Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff
 

Δίχως Τέλος / No End

27/9/18, 22:30, Δαναός 1
30/9/18, 22:00, Άστορ

Μέσα από το παράδοξο εύρημα ενός νεκρού δικηγόρου που επισκέπτεται τη σύζυγό του, παρακολουθώντας την προσπάθειά της να συνεχίσει τη ζωή της, το «Δίχως Τέλος» γίνεται προάγγελος των «Τριών Χρωμάτων» και η ταινία που εξέλιξε ουσιαστικά τον Κισλόφσκι σε έναν από τους κορυφαίους Ευρωπαίους δημιουργούς.

ΠΟΛΩΝΙΑ | 1985 | ΕΓΧΡΩΜΟ | DCP | 107' | ΠΟΛΩΝΙΚΑ, ΑΓΓΛΙΚΑ

Στην Πολωνία των αρχών της δεκαετίας του '80, ο στρατιωτικός νόμος έρχεται ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης της οργάνωσης «Αλληλεγγύη» κι ένας νεκρός δικηγόρος επισκέπτεται ως πνεύμα την σύζυγό του, παρακολουθώντας την προσπάθειά της να διαχειριστεί την απώλεια, ενώ βοηθά τον τελευταίο του πελάτη σε μια σημαντική υπόθεση.

Η ταινία απόδρασης του Κισλόφσκι από τη ζοφερή πραγματικότητα που τόσο προσεκτικά παρατήρησε ήταν ένα σύγχρονο παραμύθι που δεν έμενε στην περιγραφή της πολιτικής κατάστασης της χώρας του, αλλά διερευνούσε θεμελιώδη, διαχρονικά ερωτήματα της ανθρώπινης φύσης. Με θεματικές που χρησιμοποίησε με μεγάλη επιτυχία στη συνέχεια, όπως το θέμα της απώλειας και τον στοχασμό περί της δικαιοσύνης, ο μεγάλος Πολωνός ανακάλυψε εδώ δύο συνεργάτες που καθόρισαν το έργο του ως το πρόωρο τέλος, τον σεναριογράφο Πισιέβιτς και, βέβαια, τον συνθέτη Ζμπίγκνιου Πράισνερ. Τ.Μ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Krzysztof Kieslowski
ΣΕΝΑΡΙΟ: Krzysztof Kieslowski, Krzysztof Piesiewicz
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Jacek Petrycki
ΜΟΥΣΙΚΗ: Zbigniew Preisner
ΜΟΝΤΑΖ: Krystyna Rutkowska
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Grażyna Szapołowska, Jerzy Radziwilowicz, Maria Pakulnis, Aleksander Bardini, Artur Barciś,
Danny Webb 

KRZYSZTOF KIESLOWSKI
Διεθνώς αναγνωρισμένος Πολωνός σκηνοθέτης, ο Κισλόφσκι έλαβε πλήθος βραβείων: κορυφαίες διακρίσεις σε Κάννες, Βενετία, Βερολίνο, υποψηφιότητες για Όσκαρ σκηνοθεσίας και σεναρίου. Το 2002, κατατάχτηκε δεύτερος στο top ten σύγχρονων σκηνοθετών από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ)
1994 Three Colours: Red
1994 Three Colours: White
1993 Three Colours: Blue
1991 The Double Life of Veronique
1988 A Short Film About Love
1987 Blind Chance
1985 No End
1976 The Scar



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2018-09-09 19:27:12