Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
aiff
 

Μαχαίρι στο Νερό / Knife In The Water

20/9/18, 22:15, Δαναός 1

Ένας περιπλανώμενος νεαρός διαταράσσει τις ισορροπίες στο εσωτερικό ενός ζευγαριού και μετατρέπει μια ξέγνοιαστη εκδρομή στη λίμνη σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι ερωτικής αντιπαράθεσης και εξουσίας. Με ένα από τα καλύτερα σκηνοθετικά ντεμπούτα στην ιστορία του κινηματογράφου, ο Πολάνσκι κέρδισε την πρώτη υποψηφιότητα της χώρας του στα ξενόγλωσσα Όσκαρ και έβαλε σε δυναμική τροχιά την ένδοξη καριέρα που ακολούθησε. Προβάλλεται σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια.

ΠΟΛΩΝΙΑ | 1962 | ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ | DCP | 94' | ΠΟΛΩΝΙΚΑ

Πρώτο πολωνικό φιλμ που κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, το «Μαχαίρι στο Νερό» έμελλε να είναι ο αρχικός αλλά καθοριστικός σταθμός της ένδοξης σκηνοθετικής καριέρας του Ρόμαν Πολάν- σκι. Ένας νεαρός που κάνει οτοστόπ καταλήγει σε ένα ιστιοπλοϊκό με ένα ζευγάρι αγνώστων για να περάσει μαζί τους το Σαββατοκύριακο στην λίμνη. Καθώς το σκάφος ανοίγεται στα νερά, οι δύο άνδρες προσπαθούν να εντυπωσιάσουν την γυναίκα και μοιραία έρχονται σε αντιπαράθεση. Μια απρόσμενη καταιγίδα αναγκάζει και τους τρεις να στριμωχτούν κάτω από το κατάστρωμα, αλλά σύντομα η ένταση κλιμακώνεται ανεξέλεγκτα.

Μια απλή ιστορία, τρεις χαρακτήρες, ένα σκηνικό και οι ευρηματικοί διάλογοι του Γέρζι Σκολιμόφσκι συνθέ- τουν ένα ψυχολογικό θρίλερ το οποίο μένει στην ιστορία ως ένα από τα καλύτερα σκηνοθετικά ντεμπούτα του κινηματογράφου. Κ.Θ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Roman Polanski
ΣΕΝΑΡΙΟ: Jakub Goldberg, Roman Polanski, Jerzy Skolimowski
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Jerzy Lipman
ΜΟΥΣΙΚΗ: Krzysztof Komeda
ΜΟΝΤΑΖ: Halina Prugar-Ketling
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Leon Niemczyk, Jolanta Umecka, Zygmunt Malanowicz

ROMAN POLANSKI
Γεννημένος στο Παρίσι, ο 85χρονος Ρομάν Πολάνσκι σπούδασε στην περίφημη σχολή του Λοτζ στην Πολωνία. Ένας θρύλος του παγκόσμιου σινεμά, ο Πολάνσκι έχει προταθεί 5 φορές για Όσκαρ, έχει κερδίσει μία και έχει βραβευθεί σε κάθε μείζον φεστιβάλ παγκοσμίως.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ)
2011 Carnage
2002 The Pianist
1999 The Ninth Gate
1988 Frantic
1976 The Tenant
1974 Chinatown
1968 Rosemary's Baby
1966 Cul-de-sac
1965 Repulsion
1962 Knife in the Water



    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2018-09-09 17:55:07