Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff
 

Εγκατάλειψη / Walkover

29/9/18, 18:00, Ideal
30/9/18, 19:15, Δαναός 2

Από τις πιο ριζοσπαστικές και ανανεωτικές δημιουργίες του μεταπολεμικού σινεμά της Πολωνίας, η δεύτερη μεγάλου μήκους σκηνοθετική απόπειρα του σημαντικού Σκολιμόφσκι («Η Κραυγή») συλλαμβάνει έναν μελαγχολικό αποχαιρετισμό στη νεανική ανεμελιά και μαζί το πορτρέτο μιας ολόκληρης γενιάς, μέσα από την ιστορία ενός ερασιτέχνη νεαρού πυγμάχου σε αναμέτρηση με τους γύρω και με τον εαυτό του.

ΠΟΛΩΝΙΑ | 1965 | ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ | DCP | 77' | ΠΟΛΩΝΙΚΑ

Αν και βρισκόταν μόλις στην έναρξη των μεγάλου μήκους εγχειρημάτων του (το συγκεκριμένο φιλμ και το «Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά: Ουδέν» εμφανίστηκαν μαζί και μάλιστα και τα δύο στις Κάννες!), ο Γέρζι Σκολιμόφσκι επιδείκνυε με την «Εγκατάλειψη» αξιοθαύμαστη αυτοπεποίθηση πίσω από την κάμερα, ακροβατική σκηνοθετική αντίληψη και μαζί μια διάθεση να μπολιάσει προσωπικά βιώματα και νεανικές ανησυχίες σε ένα μοντέρνο και ρηξικέλευθο σινεμά το οποίο ελάχιστα να θυμίζει οτιδήποτε είχε προηγηθεί στην πολωνική κινηματογραφία.

Το καταφέρνει απόλυτα, σκιαγραφώντας μέσα από τα υπαρξιακά και αισθηματικά διλήμματα ενός ερασιτέχνη νεαρού μποξέρ, που μετακομίζει από τον έναν αγώνα πυγμαχίας στον άλλο με σκοπό να κερδίσει τα προς τα ζην, όχι μόνο το πορτρέτο ενός μετέωρου αντιήρωα αλλά και μιας ολόκληρης γενιάς που αγωνίστηκε να βρει το νόημα και τον προορισμό της σε μια μελαγχολική μεταπολεμική πραγματικότητα. Λ.Κ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Jerzy Skolimowski
ΣΕΝΑΡΙΟ: Jerzy Skolimowski
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Antoni Nurzynski
ΜΟΥΣΙΚΗ: Andrzej Trzaskowski
ΜΟΝΤΑΖ: Alina Faflik, Jerzy Skolimowski
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Jerzy Skolimowski, Aleksandra Zawieruszanka, Andrzej Herder, Krzysztof Chamiec

JERZY SKOLIMOWSKI
O 80χρονος Σκολιμόφσκι, σημαντικός Πολωνός σεναριογράφος/σκηνοθέτης/ ηθοποιός, έχει σκηνοθετήσει 18 ταινίες μετά το ντεμπούτο του, Walkover. Κέρδισε Χρυσή Άρκτο το 1967 με το Le Départ και το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες με το Shout.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ)
2015 11 Minutes
2008 Four Nights with Anna
1982 Moonlighting
1978 The Shout
1970 Deep End
1967 Le Départ
1965 Walkover



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2018-09-09 19:45:52