκριμένος Γάλλος σκηνοθέτης και σεναριογράφος, γεννημένος το 1943. Δεν σπούδασε ακαδημαϊκά κινηματογράφο, εργάστηκε όμως ως κριτικός στα Cahiers du Cinema. Δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτης για τον Ζακ Ριβέτ, επηρεάστηκε από το Νέο Κύμα, όμως το σινεμά του ορίζει την διάδοχη περίοδο του γαλλικού σινεμά.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ)
2007 The Witnesses
2004 Les Τemps qui Changent
1994 Wild Reeds
1993 My Favorite Season
1991 J'Embrasse Pas
1985 Rendez-vous
1979 The Brontë Sisters
1976 Barocco



        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Carte Blanche στο Περιοδικό ΒΑΒΕΛ