Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
 

Στάχτες και Διαμάντια / Ashes & Diamonds

23/9/18, 17:15, Δαναός 1

Από τις σπουδαιότερες δημιουργίες του παγκόσμιου σινεμά, αγαπημένη ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε και του Φράνσις Φορντ Κόπολα, το πικρό αριστούργημα του Αντρέι Βάιντα είναι ένα εκπληκτικό ρέκβιεμ για την αγωνία μιας χώρας που παραμένει έρμαιο της Ιστορίας και για τη νεότητα που σκορπίζεται άσκοπα στο όνομα των πιο μάταιων ιδεολογιών.

ΠΟΛΩΝΙΑ | 1958 | ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΟ | DCP | 103' | ΠΟΛΩΝΙΚΑ

Στη διάρκεια της πρώτης μέρας ανεξαρτησίας της Πολωνίας, μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δυο μέλη μιας εθνικιστικής αντιστασιακής οργάνωσης καλούνται να εξοντώσουν τον νεοεκλεγέντα εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ένας λάθος υπολογισμός, ωστόσο, τους αναγκάζει να καταφύγουν στην πλησιέστερη κωμόπολη προκειμένου να συναντήσουν εκεί τον στόχο τους. Μέσα από απανωτά παιχνίδια της τύχης, το νεαρότερο μέλος της αποστολής θα ερωτευτεί και θα συνειδητοποιήσει τον παραλογισμό του δολοφονικού τους εγχειρήματος, όταν όμως το ξημέρωμα φτάσει, θα συναντηθεί με το πεπρωμένο του.

Βραβευμένη στο Φεστιβάλ Βενετίας, σταθερά ανάμεσα στις αγαπημένες ταινίες του Φράνσις Φορντ Κόπολα και του Μάρτιν Σκορσέζε, η τρίτη μεγάλου μήκους δημιουργία του κορυφαίου Βάιντα αναπαριστά την αγωνία ενός ανθρώπου αντιμέτωπου με την πιο καθοριστική μέρα της ζωής του, σε έναν εκπληκτικό θρήνο της νεότητας που σκορπίζεται άσκοπα στο όνομα των πιο μάταιων ιδεολογιών. Λ.Κ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Andrzej Wajda
ΣΕΝΑΡΙΟ: Andrzej Wajda, Jerzy Andrzejewski
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Jerzy Wójcik
ΜΟΥΣΙΚΗ: Filip Nowak
ΜΟΝΤΑΖ: Halina Nawrocka
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Zbigniew Cybulski, Ewa Krzyzewska, Jan Ciecierski, Waclaw Zastrzezynski

ANDRZEJ WAJDA
Κορυφαίος σκηνοθέτης, χρονικογράφος της κοινωνικοπολιτικής επανάστασης της Πολωνίας και εξερευνητής της μυθικής ψυχής της μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Βραβευμένος με Όσκαρ, Χρυσό Φοίνικα, Χρυσό Λέοντα και Χρυσή Άρκτο, ο Βάιντα (1926-2016) θεωρείται από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του σινεμά.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ (ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ)
2007 Katyn
1983 Danton
1981 Man of Iron
1977 Man of Marble
1975 The Promised Land
1958 Ashes and Diamonds
1957 Kanal    Hμερομηνία δημοσίευσης: 2018-09-09 18:34:22