Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff
 

Το Σανατόριο της Κλεψύδρας / The Hourglass Sanatorium

28/9/18, 23:00, Odeon Όπερα 1
29/9/18, 22:00, Odeon Όπερα 2

Παραισθησιογόνο σινεμά, που σπάνια πλέον μπορεί να επαναληφθεί, από τον σκηνοθέτη του εκπληκτικού «Χειρόγραφου της Σαραγόσα», το παράδοξο και ολοκληρωτικά αφαιρετικό αυτό φιλμ παραβιάζει κάθε έννοια παραδοσιακής αφήγησης για να απλωθεί ως ένα ατίθασο ταξίδι στον κόσμο της μνήμης, των ονείρων και του υποσυνείδητου. Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών.

ΠΟΛΩΝΙΑ | 1973 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 124' | ΠΟΛΩΝΙΚΑ, ΕΒΡΑΪΚΑ, ΛΑΤΙΝΙΚΑ

Μετά το δαιδαλώδες μυθιστόρημα «Το Χειρόγραφο της Σαραγόσα», ο Χας βάλθηκε να υπερβεί τον προηγούμενο άθλο του με μια από τις ακριβότερες και πιο ασυνήθιστες παραγωγές της πολωνικής κινηματογραφίας.

Βασισμένο σε ιστορίες του Μπρούνο Σουλτς, το ολοκληρωτικά αφαιρετικό αυτό φιλμ παραβιάζει κάθε έννοια παραδοσιακής αφήγησης, ταξιδεύοντας ατίθασα στον κόσμο της μνήμης, των ονείρων και του υποσυνείδητου. Η επίσκεψη ενός άνδρα σε ένα μισο-ερειπωμένο σανατόριο, όπου υποτιθέμενα νοσηλεύεται ο πατέρας του, δίνει αφορμή σε ένα φαντασιωτικό πισωγύρισμα στο παρελθόν, που ο Χας ξεδιπλώνει στην οθόνη σαν ένα αλλόκοτο οπτικοακουστικό μωσαϊκό, μέσα από εκπληκτικής σύλληψης σκηνές. Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες του 1973. Λ.Κ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Wojciech Has
ΣΕΝΑΡΙΟ: Wojciech Has
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Witold Sobocinski
ΜΟΥΣΙΚΗ: Jerzy Maksymiuk
ΜΟΝΤΑΖ: Janina Niedzwiecka
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Jan Nowicki, Tadeusz Kondrat, Mieczysław Voit, Halina Kowalska, Gustaw Holoubek

WOJCIECH HAS
Πολωνός σεναριογράφος/παραγωγός/ σκηνοθέτης. Μετά τον πόλεμο σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Κρακοβία. Το 1946 ξεκίνησε την παραγωγή εκπαιδευτικών ταινιών και ντοκιμαντέρ και τη δεκαετία του 1950 εργάστηκε στην κορυφαία κινηματογραφική ακαδημία της Πολωνίας, στο Λοτζ.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ)
1988 The Tribulations of Balthazar Kober
1973 The Hourglass Sanatorium
1968 The Doll
1965 The Saragossa Manuscript
1963 How to be Loved
1958 Farewells



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2018-09-09 18:45:57